-
Te owoce mają najniższy indeks glikemiczny. Czy wiesz, o jakich mowa?
Owoce to świetny sposób na zaspokojenie chęci słodyczy. Wiele z nich ma niski indeks glikemiczny, dlatego w umiarkowanych ilościach (!) będą bezpieczne dla cukrzyków.
Bezpieczeństwo żywności -
Niedobór tego pierwiastka prowadzi do problemów z koncentracją i infekcji
Niedobór miedzi może zaburzyć wiele procesów zachodzących w organizmie. Czym grozi i z czego wynika?
ProduktyDiety -
Nalewka dyniowa. Wzmocni odporność, poprawi urodę
Brakuje ci już pomysłów, jak wykorzystać dynię? Spróbuj zrobić dyniówkę. Taka nalewka stosowana leczniczo pozytywnie wpłynie na układ odpornościowy.
PrzepisyProdukty -
Dieta peskatariańska jedną z najzdrowszych na świecie. Działa przeciwzapalnie
Dieta peskatariańska jest zdrowa i pozwala poprawić kondycję zdrowotną. Co można jeść na peskatarianizmie?
DietyProdukty -
Alergia pokarmowa u dzieci – przyczyny i jej objawy
Jeśli u Twojego dziecka pojawiają się problemy skórne, albo odczuwa ono dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może to świadczyć o alergii pokarmowej. Dowiedz się, czym jest alergia pokarmowa, czym różni się od nietolerancji...
Artykuł sponsorowany -
Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy
Tę zapiekankę zrobisz w pół godziny. To pomysł na szybki i zdrowy obiad. Ma też jeden składnik, który będzie niespodzianką dla twoich gości.
PrzepisyProdukty -
Francuski hit na stole. Najprostszy (i najlepszy?) sos świata
Zrobienie sosu winegret zajmie ci dosłownie kilka minut. A podstawowy przepis to wspaniała baza do własnych eksperymentów.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić bezmięsne flaczki? Wykorzystaj boczniaki lub opieńki
Flaczki z boczniaków posmakują nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa. To smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnej zupy z flaków wołowych.
PrzepisyProduktyDiety -
3 proste pasty kanapkowe dla dzieci, które pokochają wszyscy domownicy
Pasty kanapkowe są sycące i mogą urozmaicić codzienne posiłki. Jak zrobić zdrowe i pyszne pasty?
PrzepisyProdukty -
Masło podwójnie czosnkowe. Jak zrobić domowy specyfik na infekcje?
Masło czosnkowe to smaczny dodatek do grzanek, kanapek, pieczonych warzyw, ryb czy mięs. Ale to też genialny produkt, który pomoże zwalczać infekcje.
PrzepisyProdukty -
6 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym – nie tylko dla cukrzyków
Wybór żywności na podstawie indeksu glikemicznego jest zdrową praktyką żywieniową stosowaną przez coraz więcej osób. Na czym polega?
ProduktyDiety -
Zaskakujące korzyści zdrowotne płynące z jedzenia dyni
Czy wiesz, że regularne spożywanie dyni może poprawić odporność, pobudzić trawienie, a nawet uchronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi? Dynia jest dobra nie tylko na Hallowen!
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Olej z pestek winogron nie taki zdrowy. Może powodować stany zapalne
Olej z pestek wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Jednak czy na pewno jest zdrowy?
Produkty -
Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę
To jeden z symboli polskiej jesieni. To także bogaty w cenne składniki owoc. Warto wykorzystać jarzębinę do zrobienia wspomagającej zdrowie nalewki.
PrzepisyProdukty -
Czekoladowy krem z daktyli. Zdrowy i dziecinnie prosty
Sklepowe kremy czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe niektórzy potrafią zjadać słoikami. My proponujemy domową i zdrową wersję takiego kremu.
PrzepisyProdukty -
Czym są ciasteczka krumkake? Norweski hit
Ciasteczka krumkake to pyszne rurki wypełnione bitą śmietaną i malinami. Jak je przyrządzić?
Przepisy -
Jak spożycie owsa wpływa na skórę? To powinna wiedzieć każda fanka pielęgnacji
Owies to jedno z najzdrowszych zbóż, które przynosi korzyści dla układu pokarmowego. Co może zdziałać dla skóry?
Produkty -
Warzywa psiankowate a choroby autoimmunologiczne. Czym są warzywa psiankowate?
Warzywa psiankowate należą do rodziny roślin o łacińskiej nazwie Solanaceae. Wiele z nich jest bogatym źródłem składników odżywczych i służy jako podstawowy pokarm dla różnych kultur. Chociaż warzywa psiankowate są zasadniczo zdrowe,...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak jeść warzywa strączkowe, żeby uniknąć wzdęć?
Warzywa strączkowe dostarczają białka i błonnika, ale powodują wzdęcia. Jak ich uniknąć?
Produkty -
Dlaczego do jadłospisu dziecka warto włączyć ryby? Chodzi o odporność
Układ immunologiczny jest najważniejszą bronią do walki z wirusami. Aby działał prawidłowo, ważna jest zbilansowana dieta zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Diety -
Karmuszka. Jak zrobić sycącą zupę gulaszową prosto z Mazur?
Karmuszka to słodko-kwaśna zupa z Warmii i Mazur. Ma charakterystyczny smak i mocno syci. Jak ją zrobić?
ProduktyPrzepisy