Błyskawiczny obiad za grosze. Biorę 3 składniki i zapiekam, a każdy prosi o dokładkę

Błyskawiczny obiad za grosze. Biorę 3 składniki i zapiekam, a każdy prosi o dokładkę

Dodano: 
Danie przygotowane z ziemniaków
Danie przygotowane z ziemniaków Źródło: freepik/ autor: Freepik
W kilka chwil możecie przygotować naprawdę tani i pyszny obiad. Wszyscy miłośnicy ziemniaków podawanych na różne sposoby będą zachwyceni. Sprawdźcie przepis na ziemniaki ze smakowitym farszem. 

Szybkie obiady są zbawieniem dla zabieganych osób, które chcą zjeść smaczny posiłek bez konieczności stania kilka godzin w kuchni. Zdrowe i smaczne dania można przygotować w naprawdę krótkim czasie. Poza makaronem z sosem czy kremem warzywnym, ciekawą opcją jest również przyrządzenie ziemniaków z farszem. Taka potrawa rzadko gości na naszym stole, więc z pewnością będzie miłym urozmaiceniem. Warto mieć kilka prostych przepisów w zapasie, aby z łatwością przygotować smaczne dania nawet w najbardziej zabieganych dniach. Poniżej przedstawiamy przepis na jedno z nich.

Jak przygotować ziemniaki z farszem? Prosty przepis

Ten obiad zrobicie ze składników, które większość z was pewnie ma w swojej kuchennej szafce lub lodówce. Rzadko się przecież zdarza, żeby w polskim domu nie było ziemniaków, a to właśnie one są głównym składnikiem tego dania. Możecie podać je jednak w nieco innej formie niż zawsze. Będą doskonale smakować z wędzonym boczkiem, tartą mozzarellą. Całość możecie posypać pokrojonym szczypiorkiem lub swoimi ulubionymi ziołami. Takie danie przygotujecie w około 30 minut, a więc to naprawdę błyskawiczny obiad, a do tego bardzo tani. Faszerowane ziemniaki będą świetnie smakować z domowym sosem czosnkowym.

Przepis: Ziemniaki z mozzarellą i boczkiem

Tak przyrządzone ziemniaki będą wspaniałym urozmaiceniem dla całej rodziny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • sól i pieprz do smaku
  • 3 duże ziemniaki
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 50 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówNajpierw porządnie umyjcie ziemniaki, a później ugotujcie je w mundurkach. Po ugotowaniu odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie farszuPo wystygnięciu ziemniaków przekrójcie je na pół i delikatnie wydrążcie każdą połówkę. Pokrójcie boczek na drobne kawałki i wymieszajcie z mozzarellą, miąższem z ziemniaków oraz doprawcie solą i pieprzem.
  3. Pieczenie ziemniakówZiemniaki ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z połówek nadziejcie przygotowanym farszem. Możecie też lekko posypać ziemniaki mozzarellą. Włączcie piekarnik na funkcję górą/dół na temperaturę 220 stopni. Ziemniaki pieczcie przez około 15 minut.

Jak jeszcze ciekawie można przyrządzić ziemniaki?

Ziemniaki są warzywem, które można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Wcale nie musicie ograniczać się do klasycznego purée, frytek czy zupy ziemniaczanej, smacznych opcji jest o wiele więcej. Możecie wykorzystać je też do przygotowania placków ziemniaczanych czy różnego rodzaju zapiekanek, w których właśnie to warzywo odgrywa „główną rolę”. Ciekawym pomysłem jest też zrobienie krokietów z ziemniaków czy faworków ziemniaczanych. Co więcej, ziemniaków wcale nie trzeba jeść tylko na obiad – sprawdzą się również na śniadanie, możecie przyrządzić frittatę, czyli włoski specjał na bazie jaj, dodając do niego właśnie ziemniaki.

Czytaj też:
Jednogarnkowy obiad w 20 minut to mój ratunek, gdy nie mam czasu gotować. Cała rodzina się zajada
Czytaj też:
Mieszam twaróg z paroma składnikami i w mig mam gotowy obiad. To mój powrót do dzieciństwa

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl