-
Lody czy sorbet – co jest zdrowsze i mniej kaloryczne?
Sorbet owocowy czy mleczne lody – co wybrać jako zdrowy deser? Odpowiedź nie jest oczywista i zależy od składu produktów.
ProduktyOdchudzanie -
Uważaj na te suplementy! Sanepid wycofuje 7 popularnych preparatów w tabletkach musujących
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu przez firmę Polski Lek Sp. z o. o. dystrybuowanych przez nią suplementów diety, w których znaleziono składnik zanieczyszczony tlenkiem etylenu.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościOdchudzanie -
Epidemia otyłości wśród pracowników biurowych. Blisko połowa przytyła 4 do 6 kg
Jak wynika z nowego raportu firmy Dailyfruits, 44% Polaków przytyło w okresie pracy zdalnej. Najwięcej z nich przytyło między 4 kg a 6 kg. Pracując zdalnie 42% respondentów je więcej słodyczy, a 35% sięga częściej po chipsy i słone...
OdchudzanieDiety -
6 produktów spożywczych z najlepszą zawartością chromu. Smaczna i zdrowa lista
Chrom to pierwiastek, który reguluje metabolizm i ułatwia odchudzanie. W jakich produktach się znajduje?
OdchudzanieProdukty -
Czym grozi jedzenie robaczywych owoców?
Sezon na letnie owoce w pełni, jednak często obawiamy się po nie sięgać z powodu nieproszonych lokatorów. Robaki w owocach świadczą o tym, że są one zdrowe, bo nie zostały opryskane chemicznymi środkami ochrony roślin, jednak nie...
Produkty -
Konfitura z czerwonej cebuli na przeziębienie i odporność. Jak ją zrobić?
Konfitura z cebuli święci triumfy popularności. I nic dziwnego – jest smaczna i zdrowa. Jak ją zrobić?
PrzepisyProdukty -
7 najlepszych źródeł fosforu w diecie
Fosfor zapewnia energię i usprawnia metabolizm. Jakie produkty są dobrym źródłem fosforu?
Produkty -
Tylko 1% dziennego spożycia kalorii może pochodzić z tego pożywienia. Dlaczego jest niebezpieczne?
Czają się w ciasteczkach, chipsach, hamburgerach – za to w organizmie mogą powodować spustoszenie. Dlaczego nie warto jeść tłuszczów trans?
Bezpieczeństwo żywnościDiety -
Kremowa zupa z cukinii – przepis na zdrowy obiad
Gdy latem pojawia się sezon na cukinię, warto przygotować z niej zupę z cukinii – szybkie, kremowe i bardzo smaczne danie.
PrzepisyProdukty -
Kolorowe naleśniki hitem Instagrama. Przepis na danie w kolorach tęczy
Naleśniki we wszystkich kolorach tęczy będą daniem idealnym dla wszystkich dzieci, które grymaszą przy spożywaniu posiłków.
Przepisy -
8 korzyści z jedzenia borówek amerykańskich. O tym mogłeś nie wiedzieć
Borówki amerykańskie, choć nie urzekają tak bogatym smakiem i intensywnym kolorem, jak nasze rodzime jagody, to wykazują wyjątkowo dobroczynny wpływ na zdrowie. Jak wszystkie owoce o intensywnej, niebieskiej lub fioletowej barwie...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Ile cukru powinien spożywać dorosły mężczyzna?
Ile cukru powinni jeść mężczyźni i ile faktycznie jedzą? Sprawdź, czym grozi nadmiar cukru w diecie oraz jak go zdrowo ograniczać.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
Białko i błonnik – cudowna kombinacja, która wspomaga odchudzanie. W jaki sposób?
Jeśli próbowałeś kiedyś diety odchudzającej, z pewnością zwracała ona uwagę na dwa składniki: białko i błonnik. Ale dlaczego są one takie ważne?
ProduktyOdchudzanie -
Niesamowite właściwości czerwonej papryki w płatkach. To jedna z najzdrowszych przypraw
Papryka w płatkach zawiera kapsaicynę – składnik, który odpowiada za większość jej korzyści zdrowotnych. Co może zapewnić?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Gruszki w occie: klasyk polskich spiżarni. Jak przygotować je w prosty sposób?
Marynowanie gruszek w occie pozwala zachować ich smak na zimę. Wtedy też możemy się cieszyć ich smakiem prosto ze słoika.
PrzepisyProdukty -
7 najzdrowszych kasz. Jaglana wcale nie jest w czołówce
Kasze dostarczają witamin z grupy B i mikroelementów. Które są najzdrowsze? Sprawdź ranking zdrowych kasz.
Produkty -
10 najzdrowszych produktów na śniadanie. Jest w czym wybierać
Chcąc przygotować pełnowartościowe śniadanie warto wiedzieć, jaka kompozycja umożliwi przygotowanie zdrowych dań. Oto 10 smakowitych pomysłów.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Od dzisiaj zaczniesz ją pić
Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Jednak mało kto tak naprawdę interesuje się wodą, która zostaje w słoiku, gdy właściwe przetwory lądują na talerzach. Nie wylewaj jej, ponieważ ma szereg cennych właściwości!
ProduktyŻywienie -
Te 5 produktów spożywczych chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV
Pokarmy, które spożywasz mają duży wpływ na stan twojej skóry. Czy wiesz, że mogą także wspomagać ochronę przeciwsłoneczną?
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Oto prosty przepis
Jak nazwa wskazuje, ogórki małosolne mają mniej soli niż kiszone w standardowy sposób. Zobacz, jak je przygotować.
Produkty -
Sok z tego owocu... spala tłuszcz z brzucha? Fenomenalne właściwości „agrestu indyjskiego”
W sanskrycie słowo amla oznacza matkę lub pielęgniarkę. Dosłowna nazwa tych owoców wskazuje jednak na ich kwaśny smak. W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta uznawana jest za istny „eliksir młodości”, który znakomicie sprawdza się w...
OdchudzanieDietyMonika Piorun
Wideo