Każdego dnia powinniśmy zjeść 5 porcji owoców i warzyw, ale trzeba wiedzieć, że to warzywa możemy jeść w niemal nieograniczonych ilościach. Z owocami nie jest tak „kolorowo”, jak może się z pozoru wydawać, bo oprócz błonnika, witamin oraz minerałów, zawierają także sporo cukru, który nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie zarówno w czasie odchudzania, jak i po zakończeniu stosowania diety.
Czy owoce są zdrowe?
Owoce są zdrowe i warto je jeść, ale w umiarkowanych ilościach. Cukier owocowy, czyli fruktoza jest równie tuczący, jak cukier rafinowany i w nadmiarze nie wpływa w pozytywny sposób na nasze zdrowie i wygląd sylwetki. Na diecie trzeba przede wszystkim wybierać niskokaloryczne owoce, które są cennym urozmaiceniem diety i nie blokują efektów jej stosowania.
Owoce są źródłem wielu witamin, minerałów oraz błonnika; pomagają też uzupełnić poziom płynów w organizmie oraz wspomagają pracę jelit, jednak nie wszystko, co zdrowe, musi być dobre dla każdego. Odchudzanie wymaga przestrzegania wielu zasad, a jedną z nich jest właśnie rezygnacja z częstego sięgania po słodkie owoce w każdej postaci.
Dużym zagrożeniem podczas odchudzania są nie tylko świeże owoce, ale także owoce suszone oraz soki i koktajle owocowe, które należy traktować jak pełnowartościowy posiłek, a dodatkową, niewinną przekąskę.
Czy owoce tuczą?
Nawet najzdrowsze produkty spożywcze, jeżeli sięgamy po nie zbyt często, mogą nam zaszkodzić. Tak jest w przypadku owoców, które są bogate w cukry proste, a co za tym idzie, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Skutkiem tego jest chwilowy przypływ energii, który niestety szybko mija i znowu czujemy głód.
Największym zagrożeniem dla osób na diecie są wysokokaloryczne owoce, które mogą dostarczać tyle kalorii, co pełnowartościowy, dietetyczny obiad. Przykładem mogą być banany, awokado oraz owoce suszone – 100 g bogatych w błonnik fig to aż 277 kcal!
Owoce tuczą, dlatego trzeba po nie sięgać z umiarem, nie tylko będąc na diecie. Warto pamiętać, że w przypadku małych dzieci soki owocowe (zwłaszcza dodatkowo dosładzane) są jedną z częstszych przyczyn nadwagi; osoby dorosłe także narażone są na niekontrolowane przybieranie na wadze z powodu częstego jedzenia owoców oraz picia dużych ilości soków, które czasami jedynie udają zdrowe produkty. Nawet świeżo wyciśnięty, domowy sok może dostarczać do organizmu sporo zbędnych mu w czasie odchudzania kalorii, dlatego warto przygotowywać soki i koktajle na bazie warzyw z niewielkim dodatkiem niskokalorycznych owoców.
Jakich owoców nie jeść na diecie?
Diety odchudzające wymagają ograniczenia spożycia „pustych kalorii”, jednak nie eliminują całkowicie spożycia owoców. Podczas odchudzania powinno się zrezygnować z częstego sięgania po kaloryczne owoce o wysokim indeksie glikemicznym, ale trzeba pamiętać, że wyjątkiem od reguły stanowią osoby intensywnie trenujące. W tym przypadku szybki zastrzyk energii po ćwiczeniach jest niezbędny w celu wsparcia regeneracji powysiłkowej, dlatego zjedzenia banana lub wypicie koktajlu owocowego z dodatkiem białka jest w takim przypadku jak najbardziej wskazane.
Jakie owoce na odchudzanie?
W czasie odchudzania najlepiej jest urozmaicić dietę owocami sezonowymi oraz owocami o kwaskowym smaku. Poza sezonem najlepszym wyborem jest sięganie po mrożonki, bo zamrożone owoce zachowują większość wartości odżywczych.
Podczas stosowania diety odchudzającej można jeść z umiarem m.in.:
-
kwaskowate jabłka,
-
kwaskowate gruszki,
-
maliny,
-
truskawki,
-
jagody,
-
jeżyny,
-
porzeczki czerwone i czarne,
-
nektarynki,
-
wiśnie,
-
arbuzy,
-
brzoskwinie,
-
morele,
- cytrusy.
Trzeba wiedzieć, że dojrzałe owoce zyskują na kaloryczności. Podobnie jest w przypadku owoców suszonych oraz przetworów owocowych.
Będąc na diecie, po owoce najlepiej sięgać rano oraz przed południem, bo wówczas będziemy mieć czas, aby spalić dostarczone wraz z nimi do organizmu kalorie. Po południu i wieczorem lepiej zrezygnować z jedzenia owoców i zastąpić je świeżymi warzywami, które doskonale sprawdzają się także w roli przekąski.