-
3 proste pasty kanapkowe dla dzieci, które pokochają wszyscy domownicy
Pasty kanapkowe są sycące i mogą urozmaicić codzienne posiłki. Jak zrobić zdrowe i pyszne pasty?
PrzepisyProdukty -
Masło podwójnie czosnkowe. Jak zrobić domowy specyfik na infekcje?
Masło czosnkowe to smaczny dodatek do grzanek, kanapek, pieczonych warzyw, ryb czy mięs. Ale to też genialny produkt, który pomoże zwalczać infekcje.
PrzepisyProdukty -
6 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym – nie tylko dla cukrzyków
Wybór żywności na podstawie indeksu glikemicznego jest zdrową praktyką żywieniową stosowaną przez coraz więcej osób. Na czym polega?
ProduktyDiety -
Zaskakujące korzyści zdrowotne płynące z jedzenia dyni
Czy wiesz, że regularne spożywanie dyni może poprawić odporność, pobudzić trawienie, a nawet uchronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi? Dynia jest dobra nie tylko na Hallowen!
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Olej z pestek winogron nie taki zdrowy. Może powodować stany zapalne
Olej z pestek wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Jednak czy na pewno jest zdrowy?
Produkty -
Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę
To jeden z symboli polskiej jesieni. To także bogaty w cenne składniki owoc. Warto wykorzystać jarzębinę do zrobienia wspomagającej zdrowie nalewki.
PrzepisyProdukty -
Czekoladowy krem z daktyli. Zdrowy i dziecinnie prosty
Sklepowe kremy czekoladowe lub czekoladowo-orzechowe niektórzy potrafią zjadać słoikami. My proponujemy domową i zdrową wersję takiego kremu.
PrzepisyProdukty -
Czym są ciasteczka krumkake? Norweski hit
Ciasteczka krumkake to pyszne rurki wypełnione bitą śmietaną i malinami. Jak je przyrządzić?
Przepisy -
Jak spożycie owsa wpływa na skórę? To powinna wiedzieć każda fanka pielęgnacji
Owies to jedno z najzdrowszych zbóż, które przynosi korzyści dla układu pokarmowego. Co może zdziałać dla skóry?
Produkty -
Warzywa psiankowate a choroby autoimmunologiczne. Czym są warzywa psiankowate?
Warzywa psiankowate należą do rodziny roślin o łacińskiej nazwie Solanaceae. Wiele z nich jest bogatym źródłem składników odżywczych i służy jako podstawowy pokarm dla różnych kultur. Chociaż warzywa psiankowate są zasadniczo zdrowe,...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak jeść warzywa strączkowe, żeby uniknąć wzdęć?
Warzywa strączkowe dostarczają białka i błonnika, ale powodują wzdęcia. Jak ich uniknąć?
Produkty -
Dlaczego do jadłospisu dziecka warto włączyć ryby? Chodzi o odporność
Układ immunologiczny jest najważniejszą bronią do walki z wirusami. Aby działał prawidłowo, ważna jest zbilansowana dieta zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Diety -
Karmuszka. Jak zrobić sycącą zupę gulaszową prosto z Mazur?
Karmuszka to słodko-kwaśna zupa z Warmii i Mazur. Ma charakterystyczny smak i mocno syci. Jak ją zrobić?
ProduktyPrzepisy -
Świat oszalał na punkcie „Squid Game”. Przepis na słodycze z serialu bije rekordy popularności
Najpopularniejszy serial w historii Netfliksa obejrzało już 111 mln widzów. Do tej pory żadnej innej produkcji nie udało się osiągnąć tak oszałamiającego wyniku.
PrzepisyŻywienie Wideo -
5 owoców, które najbardziej wspierają odporność
Spożywanie owoców może znacznie wzmocnić układ odpornościowy dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom.
Produkty -
Kisiel z dyni i pomarańczy. Prosty przepis na domowy deser
Zrobienie domowego kisielu jest dziecinnie proste. To lekki deser, który można zrobić z ulubionego soku i owoców. My proponujemy jesienny kisiel z dyni.
PrzepisyProdukty -
Na ból głowy pomoże... papryka wędzona. Na co jeszcze?
Papryka wędzona to przyprawa, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Jak ją stosować?
Produkty -
Jagnięcina ma właściwości antynowotworowe. Ale to nie jedyna jej zaleta
Jagnięcina to zdrowe mięso, które dostarcza wielu witamin i minerałów. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Produkty -
Czym się różni napar od odwaru? Jak prawidłowo przygotować zioła
Napar, odwar i macerat to trzy sposoby na to, aby wydobyć z ziół to, co w nich najcenniejsze. Wyjaśniamy, czym te metody różnią się od siebie.
PrzepisyProdukty -
Odmładza cerę i spłyca zmarszczki. Co to za olej?
Olej z otrębów ryżowych jest bogaty w witaminę E, dlatego rewelacyjnie wzmacnia cerę. Na co jeszcze pomaga?
Produkty -
Czy chrupkie pieczywo tuczy? Pięć faktów o chlebie
Statystyczny Polak zjada rocznie około 36 kg chleba. Ale chleb chlebowi nierówny, a wokół pieczywa narosło wiele mitów. Czy białe pieczywo jest niezdrowe?
ProduktyDiety