Chlorella jest prawdziwą bombą witaminową – zawiera m.in. chlorofil w dużej ilości, aminokwasy i kwas foliowy. Pierwsi docenili ją Niemcy, którzy podczas I wojny światowej traktowali chlorellę jako cenne i tanie źródło białka.
Co zawiera chlorella?
Szczegółowe badania wykazały, że ten maleńki organizm zawiera aż 70 niezbędnych dla człowieka substancji. Są wśród nich m.in.:
- żelazo,
-
witamina C,
- kwasy omega-3,
-
przeciwutleniacze,
- magnez,
- cynk,
- miedź,
- potas,
- wapń,
-
witaminy z grupy B.
W jakiej postaci spożywać chlorellę?
Ze względu na to, że chlorella ma „twardą” ścianę komórkową, której ludzki organizm nie jest w stanie strawić, można dostarczać ją jedynie w postaci suplementu. Chlorellę najczęściej wykorzystuje się w sproszkowanej postaci jako składnik owocowo-warzywnych koktajli, świetnie sprawdza się także jako dodatek do deserów, zup, sosów, a także dipów, takich jak guacamole lub hummus.
Oczyszczanie z toksyn
Chlorella poprzez swoją wyjątkową budowę komórkową wiąże zanieczyszczenia i usuwa je z organizmu. Mowa o toksynach z dymu papierosowego, jedzenia, farb i wszystkiego, co wdychamy. Oczyszczenie organizmu z toksyn wspomaga leczenie wielu chorób, w tym Hashimoto. Lekarze wskazują, że dobre efekty w leczeniu tej choroby, obok przyjmowania syntetycznych hormonów tarczycy, przynosi dieta i odtrucie organizmu.
Zobacz, jakie jeszcze korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie chlorelli
Zwalcza wolne rodniki
Chlorella zawiera związki roślinne tzw. karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają one udział w zwalczaniu wolnych rodników, zapobiegając wielu groźnym chorobom takim jak: cukrzyca, choroby serca, Alzheimer.
Karotenoidy nadają też kolor owocom i warzywom: od pomarańczowego przez żółty aż po zielony.
Wzmacnia odporność
Badania wskazują, że chlorella wzmacnia odpowiedź immunologiczną. Stwierdzono, że w organizmach zdrowych dorosłych osób, które suplementowały przez miesiąc chlorellę, pojawiły się markery zwiększonej aktywności immunologicznej.
Jest źródłem aminokwasów
Chlorella zawiera aminokwasy, które są niezbędne do tworzenia kości, tkanek i mięśni.
Wspomaga wzrok
Badania wskazują, że zawarta w chlorelli luteina, korzystnie wpływa na wzrok. Zapobiega i łagodzi choroby oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej,
odpowiadającego za ostre widzenie.
Zwalcza stany zapalne, zapobiega otyłości
Badania wskazują, że witaminy, minerały, przeciwutleniacze zawarte w chlorelli łagodzą stany zapalne w organizmie i zapobiegają ich występowaniu. Przewlekłe zapalenia uszkadzają komórki i prowadzą do rozwoju przewlekłych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca, zapalenie stawów, nowotwory i Alzheimer.
Wspiera pracę serca
Badania potwierdzają, że algi są źródłem kwasów tłuszczowych omega–3, które wspierają pracę serca. Zmniejszenie poziomu trójglicerydów we krwi i obniżają ciśnienie.
Wspomaga tworzenie czerwonych krwinek
Chlorella zawiera żelazo, kwas foliowy i witaminę B12, które są kluczowe dla tworzenia czerwonych krwinek. Ich prawidłowy poziom odpowiada za właściwe funkcjonowanie całego organizmu. Czytaj też:
Herbatki detoksykujące – czy działają na odchudzanie?