Średniej wielkości jabłko pokrywa nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na błonnik. Oczywiście mowa o jabłku ze skórką, ponieważ to ona kryje w sobie najwięcej błonnika. Dzięki temu jabłko doskonale reguluje pracę jelit i poprawia metabolizm.
Zimowe zupy powinny sycić i rozgrzewać
W zimowe miesiące jedzenie zup jest bardzo ważne. Szczególnie jeśli mowa o sycących, ale jednocześnie lekkich zupach z warzyw. Gorący posiłek w tej postaci rozgrzewa, jest lekkostrawny i dodatkowo nawadnia organizm. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest dla wielu osób zimą problematyczne, a płynne posiłki w tym pomagają. Taka zupa to jednocześnie porcja warzyw (WHO zaleca, aby jeść minimum 400 g warzyw i owoców dziennie).
Do zimowych zup warto dodawać ziemniaki, które zawierają łatwo przyswajalne węglowodany. To dlatego jedząc zupy z ich dodatkiem, szybko poczujesz sytość. Dodatkowo ziemniaki są nieocenionym składnikiem kremowych zup – dzięki nim danie ma odpowiednią konsystencję i gęstość.
Jak zrobić zupę z jabłek i ziemniaków?
Podstawą zupy powinien być dobry bulion warzywny. Gęstość zupy możesz regulować ilością ziemniaków. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj ich więcej. Jabłka najlepiej upiec – nabiorą słodyczy i aromatu, który dodatkowo podkręci majeranek. Do jabłkowo-ziemniaczanej zupy można dodać także pieczony czosnek, pieczone białe warzywa, takie jak pietruszka, pasternak czy korzeń selera.
Do zupy jabłkowo-ziemniaczanej możesz dodać dowolne jabłka lub mieszankę jabłek. Dobrym wyborem będą kwaśne szare renety czy lekko winne szampiony.
Przepis: Zupa krem z ziemniaków i jabłek
Sycąca i pełna błonnika zupa wawrzywno-owocowa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki, podsmaż cebulkęZiemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie. Pokrój cebulę i podsmaż na oleju.
- Upiecz jabłkaZ jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój jabłka w kostkę. Posyp majerankiem i piecz w piekarniku ok. 15 minut.
- Przygotuj zupęCebulkę i 3/4 jabłek (razem z sokiem, który powstał podczas pieczenia) dodaj do zupy. Gotuj chwilę i miksuj na gładko. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podawaj udekorowane resztą pieczonych jabłek.
Czytaj też:
Pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Zrób kanapki... jabłkowe!Czytaj też:
Co jest zdrowsze: jabłko czy banan? Wartości odżywcze owoców