-
Jak diety ketogenne zmieniają mikrobiom jelitowy u ludzi?
Diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe, ketogenne, które wzbudziły w ostatnich latach zainteresowanie opinii publicznej dzięki ich proponowanym korzyściom w zmniejszaniu stanu zapalnego oraz promowaniu utraty wagi i zdrowia serca,...
DietyOdchudzanieProdukty -
Jak przechowywać pomidory – w lodówce czy na blacie? Odpowiedź może zaskoczyć
Dużo debatuje się na temat prawidłowego przechowywania pomidorów. Istnieją dwie główne opcje dostępne dla konsumentów: przechowywanie w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Getyndze zbadał teraz, czy...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie
Witamina D jest niezwykle ważna dla zdrowia. Odgrywa kilka ról w utrzymywaniu zdrowych komórek organizmu i funkcjonowaniu tak, jak powinny. Większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D. Jednak jest również możliwe –...
ŻywienieProdukty -
Lubisz czerwone mięso? Oto 6 oznak świadczących o tym, że jesz go za dużo
Karkówka, mielone, steki... Kto z nas ich nie lubi? Ale nierzadko możemy lubić te potrawy za bardzo, a to skutkuje komplikacjami zdrowotnymi.
Żywienie -
Czy witamina D jest szkodliwa bez witaminy K?
Uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy D i witaminy K jest niezbędne dla zdrowia organizmu. Ale niektóre źródła twierdzą, że suplementacja witaminą D jest szkodliwa, jeśli masz mało witaminy K. Dlaczego?
Produkty -
Niedobór tych 6 witamin i minerałów to częsty problem kobiet. Czy dotyczy także ciebie?
Różnice w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze zależne są między innymi od płci. Zatem niedobory jakich składników może sprawić problemy kobietom?
Żywienie -
Nowy hit Instagrama – księżycowe mleko. Czy jest zdrowe?
Mleko księżycowe to pyszny i kojący napój, którego korzenie sięgają tradycji ajurwedyjskiej. Ajurweda to słowo, które przekłada się na „wiedzę o życiu”. Jest to starożytna, holistyczna nauka o zdrowiu z naciskiem na połączenie...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo -
8 tygodni diety bogatej w owoce i warzywa może poprawić zdrowie serca
Nowe badania pokazują, że dieta bogata w owoce i warzywa może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Potas, magnez i błonnik są kluczowymi składnikami odżywczymi w owocach i warzywach, które mogą wpłynąć na zdrowie serca.
Produkty -
Ile kalorii mają truskawki? Czy można jeść je na diecie?
Truskawki są symbolem lata. Już za chwilę, gdy ceny nieco spadną, zaczniemy się nimi zajadać. Dla osób dbających o linię istotna może być kaloryczność tych soczystych owoców. Dowiedz się, ile kalorii mają truskawki i czy można jeść je na...
ProduktyOdchudzanie Quiz -
Tych dwóch produktów Jennifer Lopez nie zje nigdy. Dlaczego?
Jennifer Lopez jest znana z notorycznego przestrzegania swojej diety. Osobisty szef kuchni gwiazdy, Kelvin Fernandez, ujawnił właśnie dwa pokarmy, do których gwiazda „Marry Me” się nie zbliża – i jest to trochę szokujące.
Odchudzanie -
Dieta bogata w nabiał związana z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia
Spożywanie co najmniej dwóch dziennych porcji nabiału wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia, a także z grupą czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (zespół metaboliczny) – wynika z badań opublikowanych...
DietyProdukty -
Quiz: Czy brakuje ci witamin?
Czy otrzymujesz wystarczającą ilość witamin? Weź udział w krótkim quizie, aby dowiedzieć się, czy powinieneś dodać kilka dodatkowych „liter alfabetu” do swojej diety. Przeczytaj uważnie każde pytanie i odpowiedz tak prawdziwie, jak to...
Produkty Quiz -
Osoby z celiakią 9 razy bardziej narażone na chorobę zapalną jelit
Nowe badanie wykazało zwiększenie ryzyka wystąpienia IBD u pacjentów, u których wcześniej zdiagnozowano celiakię. Zarówno celiakia, jak i IBD są przewlekłe i mają tendencję do rozpoczynania się we wczesnej dorosłości. Niezdiagnozowanie...
-
Lecznicze właściwości trawy pszenicznej, o których nie słyszałeś
Medycyna naturalna cieszy się coraz większą popularnością także wśród osób młodych. Pasjonatką zdrowego stylu życia jest także Agnieszka Cegielska, które chętnie dzieli się swoją wiedzą. Co powiedziała na temat właściwości trawy...
Produkty Wideo -
Kupiłaś za dużo drożdży? Tak możesz je wykorzystać
Wraz z początkiem epidemii koronawirusa w Polsce i związaną z tym koniecznością dostosowania się do obowiązujących zasad izolacji społecznej ze sklepów zaczęły znikać drożdże piekarskie. Wiele osób z obawy o to, że na sklepowych półkach...
ProduktyDiety -
Czy istnieje dieta na łuszczycowe zapalenie stawów?
Łuszczycowe zapalenie stawów jest przewlekłą chorobą charakteryzującą się formą zapalenia skóry i stawów. Rozwija się u około 15–25 proc. osób z łuszczycą. Należy do grupy schorzeń stawów, które mogą powodować zapalenie kręgosłupa.
-
Cukier a zdrowie serca – co powinny wiedzieć kobiety?
Nowe badanie donosi, że kobiety, które codziennie piją napoje słodzone, są bardziej narażone na choroby serca. Wysokie dawki cukru przyjmowane codziennie mogą prowadzić do otyłości, a także do wyższego poziomu glukozy i insuliny –...
-
Jesz dużo owoców? Zmniejszasz ryzyko choroby Alzheimera
Naukowcy twierdzą, że flawonoidy znajdujące się w owocach, warzywach, czekoladzie, herbacie i winie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Uczestnicy nowego badania, którzy spożywali najwięcej flawonoidów, mieli o 48 procent...
-
Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?
Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?
ProduktyŻywienie Wideo -
Pokarmy, które negatywnie wpływają na stan płuc
Nie jesteś sam, jeśli przed pandemią koronawirusa myślałeś, że tylko palacze muszą martwić się o swoje zdrowie płuc. Ale teraz warto zastanawiać się, czy jest coś, co można zrobić, aby poprawić ich stan. Okazuje się, że wpływ na płuca ma...
Produkty -
Musisz się skupić? Nie jedz posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych
Tłuste jedzenie może wydawać się kuszącą opcją w tych niespokojnych czasach, ale nowe badania sugerują, że jedzenie tylko jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może utrudniać nam koncentrację – nie jest to dobra...
ProduktyDiety