Tosty z przepisu mojej babci mogę jeść codziennie. To prosty i szybki przepis na smaczne śniadanie lub deser

Tosty z przepisu mojej babci mogę jeść codziennie. To prosty i szybki przepis na smaczne śniadanie lub deser

Dodano: 
Smażony chleb na słodko
Smażony chleb na słodko Źródło:Shutterstock / Komuso and Colorsandia
Śniadanie na słodko? Jeśli tak, to tylko w wykonaniu mojej babci. Zawsze, gdy przyjeżdżam do niej, serwuje mi pyszne tosty. Robi je z kilku prostych składników, ale smakują jak z najlepszej restauracji.

Tosty można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak te z przepisu mojej babci nie mają sobie równych. Są tak dobre, że zawsze zjadam podwójną porcję. Na szczęście robi się je bardzo szybko, więc nie muszę długo czekać na dokładkę. Wystarczy dziesięć minut i ląduje na talerzu, a znika z niego jeszcze szybciej.

Jak zrobić tosty na słodko?

Śniadanie na słodko w wykonaniu mojej babci to tosty francuskie, znane w Polsce jako smażony chleb w jajku. Zajadaliśmy się tym przysmakiem w czasach PRL-u, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami i zmuszały do większej kreatywności w kuchni. Na szczęście moja babcia nigdy nie miała z nią problemu. Zawsze potrafiła wyczarować coś z niczego. W jej rękach nawet proste i zwyczajne składniki zmieniają się w prawdziwą ucztę.

Przepis: Smażony chleb na słodko

To idealna propozycja na śniadanie lub deser.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 kromki pieczywa
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1łyżka cukru
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy jajecznejWybij do miski jajka. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj.
  2. Smażenie tostówRozgrzej patelnię. Namocz kromki chleba w powstałej masie jajecznej. Smaż na rumiany kolor.

Rada: Do zrobienia tych tostów możesz wykorzystać też ciemny chleb, pieczywo tostowe, bułkę paryską lub chałkę. Produkty nie muszą być pierwszej świeżości (lekko czerstwe też świetnie się sprawdzą).

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz stworzyć piętrowe tosty francuskie. Wystarczy, że przełożysz dwie kromki chleba usmażone jajku miodem, masłem orzechowym, dżemem, lub kremem czekoladowo-orzechowym.

Z czym podawać smażony chleb na słodko?

Tosty francuskie najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, posypane cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów albo cynamonem. Możesz też polać je syropem klonowym, sosem czekoladowym lub miodem. Smażony chleb na słodko doskonale komponuje się również z owocami, na przykład malinami, truskawkami, jagodami, borówkami czy bananami. Co więcej, tworzy świetny duet z domowym dżemem bądź konfiturą własnej roboty. Jak widzisz opcji jest naprawdę sporo. Wybór dodatków zależy w zasadzie wyłącznie od twoich preferencji smakowych i upodobań. Sięgnij po te produkty, które najbardziej lubisz.

Inne propozycje śniadań na słodko

Chleb smażony w jajku z cukrem to tylko jedna z wielu słodkich opcji śniadaniowych. Możesz też sięgnąć po pożywną owsiankę z miodem i sezonowymi owocami albo omlet-szarlotkę, czyli ekspresowy posiłek z jabłkami w roli głównej. Z pewnością przypadną ci również do gustu minikanepeczki ze skyrem i owocami. Wszystkie te propozycje są pyszne, szybkie, a w dodatku zdrowe. Dodają energii i sycą na długo. Dzięki temu znacznie zmniejszają ryzyko sięgania po przetworzone, sklepowe przekąski w ciągu dnia. To dobra informacja zwłaszcza dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Czytaj też:
Omlet szarlotka jest obłędny. Przepis na ekspresowe danie z jabłkami
Czytaj też:
To najlepsze knedle z truskawkami. Przepis na idealne ciasto z sekretnym składnikiem mam od sąsiadki

Źródło: Odżywianie WPROST.pl