Gdy nie mam siły gotować, robię te lekkie kluski z 4 składników. W 15 minut mam sycący obiad

Gdy nie mam siły gotować, robię te lekkie kluski z 4 składników. W 15 minut mam sycący obiad

Dodano: 
Kluski na talerzu
Kluski na talerzu Źródło: Shutterstock / Katya123ua
Gdy nie mam ochoty i siły na stanie przy garnkach, sięgam po przepis na te kluski. Są lekkie niczym chmurka, a sycą jak pełnoprawny obiad. Wszystko to zasługa jednego prostego składnika.

Są takie dni, kiedy najzwyczajniej w świecie nie mam sił na gotowanie. Sama myśl krojeniu, zagniataniu ciasta czy wyrabianiu kotletów przyprawia mnie o ból głowy. W takich sytuacjach sięgam po moje „koło ratunkowe”. Przepis na kluski, które powstają w zasadzie „z niczego”. Bez jajek, bez mąki pszennej, bez zagniatania. Brzmi dziwnie? Może. Ale gdy raz je zrobisz, będziesz do nich wracać. I to bardzo często. Te przysmaki uzależniają. Są miękkie, elastyczne i rozpływają się w ustach.

Jak zrobić kluski bez jajek?

Ich sekret tkwi w połączeniu czterech składników – serka wiejskiego wysokobiałkowego, mąki ziemniaczanej, budyniu waniliowego i słodzidła, na przykład erytrytolu. Dzięki nim kluski są miękkie, delikatne, a jednocześnie sprężyste. Nie wymagają wyrabiania ciasta, Wystarczy wymieszać wszystkie produkty w jednej misce. Potem można już tylko nabierać masę łyżką i wrzucać na gotującą się wodę. To idealny przepis na dni, kiedy marzy ci się sycący, domowy i ciepły obiad, ale jednocześnie nie chcesz się przemęczać i stać godzinami przy garnkach. Przyrządzenie tych przysmaków nie zajmuje zwykle więcej niż 15 minut. Ale uważaj, są tak dobre, że bliscy z pewnością poproszą o dokładkę. I to niejedną.

Przepis: Kluski z serkiem wiejskim

Sycą, świetnie smakują i nie obciążają żołądka. Zrobisz je bez wysiłku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Trdycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego proteinowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g budyniu w proszku, na przykład waniliowego
  • 30 g erytrytolu

Opcjonalnie:

  • sól

Sposób przygotowania

  1. Robienie masySerek wiejski przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem, aż rozpadnie się na drobne cząstki. Dodaj mąkę ziemniaczaną, budyń oraz erytrytol. Wymieszaj wszystko. Masa powinna być gładka i zwarta.
  2. Gotowanie klusekDo dużego garnka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i odrobinę słodzidła. Doprowadź płyn do wrzenia. Nabieraj porcje łyżką i zsuwaj je delikatnie do gotującej się wody. Gotuj do momentu aż kluski zaczną się lekko unosić na powierzchni wody.
  3. PodawanieWyjmuj gotowe kluski łyżką cedzakową i podawaj od razu, najlepiej na ciepło.


Z czym podać kluski z serkiem wiejskim?

To potrawa, którą można na tysiąc sposobów, zależnie od nastroju. Jeśli szukasz szybkich rozwiązań po prostu polej kluski roztopionym masłem albo posyp cynamonem. Możesz też zaserwować je z musem jabłkowym, jogurtem greckim albo kwaśną śmietaną. Wszystko zależy tak naprawdę od twoich upodobań. Dodatek serka wiejskiego sprawia, że te przysmaki są dobrym źródłem łatwoprzyswajalnego białka. Dzięki temu sycą na długo, nie obciążając żołądka. Usprawniają też pracę jelit i wspomagają spalanie kalorii. Dlatego świetnie sprawdzają się między innymi na dietach redukcyjnych lub jako posiłek po treningu.

Czytaj też:
Mama zdradziła mi sekret idealnie miękkiego ciasta na pierogi. Wystarczy połączyć dwa zwykłe płyny
Czytaj też:
Nie dodaję już masła do purée. Mała zmiana robi je zdrowszym i jeszcze bardziej kremowym

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl