Czekolada odmładza i chroni przed promieniowaniem UV. Te fakty o czekoladzie cię zaskoczą

Czekolada odmładza i chroni przed promieniowaniem UV. Te fakty o czekoladzie cię zaskoczą

Dodano: 
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada Źródło: Fotolia / Justyna Kaminska
Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – ocenia dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które, jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym. Warto o tym przypomnieć 7 lipca, bo tego dnia przypada Światowy Dzień Czekolady.

Jakie działanie ma czekolada?

– Zawarte w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV – wyjaśniła ekspertka. Co więcej, czekolada dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca. Jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju

Jak podkreśla dr Orzeł, wymienione korzyści spożywania czekolady są możliwe wówczas, gdy dawkowana jest ona racjonalnie. – Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu – dodała. Jednak ostrzegła, że jest wysokokalorycznym produktem, może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia.

Czekolada czekoladzie nierówna

Czekolada wytwarzana jest z owoców kakaowca, a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa. Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy).

Wśród podstawowych rodzajów czekolady należy wskazać cztery – ciemną (o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao), deserową (zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej), mleczną (w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma cukier i mleko) oraz białą (nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru).

Czytaj też:
Czy można pić kawę w upały? Jest granica, o której trzeba wiedzieć

Źródło: Nauka w Polsce PAP / Aleksandra Kiełczykowska
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl