Najlepszą włoską przekąskę zrobisz w domu. Jest prosta, szybka i obłędnie pyszna

Najlepszą włoską przekąskę zrobisz w domu. Jest prosta, szybka i obłędnie pyszna

Dodano: 
Bruschetta
Bruschetta Źródło:Canva/katrinshine
Włochy słyną z prostych i szybkich przekąsek. Jedną z nich jest bruschetta, czyli pyszny przysmak na każdą okazję. Zrobisz ją w mniej niż 30 minut z kilku tanich i łatwo dostępnych składników.

Nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi przepis na bruschettę. Jedne teorie głoszą, że narodził się w Kalabrii lub Apulii, inne mówią o jego toskańskim rodowodzie. Pewne jest natomiast to, że przekąska szybko zyskała popularność w całej Italii, a także wielu innych krajach świata. Nie musisz nigdzie wyjeżdżać, by jej posmakować. Możesz zrobić ją u siebie w domu. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia ani specjalnych sprzętów.

Jak zrobić klasyczną włoską bruschettę?

Bruschetta to nic innego jak grzanka z pomidorami i bazylią. Tak wygląda klasyczna wersja tej przekąski. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Cały proces składa się z trzech łatwych kroków. Najpierw trzeba przyszykować potrzebne składniki, potem ułożyć kromki pieczywa na blasze i wsadzić je do nagrzanego piekarnika.

Przepis: Bruschetta

Grzanki z pomidorami i bazylią to prosta, ale obłędnie pyszna przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • 5 kromek ciabatty
  • 10-12 małych pomidorków
  • 3 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówObierz pomidory ze skórki i pokrój na mniejsze części. Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim kromki chleba. Pozostałe ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z pomidorami i łyżką oliwy.
  2. Podpiekanie kromekUłóż kromki chleba na blasze do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez 2-3 minuty.
  3. Robienie bruschettyNałóż na podpieczone kromki przygotowaną wcześniej mieszankę z pomidorów, czosnku i oliwy. Potem wsadź je z powrotem do piekarnika na minimum 5 minut. Poczekaj aż się mocniej podpieką.
  4. Podawanie bruschettyPodpieczone kromki chleba wyjmij z piekarnika, skrop jeszcze raz oliwą i posyp listkami bazylii.

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką ciabatty (czyli włoskiego, białego chleba), możesz wykorzystać inne rodzaje pieczywa, na przykład bagietkę, a nawet kromki chleba.

Rada: Pomidory obierzesz szybciej, jeśli wcześniej je sparzysz. W tym celu natnij skórkę poszczególnych warzyw na krzyż i polej pomidory wrzątkiem. Odczekaj kilka sekund i zanurz pomidory w zimnej wodzie. Skórka zacznie odchodzić.

Inne odmiany bruschetty

Nie ma jednego sposobu na zrobienie bruschetty. Przepisów na tę włoską przekąskę jest bardzo wiele. Co więcej, możesz je dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich potrzeb oraz upodobań smakowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić recepturę o cebulę, ser mozzarella, szynkę parmeńską, szczypiorek lub natkę pietruszki. Wszystko zależy od ciebie. Bruschetta najlepiej smakuje na gorąco. Warto serwować ją od razu po wyjęciu z piekarnika. Uważaj, by podczas jedzenia się nie poparzyć.

Czytaj też:
Ten włoski patent na szybki obiad pokazał mi szwagier. Wy też pokochacie to pyszne danie
Czytaj też:
Ta błyskawiczna sałatka smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Robię ją w 15 minut

Źródło: Odżywianie WPROST.pl