Gdy za oknem robi się chłodniej, często mamy ochotę na aromatyczny i ciepły deser. Nie potrzebujesz skomplikowanego przepisu ani długiej listy zakupów, by przygotować coś obłędnie smacznego. Tak naprawdę wystarczą jabłka, odrobina miodu i kilka innych dodatków, a do tego chwila cierpliwości. Co więcej, ten deser jest idealny, jeśli szukasz prostej i zdrowej alternatywy dla ciężkich ciast pełnych cukru.
Jak zrobić pieczone jabłka? Prosty przepis
Jednym z moich ulubionych deserów jesienią są pieczone jabłka z cynamonem, miodem i rodzynkami. Jest to szybka, a w dodatku zdrowa przekąska. Do pieczenia najlepiej wykorzystać naczynie żaroodporne. Może być wykonane ze szkła lub ceramiki. Wysmaruj je masłem, żeby jabłka nie przywarły do formy w czasie pieczenia.
Przepis: Pieczone jabłka z cynamonem
Ten deser smakuje naprawdę wspaniale, a w ogóle nie trzeba się przy nim napracować.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 224 w każdej porcji
Składniki
- 4 jabłka (najlepiej twarde i kwaskowe)
- miód
- cynamon
- mielone goździki
- 50 g rodzynek
- czerwone wino
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekUmyj jabłka, odetnij od nich kapelusze, a następnie wydrąż ich gniazda nasienne (użyj do tego drylownicy do jabłek). W ten sposób stworzysz miejsce dla nadzienia.
- Robienie nadzieniaWymieszaj w misce z posiekane rodzynki z odrobiną miodu i czerwonego wina.
- Pieczenie jabłekPrzełóż farsz do otworu w owocach, a na koniec posyp je cynamonem i mielonymi goździkami. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (lub dłużej, jeśli jabłka są duże).
Pamiętaj, że czas pieczenia jabłek zależy od ich rodzaju oraz wielkości. Te mniejsze i bardziej miękkie nie będą musiały być w piekarniku tak długo jak te większe i twardsze. Małe jabłka piecz przez 15–25 minut, a te większe przez około 30–40 minut.
Jakie jeszcze desery przygotować z jabłek?
Jesień to sezon na pyszne jabłka. Owoc ten jest bardzo uniwersalny i możesz przygotować z niego dużo pysznych deserów. Klasycznym pomysłem jest szarlotka. Ten wypiek można jednak zrobić na naprawdę wiele sposobów. Moim faworytem jest szarlotka z budyniem – właśnie taką robiła moja ukochana babcia. Innym pomysłem są racuchy – w tych placuszkach to też właśnie jabłka grają główną rolę. Możesz też zapiec jabłka pod kruszonką. Doskonale smakują również kawałki jabłek zapieczone w cieście naleśnikowym. Możesz również poddusić jabłka na patelni i zrobić z nich nadzienie, na przykład do naleśników. Sprawdzi się także jako dodatek do owsianki lub jogurtu, ale doskonale smakuje też „solo”. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie ryżu zapiekanego z jabłkami. Warto też pamiętać, że jabłka są niezastąpione do domowych przetworów, zrobisz z nich pyszne dżemy, musy czy aromatyczne kompoty.
Czytaj też:
To kremowe ciasto wygląda jak z cukierni, a ma mniej kalorii niż kupny deser. Pokochasz je od pierwszego kęsa.Czytaj też:
Nie tylko smakuje, ale i odmładza! Oto mój przepis na kolagenowy mus z 4 składników