-
Ryż biały – zdrowy czy szkodliwy? Dodaje energii, ale też tuczy
Ryż nazywany jest białą trucizną. Czy w tym stwierdzeniu tkwi ziarno prawdy? Poznaj właściwości ryżu.
ProduktyPrzepisy -
Czerwona porzeczka – polska superfood. Właściwości i przepis na dżem
Czerwona porzeczka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Jakie ma właściwości?
ProduktyPrzepisy -
Przesoliłeś ryż? Da się go jeszcze uratować! Oto 7 skutecznych metod
Ryż to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Komu jednak nie zdarzyło się go przesolić? Na szczęście są na to sprawdzone metody.
Produkty -
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Co kraj, to obyczaj. Nie wszystkie narody przepadają za grzybami tak jak Polacy, którzy grzybobranie traktują niemal jak sport narodowy. Które gatunki uznawane są za najzdrowsze na świecie?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
Jaki wpływ na organizm ma codzienne jedzenie sałatki? Możecie być zdziwieni
Nie tylko może wspomagać pracę jelit, ale także zmniejszyć ciśnienie krwi. Poznaj wpływ sałatki warzywnej na organizm!
Produkty -
Jaki wpływ na zdrowie ma picie bezalkoholowego wina? Zaskakujące odkrycie
To pochodzące z winogron polifenole zawarte w niewielkich ilościach wina – zwłaszcza czerwonego – działają korzystnie na nasze serce i chronią nas przed chorobą wieńcową. Alkohol nie ma z tym nic wspólnego. Badacze z Wielkiej Brytanii...
Monika Piorun
-
Chcesz mieć piękną cerę? Częściej jedz to jedno warzywo
Niektóre warzywa znane są ze swoich właściwości poprawiających stan skóry. Na szczególną uwagę zasługują pomidory pełne odżywczego lipokenu.
Produkty -
5 najlepszych zamienników smalcu – w trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę
Szukasz zdrowego zamiennika smalcu? Oto kilka smacznych propozycji, które warto wykorzystać m.in. do smażenia.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nie chcesz zmarnować warzyw z lodówki? Przygotuj minestrone – zupę z „resztek”
Zwana włoską zupą, minestrone to gęsta, pożywna i zdrowa zupa, która doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienno-zimowe dni.
Przepisy -
Dieta pegańska to połączenie dwóch znanych diet. Ostatnio bije rekordy popularności
Połączenie diety paleo i weganizmu dało interesującą coraz większe grono osób dietę pegańską . Na czym dokładnie polega?
DietyProduktyOdchudzanie -
Trycholog: Włosy też potrzebują dobrego jedzenia
Każdy składnik odżywczy dostarczany do naszego organizmu ma również wpływ na nasze włosy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy odżywianiu, aby zadbać o włosy?
-
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki: potrafisz je rozpoznać?
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki często bywają trudne do odróżniania nawet dla wytrawnych grzybiarzy. Które z grzybów mylone są ze sobą najczęściej?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
Quiz -
Sałatka jak z restauracji? Dzięki jednej przyprawie, którą masz w swojej kuchni!
Czy spróbowałeś kiedyś posolić swoją sałatkę? Jak zdradza Mark Bittman, to niezawodny sposób na podkreślenie smaku zieleniny.
ProduktyPrzepisy -
Wybierasz się na grzyby? Oto okazy, które możesz znaleźć w Polsce jesienią
Dowiedz się, jakich grzybów szukać w Polsce jesienią. Jak je przyrządzić, żeby nam nie zaszkodziły?
Bezpieczeństwo żywności -
O jakiej porze dnia najlepiej pić kawę? Odpowiedź nie jest tak oczywista
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Zawiera bardzo popularny stymulant zwany kofeiną. Wiele osób sięga po filiżankę tego napoju zaraz po przebudzeniu, podczas gdy inni uważają, że bardziej korzystne jest picie jej...
ProduktyŻywienie -
Skutki uboczne jedzenia czosnku. Niektóre z nich zadziwiają
Czy czosnek może mieć negatywne skutki uboczne po spożyciu? Sprawdź, jakie efekty daje naprawdę spożycie czosnku.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kawa rozpuszczalna – dobra czy zła? Cała prawda
Kawa rozpuszczalna jest bardzo popularna w wielu częściach świata. Może to nawet stanowić ponad 50 procent całego zużycia kawy w niektórych krajach. Jest również szybsza, tańsza i łatwiejsza do zrobienia niż zwykła kawa.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Gdyby zabrakło ci pożywienia, twój mózg prawdopodobnie zareaguje w ten sposób
Naukowcy odkryli sygnał, który uruchamia się w mózgu w przypadku zagrożenia życia.
Bezpieczeństwo żywności -
Jak zrzucić tłuszcz z brzucha bez diety i ćwiczeń?
Marzysz o szczupłej sylwetce, ale nie chcesz katować się dietą i ćwiczeniami? Jedz mądrze – a unikniesz zbędnych kilogramów. Co jeszcze należy robić?
Odchudzanie -
Odstawienie cukru wywołuje podobne skutki uboczne jak przy... narkotykach
Cukier szkodzi: to fraza powtarzana przez lekarzy i dietetyków. Ale dlaczego odstawienie go jest tak trudne? Odpowiada za to mózg, który produkuje substancję zwaną dopaminą po spożyciu słodyczy.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kardiolog radzi: ten jeden owoc pozwoli zachować zdrowie serca
Jest wiele złożonych czynników, które mogą wpływać na zdrowie serca, na przykład genetyka i nawyki związane z paleniem, ale dieta jest szczególnie ważna. Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb...
Produkty