-
Wybierasz się na grzyby? Oto okazy, które możesz znaleźć w Polsce jesienią
Dowiedz się, jakich grzybów szukać w Polsce jesienią. Jak je przyrządzić, żeby nam nie zaszkodziły?
Bezpieczeństwo żywności -
O jakiej porze dnia najlepiej pić kawę? Odpowiedź nie jest tak oczywista
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera bardzo popularny stymulant zwany kofeiną. Wiele osób sięga po filiżankę tego napoju zaraz po przebudzeniu, podczas gdy inni uważają, że bardziej korzystne jest picie jej...
ProduktyŻywienie -
Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiają
Czy czosnek może mieć negatywne skutki uboczne po spożyciu? Sprawdź, jakie efekty daje naprawdę spożycie czosnku.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kawa rozpuszczalna – dobra czy zła? Cała prawda
Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna w wielu częściach świata. Może to nawet stanowić ponad 50 procent całego zużycia kawy w niektórych krajach. Jest również szybsza, tańsza i łatwiejsza do zrobienia niż zwykła kawa.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Gdyby zabrakło ci pożywienia, twój mózg prawdopodobnie zareaguje w ten sposób
Naukowcy odkryli sygnał, który uruchamia się w mózgu w przypadku zagrożenia życia.
Bezpieczeństwo żywności -
Jak zrzucić tłuszcz z brzucha bez diety i ćwiczeń?
Marzysz o szczupłej sylwetce, ale nie chcesz katować się dietą i ćwiczeniami? Jedz mądrze – a unikniesz zbędnych kilogramów. Co jeszcze należy robić?
Odchudzanie -
Odstawienie cukru wywołuje podobne skutki uboczne jak przy... narkotykach
Cukier szkodzi: to fraza powtarzana przez lekarzy i dietetyków. Ale dlaczego odstawienie go jest tak trudne? Odpowiada za to mózg, który produkuje substancję zwaną dopaminą po spożyciu słodyczy.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kardiolog radzi: ten jeden owoc pozwoli zachować zdrowie serca
Jest wiele złożonych czynników, które mogą wpływać na zdrowie serca, na przykład genetyka i nawyki związane z paleniem, ale dieta jest szczególnie ważna. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb...
Produkty -
10 produktów dla osób z cukrzycą, które są zaskakująco długo przydatne do spożycia
Wypełnij spiżarnię zdrowymi produkami, z którymi zawsze będziesz mógł przygotować pełnowartościowy posiłek.
Bezpieczeństwo żywności -
10 postaci magnezu – na co pomaga każda z nich?
Magnez jest pomocny przy różnych schorzeniach i niedyspozycjach. Ale nigdy nie występuje w pojedynkę: w produktach leczniczych i suplementach dostępny jest w postaci związków. Na co pomagają te postacie i jak się nazywają?
ProduktyŻywienie -
5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu
Masło smakowe nie tylko zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale także sprawia, że praktycznie wszystko, co ugotujesz, smakuje o wiele lepiej. Zwłaszcza gdy jest przygotowane we własnej kuchni. Okazuje się, że to nie takie trudne.
Produkty -
Czy można bezpiecznie spożywać zielone pomidory?
Zielone pomidory kojarzą się nam przede wszystkim z czasami dzieciństwa i przygotowywanymi przez mamę lub babcię przetworami na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów była częstym dodatkiem do obiadu, jednak surowe zielone pomidory nie...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Sok z aronii – wspomaga odporność i chroni przed chorobami. Jak go wykonać?
Sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Jak działa i na co pomaga?
Produkty -
Jedzenie, które leczy choroby. Jak błonnik chroni przed stresem pourazowym?
Zgodnie z doniesieniami Uniwersytetu w Surrey włókna błonnika mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia stresu pourazowego.
-
Buraki na zimę – jak zrobić sałatki z buraków? Sprawdzony przepis
Buraki na zimę to świetny i zdrowy sposób na urozmaicenie obiadów. Jak zrobić sałatki z buraków?
Przepisy -
Smaki dzieciństwa: przepis na ryż z jabłkami i cynamonem
Kto z nas nie uwielbia delikatnego, mlecznego ryżu z pachnącymi cynamonem jabłkami? To danie może być idealne na śniadanie.
Przepisy -
Dalej uważasz ziemniaki za „skrobiowy zapychacz”? Te badania pokazały coś innego
Chociaż ziemniaki bywają uważane za niepotrzebne źródło węglowodanów, w rzeczywistości są bardzo ważne w diecie.
Produkty -
Spożycie szafranu w ciąży budzi spore kontrowersje. Zalecają go Indie, Europa odradza
Uważany za najdroższą przyprawę świata, szafran spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Produkty -
Co jeść i pić, by obniżyć ciśnienie? Pomóc może 6 produktów dobrych dla serca i jelit
Jakie pokarmy i napoje mogą obniżać ciśnienie krwi? Nowe odkrycie naukowców z Niemiec i Irlandii wskazuje, że kluczowe znaczenie mają zawarte w nich... flawonoidy.
ŻywienieMonika Piorun
-
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Zdrowy koktajl bez blendera. Ma tylko 2 składniki!
Młody jęczmień możemy kupić w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przygotowanie zdrowego koktajlu wymaga tylko dolania wody.
PrzepisyProdukty