Zimowa zupa z jabłek i ziemniaków. Sycąca i pełna cennego błonnika

Zimowa zupa z jabłek i ziemniaków. Sycąca i pełna cennego błonnika

Dodano: 
Zupa krem z ziemniaków i jabłek
Zupa krem z ziemniaków i jabłek Źródło:Shutterstock / Anticiclo
Jabłko w zupie? Dlaczego nie! To owoc pełen cennych składników, w tym błonnika, który reguluje metabolizm. W połączeniu z ziemniakami jabłko tworzy wyjątkowo smaczny duet.

Średniej wielkości jabłko pokrywa nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na błonnik. Oczywiście mowa o jabłku ze skórką, ponieważ to ona kryje w sobie najwięcej błonnika. Dzięki temu jabłko doskonale reguluje pracę jelit i poprawia metabolizm.

Zimowe zupy powinny sycić i rozgrzewać

W zimowe miesiące jedzenie zup jest bardzo ważne. Szczególnie jeśli mowa o sycących, ale jednocześnie lekkich zupach z warzyw. Gorący posiłek w tej postaci rozgrzewa, jest lekkostrawny i dodatkowo nawadnia organizm. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest dla wielu osób zimą problematyczne, a płynne posiłki w tym pomagają. Taka zupa to jednocześnie porcja warzyw (WHO zaleca, aby jeść minimum 400 g warzyw i owoców dziennie).

Do zimowych zup warto dodawać ziemniaki, które zawierają łatwo przyswajalne węglowodany. To dlatego jedząc zupy z ich dodatkiem, szybko poczujesz sytość. Dodatkowo ziemniaki są nieocenionym składnikiem kremowych zup – dzięki nim danie ma odpowiednią konsystencję i gęstość.

Jak zrobić zupę z jabłek i ziemniaków?

Podstawą zupy powinien być dobry bulion warzywny. Gęstość zupy możesz regulować ilością ziemniaków. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj ich więcej. Jabłka najlepiej upiec – nabiorą słodyczy i aromatu, który dodatkowo podkręci majeranek. Do jabłkowo-ziemniaczanej zupy można dodać także pieczony czosnek, pieczone białe warzywa, takie jak pietruszka, pasternak czy korzeń selera.

Do zupy jabłkowo-ziemniaczanej możesz dodać dowolne jabłka lub mieszankę jabłek. Dobrym wyborem będą kwaśne szare renety czy lekko winne szampiony.

Przepis: Zupa krem z ziemniaków i jabłek

Sycąca i pełna błonnika zupa wawrzywno-owocowa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ziemniaki, podsmaż cebulkęZiemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie. Pokrój cebulę i podsmaż na oleju.
  2. Upiecz jabłkaZ jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój jabłka w kostkę. Posyp majerankiem i piecz w piekarniku ok. 15 minut.
  3. Przygotuj zupęCebulkę i 3/4 jabłek (razem z sokiem, który powstał podczas pieczenia) dodaj do zupy. Gotuj chwilę i miksuj na gładko. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podawaj udekorowane resztą pieczonych jabłek.

Czytaj też:
Pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Zrób kanapki... jabłkowe!
Czytaj też:
Co jest zdrowsze: jabłko czy banan? Wartości odżywcze owoców