Jedz te owoce, kiedy czujesz się osłabiony. Naukowcy mówią, dlaczego to działa

Jedz te owoce, kiedy czujesz się osłabiony. Naukowcy mówią, dlaczego to działa

Dodano: 
Jeżyny i jabłka
Jeżyny i jabłka Źródło:Shutterstock / OSETROVA NATALIIA
Spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego, które zawierają jeden konkretny związek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osłabienia. Na liście owoców bogatych we flawonole są jabłka i jeżyny.

Mowa o kwercetynie, która należy do grupy związków roślinnych nazywanych zbiorczo flawonoidami. Kwercetyna to – tłumacząc najprościej – barwnik roślinny występujący m.in. w jabłkach, jeżynach, winogronach, brokułach, jagodach, ale też liściach zielonej herbaty.

Jedz jedno jabłko dziennie

Teraz naukowcy zalecają jedzenie owoców z kwercetyną osobom, które czują się osłabione (mowa tu przede wszystkim o osobach starszych). I mają na potwierdzenie konkretne badania, które zostały opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition

„Może być wiele prawdy w starym powiedzeniu, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” – powiedzieli autorzy badania. Ich odkrycia sugerują, że każde 10 mg wyższego spożycia flawonoli (podgrupa flawonoidów) dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo osłabienia o 20 proc. Realizacja tego planu jest łatwa, bo jedno średniej wielkości jabłko zawiera około 10 mg flawonoli.

Produkty z kwercetyną ważnym składnikiem diety

Jak podkreślają autorzy badania, chociaż nie było znaczącego związku między całkowitym spożyciem flawonoidów a osłabieniem, wyższe spożycie flawonoli wiązało się z niższymi szansami na rozwój osłabienia w badanej grupie osób. – A konkretnie chodzi wyższe spożycie kwercetyny – to flawonoid, który miał najsilniejszy związek z zapobieganiem słabości. Te dane sugerują, że mogą istnieć określone podklasy flawonoidów, które mają największy potencjał jako strategia dietetyczna w zapobieganiu osłabienia – powiedział współautor badania dr Shivani Sahni. Naukowcy sugerują, że przyszłe badania powinny koncentrować się na wykorzystaniu produktów bogatych we flawonoidy w leczeniu osłabienia.

Czytaj też:
Te owoce skutecznie dodają energii. Jedz je, gdy tracisz moc
Czytaj też:
Ten deser możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić budyń owsiany?

Źródło: odzywianie.wprost.pl, MedicalXpress