Ocet jabłkowy z miodem obniża cholesterol, pomaga w zaparciach, eliminuje ból stawów i wzmacnia odporność. Napar przygotujesz z łatwością w domu, wykorzystując jedynie 3 składniki. Ważne jednak, by miksturę wypić przed śniadaniem.
Ocet jabłkowy (ACV) to sfermentowany sok z rozdrobnionych jabłek. Podobnie jak sok jabłkowy zawiera trochę pektyny; witaminy B1, B2 i B6, biotynę, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy i witaminę C. Zawiera również niewielkie ilości minerałów: sodu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Ocet jabłkowy może również zawierać znaczne ilości kwasu octowego i cytrynowego.
Miód zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, miedź i cynk. To także witaminy, w tym witamina C, tiamina, ryboflawina, kwas nikotynowy, witamina B6 i kwas pantotenowy. Im ciemniejszy i mniej przetworzony miód, tym więcej składników odżywczych.
Zalety octu jabłkowego z miodem
- Eliminuje bóle stawów
- Leczy refluks żołądkowy i zgagę
- Pomaga w trawieniu i zaparciach
- Zmniejsza poziom cholesterolu
- Obniża ciśnienie krwi
- Pomaga w utracie wagi
- Łagodzi ból gardła
- Dodaje energii
- Eliminuje nieświeży oddech
- Zmniejsza stan zapalny
- Wzmacnia odporność
Jak przygotować mieszankę?
Składniki:
- 1 łyżeczka surowego miodu
- 1 łyżka surowego, organicznego octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
Instrukcja:
- Wymieszaj wszystkie składniki w wysokiej szklance.
-
Wypij co najmniej 20 minut przed śniadaniem.
*Możesz dodać więcej wody, jeśli smak jest zbyt intensywny.
Czytaj też:
Zmiana porannych nawyków – klucz do zgrabnej figury
Źródło: Daily health post