To danie ma wszystko, czego potrzeba organizmowi na zimę: witaminy dla wzmocnienia organizmu i odporności, błonnik dla lepszej przemiany materii, mikroelementy dla lepszego samopoczucia, zdrowe tłuszcze dla wsparcia mózgu i białko, które m.in. jest budulcem mięśni.
Zdrowe kalorie na zimę
To nie jest niskokaloryczna sałatka. Dlatego dla osób na dietach redukujących wagę może być nie tyle dodatkiem, co pełnowartościowym daniem, bo sałatka z awokado i batatami ma w sobie wszystko, co zdrowy posiłek powinien zawierać. Warto też zaznaczyć, że same bataty, czyli słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny. Jednocześnie są bogatym źródłem błonnika. Jeden większy ziemniak zaspokaja nawet jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na błonnik! Z kolei awokado to cenne witaminy, ale też zdrowe tłuszcze. Szpinak jest bogaty w witaminę C wzmacniającą odporność. Ziarna sezamu to bogactwo żelaza, a ciecierzyca zapewni solidną porcję dobrego, roślinnego białka.
Sałatka zarazem świeża i rozgrzewająca
Sok z limonki nie tylko sprawi, że awokado nie ściemnieje, ale doda daniu charakteru i świeżości. Ostra papryka i czosnek to doskonałe zimowe rozgrzewacze. Jeśli lubisz bardziej ostre dania, do batatów przed pieczeniem możesz też dorzucić posiekaną ostrą papryczkę. Do tej sałatki będzie też pasował orzeźwiający sos jogurtowy (wystarczy zmieszać kilka łyżek jogurtu, sok z limonki, posiekaną miętę i doprawić solą). Sałatkę można także udekorować czerwonym ziarenkami owocu granatu (dodadzą koloru, ale też cennych – m.in. dla zdrowia serca – składników).
Przepis: Sałatka z awokado i pieczonych słodkich ziemniaków
Sałatka idealna na kolację, albo dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1 awokado
- 1 duży batat
- pół puszki ciecierzycy
- 100 g świeżego szpinaku baby
- dwie łyżki oleju
- papryka ostra (pół łyżeczki lub wg uznania)
- sól
- ząbek czosnku
- sezam biały i czarny do posypania
- sok z limonki
Sposób przygotowania
- Upiecz batataBatata obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj olej z solą, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszaj pokrojone ziemniaki z olejem i przyprawami. Piecz, aż będą miękkie (ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza).
- Przygotuj resztę składnikówAwokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki. Cieciorkę dokładnie wymieszaj z upieczonymi batatami.
- Zrób sałatkęBataty z cieciorką, awokado i szpinak ułóż w misce. Skrop jeszcze wszystko odrobiną oliwy, sokiem z limonki. Posyp sezamem i gotowe.
Czytaj też:
10 prostych pomysłów na zdrowe kanapki z awokado. Niektóre dodatki cię zaskoczą