Mieszam twaróg z paroma składnikami i w mig mam gotowy obiad. To mój powrót do dzieciństwa

Mieszam twaróg z paroma składnikami i w mig mam gotowy obiad. To mój powrót do dzieciństwa

Dodano: 
Twaróg z jajkiem
Twaróg z jajkiem Źródło:Timbicus /Getty Images Signature
Gdy szukam pomysłu na szybki obiad, często wracam pamięcią do czasów dzieciństwa. Moja babcia Gienia była mistrzynią w robieniu „czegoś z niczego”. Jej popisowym daniem były kluski kładzione z twarogu. Zobaczcie, jak je zrobić.

Włosi mają swoje makarony, a Polacy swojskie kluski w najróżniejszych odsłonach. Największą popularnością cieszą się kopytka, ale na nich lista naszych rodzimych przysmaków wcale się nie kończy. Wystarczy wymienić choćby kluski śląskie czy nieco zapomniane już lane kluseczki, idealny dodatek do zup i sosów. Dziś jednak chciałabym przedstawić wam przepis na jeszcze inny rarytas, który często gościł w kuchni mojej babci Gieni. To receptura na kluski kładzione z twarogu.

Jak zrobić kluski kładzione z twarogu?

Kluski kładzione robi się podobnie jak kluski lane. Ciasta nie wlewa się jednak do garnka. Kładzie się je łyżką bezpośrednio na gorącą wodę. Kluski mają nieregularne kształty i smakują obłędnie, zwłaszcza w połączeniu z dość niecodziennym składnikiem. Zobaczcie, w czym tkwi ich sekret.

Przepis: Kluski kładzione z twarogiem

To szybkie, proste i pyszne danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 gałązki mięty
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUmyjcie gałązki mięty i oberwijcie z nich listki, a następnie drobno je posiekajcie. Rozgniećcie twaróg w misce. Nastawcie duży garnek z wodą.
  2. Łączenie składnikówDo rozgniecionego twarogu dodajcie jajka, mąkę i mleko, a także posiekaną miętę. Wymieszajcie całość.
  3. Gotowanie klusekDo zagotowanej wody wsypcie sól. Ciasto nabierajcie łyżką maczaną w gorącej wodzie i kładźcie kluski na wrzątek. Możecie sobie przy tym pomóc drugą łyżką. Całość zamieszajcie i gotujcie na średnim ogniu, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Potem trzymajcie garnek na kuchence jeszcze przez minutę.
  4. Podawanie klusekWyjmijcie kluski łyżką cedzakową na talerze i podajcie je z dowolnymi dodatkami.

Wskazówka: Możecie śmiało modyfikować tę recepturę i na przykład zrezygnować z umieszczania mięty na liście składników. Jej dodatek sprawia jednak, że kluseczki zyskują bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.

Z czym podawać kluski kładzione z twarogu?

Kluski kładzione są świetnym dodatkiem do zup i sosów. Można potraktować je jako zamiennik ziemniaków lub klasycznego makaronu. Doskonale sprawdzają się jednak również jako samodzielne danie. Można je serwować z kwaśną śmietaną, tartą bułką przesmażaną na maśle. Świetnie smakują też obsypane cynamonem lub posiekaną miętą.

Czytaj też:
Lody twarogowe to nowy trend na TikToku. Zobacz, jak je przyrządzić i czy są zdrowe
Czytaj też:
Domowy twaróg jest pyszny. Potrzebne są tylko mleko i kefir

Źródło: Odżywianie WPROST.pl