Te 5 produktów spożywczych chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV

Te 5 produktów spożywczych chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV

Dodano: 
Co jeść w upały?
Co jeść w upały? Źródło:Shutterstock
Pokarmy, które spożywasz mają duży wpływ na stan twojej skóry. Czy wiesz, że mogą także wspomagać ochronę przeciwsłoneczną?

Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić naturalną ochronę twojej skóry przed słońcem. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiadają za to niektóre przeciwutleniacze, które chronią rośliny przed uszkodzeniami słonecznymi. Taki sam wpływ mają one także na... skórę! Dzieje się to wtedy, gdy przyjmujemy je z pożywieniem.

„Badania epidemiologiczne i związane z nimi metaanalizy zdecydowanie sugerują, że długoterminowe spożywanie diet bogatych w polifenole roślinne zapewnia ochronę przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzyca, osteoporoza i choroby neurodegeneracyjne” – napisano w badaniu z 2009 roku.

Produkty spożywcze chroniące przed promieniowaniem UV

  • Pomidory

Pomidory mogą wzbogacić wiele twoich ulubionych potraw, ale nie tylko korzystnie wpływają na kubki smakowe. Mogą również poprawić stan skóry, powodując mniej zmarszczek i mniej stanów zapalnych. Zawierają przeciwutleniacze i witaminę C, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Bogate w antyoksydacyjny likopen – zmniejszający ilość wolnych rodników związanych z promieniowaniem UV nawet o 50 procent – są zaliczone do kategorii żywności chroniącej skórę. Ponieważ likopen najlepiej wchłania się z tłuszczem, warto podawać je z odrobiną awokado lub skropione oliwą z oliwek.

  • Nasiona granatu

Granaty są jednymi z najzdrowszych owoców na Ziemi. Mają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu mogą chronić przed wieloma groźnymi chorobami, np. przed rakiem i cukrzycą. Warto jednak zwrócić uwagę na ich... pestki. Pełne są one polifenoli, które chronią skórę przed wszelkiego rodzaju wolnymi rodnikami. Mówi się, że mogą pomóc wzmocnić działanie filtrów przeciwsłonecznych aż o 25%. Dodatkowo owoce te stanowią idealną letnią przekąskę, która nawadnia organizm.

  • Arbuzy

Arbuz jest prawdziwym symbolem lata. Ten soczysty owoc daje orzeźwienie w upalny dzień i pomaga nawodnić organizm. To także źródło likopenu – choć trzeba zjeść około trzech szklanek, by uzyskać skuteczną dawkę. Likopen zawarty w arbuzie jest wysoce biodostępny, co oznacza, że łatwo zmniejsza stan zapalny, umożliwia organizmowi pozbycie się toksyn i promuje zdrowie komórek. Dlatego im bardziej czerwony arbuz, tym lepiej – ponieważ likopen nadaje mu właśnie taką barwę.

  • Papryka

Papryka to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Zawiera kapsynoidy, które nie tylko nadają jej pikantnego smaku, ale też mogą zmniejszać uszkodzenia skóry związane z promieniowaniem UVB oraz hamować stany zapalne spowodowane ekspozycją na słońce.

  • Dziki łosoś

Łosoś jest bogatą w składniki odżywcze rybą, która zawiera minimalną ilością toksyn, zwłaszcza jeśli była złowiona dziko. Jedzenie łososia dostarcza mnóstwa zdrowych tłuszczów omega-3 – składników odżywczych, które hamują stan zapalny wywołany promieniami UVB o około 50 procent.

Czytaj też:
Peeling skóry głowy – prosty zabieg na piękne włosy, a nawet pozbycie się łupieżu

Opracowała:
Źródło: Daily Health Post