Masz dość sera i szynki na kanapce? To szybkie „zielone smarowidło” zachwyci twoją rodzinę

Masz dość sera i szynki na kanapce? To szybkie „zielone smarowidło” zachwyci twoją rodzinę

Dodano: 
Zielona pasta do kanapek
Zielona pasta do kanapek Źródło: Freepik
Jeśli masz ochotę na to, by odrobinę urozmaicić swoje śniadaniowe menu, to koniecznie wypróbuj „zielonej pasty”, która smakuje naprawdę genialnie. Co więcej, zrobisz ją w błyskawicznym tempie.

Choć najczęściej sięgamy po klasykę – plasterek sera czy wędliny, to warto czasem odejść od rutyny i sięgnąć po coś bardziej oryginalnego. Domowe smarowidła do chleba to świetny sposób, by urozmaicić codzienne kanapki i dodać im nowego „charakteru”. Pasta z pieczonej papryki, hummus, twarożek z ziołami czy pasta jajeczna to jedynie kilka pomysłów, które nie tylko świetnie smakują, ale też są pełne wartości odżywczych.

Pyszna pasta z awokado i natki pietruszki

Ja zaczęłam ostatnio naprawdę często eksperymentować z takimi domowymi smarowidłami do chleba. Moją ulubioną pastą do kanapek jest ta przyrządzona z awokado i natki pietruszki. Smakuje naprawdę doskonale. Co więcej, jedząc ten przysmak wiem, że naprawdę dbam o swój organizm i dostarczam mu tego, co najlepsze.

Przepis: Pasta z awokado i natki pietruszki

Ta pasta smakuje genialnie, a do tego jest bardzo zdrowa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
129 w każdej porcji

Składniki

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 dojrzałe małe awokado
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówNajpierw umyjcie i drobno pokrójcie natkę pietruszki. Wrzućcie ją do blendera i dodajcie obrane awokado. Obierzcie czosnek, pokrójcie na plasterki i dodajcie do pozostałych składników.
  2. Blendowanie masyDo wszystkich składników dodajcie odrobinę soli i kilka kropli soku z cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę.

Dlaczego warto jeść to „zielone smarowidło”?

Pasta do kanapek z awokado, natki pietruszki i czosnku to prawdziwa „bomba witaminowa”, która nie tylko świetnie smakuje, ale też korzystnie wpływa na zdrowie. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspierają pracę serca i pomagają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Natka pietruszki to źródło witaminy C, żelaza i antyoksydantów, które wspomagają odporność i oczyszczają organizm. Czosnek z kolei działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Taka pasta to doskonały wybór na lekką, pożywną kanapkę.

Inne pomysły na wiosenne pasty kanapkowe

Wiosna to idealny czas, by odświeżyć swój jadłospis i sięgnąć po lżejsze, sezonowe smaki – również na kanapkach. Świetnym pomysłem na wiosenną pastę kanapkową jest na przykład twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem – lekki, chrupiący i pełen świeżości. Doskonale sprawdzi się też pasta z zielonego groszku z miętą i odrobiną cytryny, która zachwyca kolorem i wspaniałym smakiem. Warto wypróbować również pastę z grillowanej cukinii z bazylią i oliwą z oliwek albo krem z pieczonego buraka z kozim serem. Te propozycje nie tylko pięknie wyglądają, ale też dostarczają sporej dawki witamin – idealnie wpisując się w wiosenną kuchnię.

Czytaj też:
Zielony detoks, który pokochasz już po pierwszym łyku. Patent na energię w jednym kubku
Czytaj też:
Zamiast boczku i cebuli dodaję to do jajecznicy. Pokochasz ten turecki specjał

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl