Jak przygotować smaczne i zdrowe kanapki?
Kanapki to nie tylko najczęściej wybierana przez rodziców opcja śniadaniowa dawana dzieciom do szkoły. Kanapki mogą być ponadto zdrowym i zbilansowanym posiłkiem, a także łatwym i wygodnym wyborem podczas pracy w domu. Idealnie byłoby, gdyby kanapka zawierała mieszankę węglowodanów złożonych (takich jak chleb pełnoziarnisty), zdrowych tłuszczów, chudego białka i błonnika. Wszystkie te składniki pomogą ci zachować sytość i dobrą energię przez całe przedpołudnie – aż do obiadu.
Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu wykorzystania tuńczyka, czy też interesujących opcji roślinnych, które można dodać do swojego codziennego jadłospisu, możliwości dotyczące przygotowywania kanapek są nieograniczone. Poniżej znajdują się niektóre z naszych ulubionych produktów, które warto zawsze mieć w domu i uwzględniać każdorazowo podczas przygotowywania kanapek. Odmień swoją kuchnię i nawyki żywieniowe w tak prosty sposób. Nasza dzisiejsza dobra historia zacznie się od pokrojenia pieczywa...
Czytaj też:
„Zmień porażki we wskazówki”. Trenerka radzi, jak osiągnąć sukces w odchudzaniu
5 sposobów na świetne kanapki
1. Kanapka z pastą z ciecierzycy (lub sałatką)
Ta oparta na roślinach kanapka bogata w białko jest łatwa do wykonania. Zacznij od puszki ciecierzycy i użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozbić ją do pożądanej konsystencji. Dodaj zdrowy tłuszcz, taki jak jogurt grecki lub awokado, aby uzyskać dobrą teksturę. Następnie dodaj kiełki, sałatę, cebulę lub inne warzywa, aby zwiększyć zawartość błonnika. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, sięgnij po dodatki, takie jak sok z cytryny, musztarda, koperek, czosnek oraz odrobina soli i pieprzu.
2. Kanapka z masłem orzechowym we wzbogaconej wersji
Choć zwykłe masło orzechowe i dżem zawsze będą dobrym wyborem, rozważ wzbogacenie takiej kanapki różnymi masłami orzechowymi, takimi jak masło z nasion słonecznika, masło migdałowe lub masło z orzechów nerkowca. Zamiast zwykłego dżemu, spróbuj zwiększyć gęstość składników odżywczych, używając prawdziwych owoców. Spróbuj świeżych lub mrożonych truskawek, jagód lub jeżyn, które mają więcej błonnika. Możesz również posypać nasionami chia, lnu lub konopi, aby uzyskać dodatkowe białko i mikroelementy, takie jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B.
3. Panini z tuńczykiem
Tuńczyk w puszce to wygodny i niedrogi produkt spożywczy, który dodaje więcej białka do diety. Jeśli chodzi o kanapki z tuńczykiem, podnieś wartość odżywczą i witaminową twoich, dodając sok z cytryny, posiekany seler, kiszone ogórki przyjazne dla jelit i ostry sos. Wrzuć tuńczykowo-warzywną mieszankę na sprasowane panini lub wypełnij pełnoziarnisty wrap.
4. Kanapka z pastą z soczewicy
Brązowa, zielona, żółta, czerwona lub czarna... soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego i jest bogata w żelazo. Zamień część (lub całość) mięsa na soczewicę. To niedrogi składnik, który może pomóc ci uzyskać większy zwrot z każdej zainwestowanej złotówki. Dodaj swoje ulubione sosy i przyprawy (np. sos barbecue lub passatę) i podawaj na bułce, wrapie lub chlebie.
5. Kanapka z grillowanym serem
Chociaż zwykły grillowany ser jest sam w sobie pyszną opcją, dodanie produktów znalezionych w spiżarni lub zamrażarce może również pomóc poprawić profil żywieniowy. W spiżarni znajdź pomidory z puszki, groszek lub buraki, aby uzyskać zabawny akcent i dodatkową porcję warzyw. Lub, aby uzyskać słodszą opcję, rozważ plasterki gruszki lub brzoskwini z odrobiną miodu.Czytaj też:
Ta metoda odchudzania zyskuje uznanie... stomatologów. Dlaczego?Czytaj też:
Kiedy należy przerwać dietę ketogeniczną? Oto 7 znaków ostrzegawczych