-
Jajko w koszulce. Jak ugotować jajo bez skorupki? Poznaj dwa proste sposoby
Jajko w koszulce efektownie wygląda na talerzu, kiedy z naciętego białka wypływa płynne żółtko. Podpowiadamy, jak zrobić jajko poszetowe.
PrzepisyProdukty -
Najprostszy przepis na carbonarę. Jak zrobić tradycyjny sos z jajek i sera?
To danie przyrządzisz w 15 minut i naje się nim cała rodzina. Tradycyjne spaghetti alla carbonara to hit włoskiej kuchni. Podpowiadamy, jak prawidłowo je zrobić.
PrzepisyProdukty -
Chcesz skutecznie schudnąć? Koniecznie włącz wodę kokosową do jadłospisu!
Doskonale nawadnia, jest najlepszym naturalnym izotonikiem a przy okazji pomoże w utracie zbędnych kilogramów. Woda kokosowa ma wiele właściwości, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Dlaczego warto włączyć ten napój do codziennego...
ŻywienieProduktyOdchudzanie -
Przepis na dżem z jarzębiny. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych
Jarzębina nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdza się z w przetworach. Można z niej zrobić dżem o charakterystycznym smaku z lekką goryczką.
PrzepisyProdukty -
To najzdrowsza wersja kawy. Wystarczy zaparzyć ją z kakao
Ta mieszanka zadziała jak naturalny dopalacz dla mózgu. Pobudzi, ale jednocześnie poprawi koncentrację. Kawa z kakao to najzdrowsza wersja małej czarnej.
PrzepisyProdukty -
Zregeneruje i wzmocni organizm. Przepis na prostą zupę krem z zielonych warzyw
Zielone warzywa to bogactwo cennych witamin i mikroelementów. Brokuły, szpinak, jarmuż i seler naciowy możesz wykorzystać do zrobienia prostej i pysznej zupy.
PrzepisyProdukty -
Czy każdy rodzi się ze zdolnością trawienia laktozy?
Niemal każdy z nas może bez przeszkód trawić laktozę, jednak z czasem może pojawić się nietolerancja. Z czego to wynika?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Rogala świętomarcińskiego możesz samodzielnie zrobić w domu! Przepis
Rogal świętomarciński to słodkość spożywana z okazji dnia św. Marcina. Ile ma kalorii i jak go zrobić? Oto przepis!
PrzepisyŻywienieProduktyAnna Sierant
-
Skrobia kukurydziana – zastosowanie kosmetyczne
Skrobia kukurydziana jest powszechnym składnikiem wytwarzanym z części ziaren kukurydzy, znanej bielmem. Jest stosowana jako środek zagęszczający do sosów, marynat, sosów, zup i zapiekanek. Chociaż większość ludzi stosuje ją do...
Produkty -
Cierpisz na cukrzycę? Częściej sięgaj po owoce jagodowe. Oto co mogą ci zaoferować
Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym.
-
Witamina D2 a witamina D3. Czym się różnią?
Witamina D to więcej niż jeden stały związek. Jest to rodzina składników odżywczych, które wykazują podobieństwa w strukturze chemicznej. Co różni te składniki?
Żywienie -
Przepyszna i prosta zapiekanka z brukselki. Idealna na jesienny obiad
Brukselka to wciąż niedoceniane warzywo. Nie masz pomysłu, jak ją przyrządzić? Podpowiadamy: zrób prostą zapiekankę.
PrzepisyProdukty -
Nalewka na dolegliwości trawienne. Przepis na pieprzówkę
Nalewka na pieprzu to tradycyjny domowy specyfik na dolegliwości trawienne. Taką nalewkę bardzo łatwo zrobić.
PrzepisyProdukty -
Jesienna bomba witaminowa. Przepis na dwukolorowy koktajl z dyni i buraka
Połączenie dyni i buraka to pomysł na smoothie, które nie tylko przepięknie wygląda, ale świetnie smakuje i jest bardzo zdrowe.
PrzepisyProdukty -
Jesienią noś czapkę i łykaj witaminy. A to dla... pięknych włosów!
Jak dbać o włosy zimą? Zacznij od czapki, ale nie byle jakiej – z bawełny lub jedwabiu. Stosuj też zdrową, zbilansowaną dietę, która powstrzyma ich wypadanie.
-
Jak pozyskuje się olej z wątroby rekina i jakie ma korzyści zdrowotne?
Olej z wątroby rekina to olej pozyskiwany głównie od gatunków rekina głębinowego, żarłacza olbrzymiego i rekina kolenia. Od dawna jest stosowany w skandynawskiej medycynie ludowej w leczeniu wielu dolegliwości, w tym ran, raka, chorób...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
QUIZ wiedzy o jabłkach. Już pierwsze pytanie może cię zaskoczyć
Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Na świecie jest ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Sprawdź, co wiesz o jabłkach.
ProduktyDiety Quiz -
Najzdrowsza sałatka świata. Ma tylko cztery składniki
Ta sałatka dostarczy czy ci niemal wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
PrzepisyProdukty -
4 ważne witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Inaczej organizm ich nie przyswaja
Niektóre witaminy przyswajają się tylko wtedy gdy są rozpuszczone w tłuszczu. Jakie to witaminy?
ProduktyŻywienie -
Tradycyjna nalewka z pigwy. Idealna na wzmocnienie odporności
To jedna z najbardziej popularnych w Polsce nalewek. Nic dziwnego, bo pigwówka jest ceniona nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze.
PrzepisyProdukty -
Produkty pełnoziarniste – dlaczego warto je jeść i jakie wybierać?
Produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem błonnika, ale mają też inne zalety. Co trzeba o nich wiedzieć?
Produkty