-
Chrupki kukurydziane mogą być niezdrowe dla dzieci. Lepiej nie podawać ich zbyt często
Chrupki kukurydziane to częsta dziecięca przekąska, która podajemy już niemowlakom. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowa.
Bezpieczeństwo żywności
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Gorzka czekolada może szkodzić. Tego z pewnością nie wiedziałeś
Gorzka czekolada to deser, o którym myślimy, że jest zdrowy. Tymczasem nie jest to do końca prawda.
Produkty
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
5 właściwości zdrowotnych kawy, których nie znałeś. Ostatnia cię zaskoczy
Kawa to napój, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich są zaskakujące! Poznaj 5 niezwykłych cech kawy.
Produkty
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy orzeszki ziemne solone są zdrowe?
Solone orzeszki ziemne to jedna z najpopularniejszych imprezowych przekąsek. Dlaczego? Jest na to naukowe wyjaśnienie. Ale nie są to najlepsze wiadomości.
Produkty
-
Skyr – popularny jogurt o wyjątkowych właściwościach. Dlaczego warto go spożywać?
Skyr to zyskujący na popularności wyrób mleczarski, który pochodzi ze Skandynawii. Dowiedz się, czy warto jeść skyr i w jaki sposób wpływa on na organizm.
Produkty
-
Potas i źródła potasu w diecie - jakie wyróżniamy produkty z potasem?
Potas to jeden z kluczowych dla organizmu pierwiastków. Najlepszym źródłem potasu jest pełnowartościowa dieta.
Produkty
-
Białko zwierzęce - czy jest zdrowe? Białko roślinne a zwierzęce
Naukowcy zbadali, które źródła białka: roślinne czy zwierzęce przynoszą więcej korzyści dla organizmu.
Produkty
-
Jedz więcej łososia! To pomoże uniknąć jednej z poważnych chorób
Lubisz łososia? Mamy dla ciebie dobre wiadomości. Badanie naukowców ze Sztokholmu sugeruje, że może on pomóc w walce z jedną powszechnych chorób cywilizacyjnych.

-
Budulec kości - czego potrzebują Twoje kości?
Osteoporoza kojarzy nam się głównie z osobami w podeszłym wieku i teoretycznie słusznie – w miarę procesu starzenia się nasze gości stają się coraz mniej wytrzymałe, dochodzi do demineralizacji, a każdy, nawet najdrobniejszy uraz może...
Diety
Alicja Kowalczyk
-
Suszone gruszki: właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
Suszone gruszki to zdrowa przekąska, która poprawia pracę układu trawiennego. Dlaczego warto je jeść?
Produkty
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Sok z selera naciowego - czy detoks z selera naciowego jest zdrowy?
Jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny, a na dodatek uznawany jest za afrodyzjak, który działa jak roślinna "Viagra". Dlaczego świat oszalał na punkcie zielonego soku z selera, który latem o poranku może orzeźwiać lepiej niż...
DietyOdchudzanieProdukty
Monika Piorun
-
Właściwości zdrowotne kiszonych buraków zaskakują. Sprawdź, jak wpływają na organizm
Kiszone buraki zawierają ogrom korzyści zdrowotnych, których niewielu z nas jest świadomych. Poznaj ich właściwości i prosty przepis na ich wykonanie.
ŻywienieProdukty
-
Najlepsze sylwestrowe przekąski dla wegan. 3 smakowite propozycje
Wegańskie przekąski na sylwestra są hitem ostatnich lat. Nie wiesz, co przygotować? Wypróbuj zapiekane bakłażany, guacamole i wegański makaron z serem.
ProduktyPrzepisy
-
Jest orzeźwiający i pożywny. Przepis na koktajl z mandarynek
Ten koktajl zachwyci słodyczą mandarynek. To zimowa bomba smaku i energii, bo połączenie cytrusów, bananów, miodu i mleka migdałowego to dawka cennych witamin i mikroelementów.
PrzepisyProdukty
-
Mikroelementy - czym są? Funkcje mikroelementów w diecie, działanie, charakterystyka
Mikroelementy w diecie pełnią wiele ważnych funkcji. Jak działają i gdzie je można znaleźć?
ProduktyDiety
Alicja Kowalczyk
-
Dorsz - właściwości odżywcze. Czy dorsz atlantycki jest zdrowy?
Dorsz to jedna z ryb, które doskonale wpływają na stan naszego zdrowia. Kojarzymy go m.in. z tranem. Dowiedz się, dlaczego warto jeść dorsza oraz jakie wartości odżywcze ma ta ryba.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
Alicja Kowalczyk
-
Lubisz czarną gorzką kawę? Ten smak masz prawdopodobnie w genach
Jeśli kochasz smak kawy i gorzkiej czekolady, prawdopodobnie skłonności ku temu masz w swoich genach – wyjaśniają naukowcy.
Produkty
-
Rukiew wodna: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Rukiew wodna to roślina, którą inaczej nazywa się wodną rzeżuchą. Ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo zdrowa.
DietyProduktyPrzepisy
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Rogaliki drożdżowe z makiem – pomysł na świąteczny deser last minute
Rogaliki drożdżowe z makiem to pomysł na pyszny świąteczny deser. Są kruche i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisy
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Jak utrzymać świeże banany? Co zrobić aby banany były dłużej świeże?
Nie każdy z nas lubi dojrzałe, lekko brązowe banany. Większość woli jeść je jeszcze zanim staną się intensywnie dojrzałe. Wszyscy jednak wiemy, jak szybko zachodzi ten proces i nawet jeśli kupimy w sklepie zielone banany, już po 2-3...
Produkty
-
Najzdrowsze chipsy z jarmużu - jak zrobić? Przepis
Nie wyobrażasz sobie życia bez podjadania chipsów? Wypróbuj ich najzdrowszą wersję. Chipsy z jarmużu robi się szybko i łatwo.
PrzepisyProdukty
Alicja Kowalczyk