Nie wszystkie kwiaty są bezpieczne do spożycia. Jednak niektóre jednocześnie są w stanie nadać wielu potrawom wyjątkowy smak oraz urozmaicić je kolorystycznie. Wiele z nich zapewnia istotne korzyści zdrowotne.
Czytaj też:
Eukaliptus. Niecodzienna roślina, która niesie wiele korzyści zdrowotnych
1. Lawenda
Lawenda jest kwiatowym ziołem, pierwotnie uprawianym w częściach północnej Afryki i Morza Śródziemnego. Najbardziej słynie prawdopodobnie z charakterystycznego zapachu, który ma właściwości uspokajające.
Połączenie koloru i aromatu sprawia, że lawenda może być znakomitym dodatkiem do różnych produktów spożywczych, w tym wypieków, syropów, likierów, herbat ziołowych, suszonych przypraw korzennych i mieszanek ziół.
Jej smak dobrze łączy się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami, takimi jak cytrusy, jagody, rozmaryn, szałwia, tymianek i czekolada.
Podczas gotowania najlepiej zacząć od małej ilości lawendy i stopniowo ją zwiększać, aż osiągniesz pożądany smak. Może bowiem szybko stać się przytłaczający.
2. Nasturcja
Nasturcja jest doskonałym dodatkiem do potraw ze względu na jasne kolory kwiatów i wyjątkowy, pikantny smak. Zarówno liście, jak i kwiaty nasturcji są jadalne i można je spożywać obgotowane, na ciepło lub na surowo. Charakteryzują się pieprzowym, lekko pikantnym smakiem, chociaż same kwiaty są łagodniejsze niż liście.
Kwiaty nasturcji są zazwyczaj jasnopomarańczowe, czerwone lub żółte. Stanowią efektowny dodatek do wypieków i sałatek. Liście są okrągłe i przypominają małe płatki lilii. Są wystarczająco delikatne, aby można je było wykorzystać jako sałatki lub zmieszać z pesto.
Nasturcja jest nie tylko ciekawym w smaku i przyciągającym wzrok składnikiem, ale także niesie istotne wartości odżywcze. Zawiera różne minerały i związki prozdrowotne o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.
3. Róża
Istnieje ponad 150 gatunków róż dostępnych w prawie każdym możliwym rozmiarze i kolorze. Najlepsze w tych kwiatach nie jest jednak to, że pięknie wyglądają, a to, że wszystkie są jadalne. Jednak nie wszystkie smakują tak samo.
Dobrą zasadą przy wyborze róży do spożycia jest to, że jeśli pachnie przyjemnie, prawdopodobnie również będzie dobrze smakować. Spożywaj tylko płatki. Liście i łodygi tych kwiatów już nie stanowią smacznej przekąski.
Płatki róż mają bardzo aromatyczny i lekko słodki smak. Można je jeść na surowo, mieszać z różnymi sałatkami owocowymi lub wytrawnymi, a także suszyć i dodawać do muesli lub mieszanek ziołowych. Świeże płatki róży można również zamrozić, albo stworzyć z nich napoje, dżemy i galaretki z dodatkiem róży. Posiekane płatki róż dodane do cukru lub masła podkręcają smak tych z pozoru zwykłych składników.
Podobnie jak wiele innych jadalnych kwiatów, róże zapewniają pewne korzyści zdrowotne. Wyniki badań sugerują, że niektóre związki zawarte w różach mogą odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu stanów lękowych i wprawianiu w stan relaksu.
Czytaj też:
Suplementy diety zapobiegające stanom zapalnym
4. Mniszek lekarski
Kwiaty mniszka są najbardziej znane jako uporczywe chwasty ogrodowe. Jednak wiele osób docenia je jako bardzo pożywny, jadalny kwiat.
Mniszek lekarski ma kwiaty o średnicy około 2-4 cm z wieloma małymi, jasnożółtymi płatkami. Dostarczają one wiele różnych związków roślinnych. Wiadomo o nich, że mają silne właściwości przeciwutleniające.
Co ciekawe, kwiaty nie są jedyną częścią mniszka lekarskiego, którą można jeść. W rzeczywistości można spożywać jego wszystkie części, czyli również korzenie, łodygi i liście.
Istnieje wiele opcji spożywania mniszka lekarskiego. Kwiaty można jeść na surowo, samodzielnie lub wrzucić do sałatki. Mogą być panierowane i smażone lub wykorzystywane do wyrobu galaretek i wina.
Z korzeni można stworzyć herbatkę, podczas gdy części nadziemne mogą być spożywane na surowo jako sałatka lub dodatek do kanapek. Można je również gotować w gulaszach, zapiekankach lub innych daniach, które wymagają dodatku „zieleniny”.
5. Bratek
Bratki nie tylko urzekają swoim pięknem – są równie przyjemne w spożywaniu. Średnica kwiatów wynosi około 5-8 cm. Występują w wielu kolorach, ale najczęściej w ich ubarwieniu pojawiają się odcienie fioletu, niebieskie i żółte. Mają pięć nakładających się płatków z ciemnym obszarem pośrodku, który przypomina plamę atramentu.
Zazwyczaj bratki mają łagodny, świeży smak – chociaż istnieją pewne różnice smakowe w zależności od rodzaju.
Ponieważ bratki mogą mieć tak wiele wariantów kolorystycznych, stanowią doskonały dodatek dekoracyjny do deserów, takich jak ciasta, ciasteczka czy lody. Płatki można również kandyzować. Bratki można drobno posiekać i wrzucić do sałatki, aby dodać jej odrobinę koloru i ciekawą strukturę.
Są unikalnym dodatkiem do posiłku, jednak stanowią również bogate źródło kilku silnych związków roślinnych, o których wiadomo, że mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Czytaj też:
Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy