Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które, jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym. Warto o tym przypomnieć 7 lipca, bo tego dnia przypada Światowy Dzień Czekolady.
Jakie działanie ma czekolada?
– Zawarte w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV – wyjaśniła ekspertka. Co więcej, czekolada dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca. Jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju
Jak podkreśla dr Orzeł, wymienione korzyści spożywania czekolady są możliwe wówczas, gdy dawkowana jest ona racjonalnie. – Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu – dodała. Jednak ostrzegła, że jest wysokokalorycznym produktem, może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia.
Czekolada czekoladzie nierówna
Czekolada wytwarzana jest z owoców kakaowca, a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa. Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy).
Wśród podstawowych rodzajów czekolady należy wskazać cztery – ciemną (o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao), deserową (zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej), mleczną (w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma cukier i mleko) oraz białą (nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru).
Czytaj też:
Czy można pić kawę w upały? Jest granica, o której trzeba wiedzieć