-
Ma 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek i nie podnosi cholesterolu. O którym oleju mowa?
To tylko niektóre zalety oleju rzepakowego. O jego korzystnym wpływie na organizm opowiedziała w studiu dr Katarzyna Okręglicka – specjalistka w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Produkty Wideo -
Żywność o długim okresie przydatności – co wybrać?
Jeśli planujesz zaopatrzyć się w żywność, która ma zarówno dłuższy okres przydatności do spożycia, jak i większą wartość odżywczą, zwróć uwagę na kilka konkretnych produktów. Wiele paczek spożywczych ma wysoką zawartość cukru.
ŻywienieProdukty -
Ogródek na balkonie? Oto 5 najłatwiejszych do wyhodowania warzyw
Masz kawałek ogródka albo miejsca na parapecie? Chciałbyś być ogrodnikiem w swoim własnym domu? To prostsze niż myślisz.
ProduktyŻywienie Wideo -
Lekkostrawna dieta po świętach. Co zjeść, żeby poczuć się lekko?
Warto postawić na warzywa i owoce oraz zwiększyć ilość błonnika w diecie. Możemy włączyć do menu: orzechy, kasze, ryż brązowy i biały, płatki owsiane. Czego unikać?
DietyProdukty Wideo -
Nie tylko nadciśnienie. Dlaczego lepiej jest jeść mniej soli?
Nadmiar soli nie tylko podnosi ciśnienie i szkodzi układowi krążenia - niszczy organizm także na inne sposoby. Między innymi pojawiają się zaburzenia układu odpornościowego, rośnie ryzyko choroby Alzheimera czy cukrzycy, cierpi flora...
ProduktyDiety -
Te warzywa spożywaj jednocześnie. Uzyskasz maksimum smaku i wartości odżywczych
Zupy, sałatki i dodatki do mięsa – te opcje nie mogłyby istnieć bez warzyw. Wiosną pojawiają się ich najmłodsze postacie. Co warto wtedy jeść?
ProduktyŻywienie -
Superfoods dla kobiet – czy już je znasz?
Superfoods to produkty o niezwykłych wartościach odżywczych, które poprawią samopoczucie. Bogate w składniki odżywcze, pomogą chronić ciało i utrzymywać je w dobrym stanie.
Produkty -
Suplementy diety. Podwójne oblicze selenu i cynku
Cynk i selen to jedne z najbardziej popularnych składników suplementów diety. W reklamach podkreśla się, że wzmacniają włosy i paznokcie, zwiększają płodność, a nawet „oczyszczają organizm z toksyn”. Prawda jest inna.
ProduktyŻywienie -
5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z izolacją
Właściwa podaż witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych zapewnia energię, dobre samopoczucie i zdrowie. Czy izolacja sprawia, że ich poziom się obniża? Poznaj 5 niedoborów, które mogą wystąpić w związku z odosobnieniem, a...
ProduktyŻywienie -
9 sposobów na ucięcie 100-300 kalorii każdego dnia
Aby organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje energii, którą należy dostarczyć mu wraz z pożywieniem. Obecnie już blisko co drugi Polak ma nadwagę lub otyłość, dlatego warto zadbać o to, by zmniejszyć nieco wartość energetyczną...
OdchudzanieDietyŻywienie -
Co musisz wiedzieć o przechowywaniu żywności w zamrażarce?
Korzystanie z zamrażarki ułatwia oszczędzanie czasu i zmniejsza marnotrawienie żywności. Zamrażarka pomaga wydłużyć żywotność niegotowanych warzyw i owoców na kilka miesięcy i utrzymać świeżość innych składników.
Produkty -
Potrawy świąteczne nie powinny być ciężkie. To niekorzystnie wpływa na odporność
Dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze pozytywnie przekłada się na kondycję organizmu i wspomaga jego funkcjonowanie. Podczas pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie dbać o to, by nasz codzienny jadłospis był zbilansowany....
ProduktyŻywienie Wideo -
Jak uniknąć zakażenia salmonellą w czasie Wielkanocy?
Zakażenie salmonellą jest powszechne i wywołuje większość zatruć pokarmowych w Polsce. Bakteria może występować w mięsie, jajach i mleku, ale jej źródłem mogą być także lody, majonez, tatar oraz ciasta. Dowiedz się, jak uniknąć zakażenia...
ProduktyŻywienieSonia Młodzianowska
-
W te święta postaw się i nie przytyj!
Zasiadamy przy świątecznym stole z poczuciem, że znowu przegramy tę walkę. Odwieczną walkę o to kto ma rację w kwestii naszego żołądka i co jest ważniejsze, tradycja rodzinna czy my sami i nasze wybory..? Spokojnie, jedzenie w święta to...
OdchudzanieDietyProduktyEwelina Celejewska
-
Jajka – ile można bezpiecznie zjeść
Jajka to symbol Wielkanocy. Powszechnie wiadomo, że zawierają sporo cholesterolu, jednak nie można powiedzieć, że są to niezdrowe produkty. Sprawdź ile można ich zjeść, by dodać sobie zdrowia.
Produkty -
Jajka – 3 fakty, które trzeba poznać przed śniadaniem wielkanocnym
Jajka to symbol życia, bez którego trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Warto je jeść, gdyż są doskonałym źródłem wartości odżywczych, w tym między innymi witamin, minerałów i białka, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Co...
ProduktySonia Młodzianowska
-
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!
Nie doceniamy tradycji. Okazuje się, że wiele spośród pokarmów goszczących na wielkanocnym stole można zaliczyć do tzw. superfoods. Dowiedz się, co może dać ci słowiański żeń-szeń.
Produkty -
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyDietyOdchudzanieEwelina Celejewska
-
Jak dieta może zmienić odczuwanie słodkiego smaku?
Naukowcy z University of Sydney odkryli podstawowe fakty na temat tego, jak percepcja słodkiego smaku jest dostosowywana do różnych diet. Chociaż od dawna wiadomo, że jedzenie może smakować inaczej na podstawie wcześniejszych...
DietyProdukty -
Korzyści z diety ketogenicznej – może pomóc w leczeniu astmy
Dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu zmniejsza stan zapalny dróg oddechowych, co może następnie pomóc leczeniu chorób układu oddechowego.
Produkty -
Dlaczego twoja twarz marszczy się, gdy jesz cytryny i inne kwaśne potrawy?
Reakcja na cytryny jest napędzane przez prymitywne ludzkie instynkty, które kiedyś odegrały istotną rolę w przetrwaniu – wyjaśniają naukowcy.
Produkty