-
Dlaczego uwielbiamy słodycze? Odpowiada za to ten mechanizm w mózgu
Słodycze sprawiają, że krótkoterminowo będziemy czuć się dobrze – nie należy jednak dawać się temu zwieść. Dlaczego?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyDiety -
Jak usunąć nadmiar tłuszczu z potraw? Oto sprawdzone domowe patenty
Poznaj kilka skutecznych trików na zebranie nadmiaru tłuszczu z potraw smażonych, sosów, zup i warzyw. Jedz zdrowiej!
Odchudzanie -
Mirabelki i ich korzyści zdrowotne. Będziecie zdziwieni, co w sobie kryją
Te małe, ciemnożółte śliwki są charakterystycznym owocem późnego lata i jesieni. Jakie wartości odżywcze mają mirabelki?
-
Płaski brzuch dzięki... kawie? 5 nawyków, które pomagają osiągnąć wymarzoną figurę
Choć kawa może być bardzo zdrowa – chroni przed stłuszczeniem wątroby, ma pozytywny wpływ na metabolizm i nawet o 21 proc. obniża ryzyka raka wątrobowokomórkowego – to jeśli tylko dodajemy do niej nieodpowiednie składniki, może być...
OdchudzanieDietyMonika Piorun
-
Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.
ProduktyŻywienie -
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktyMonika Piorun
-
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktyŻywienie -
Kwasica ketonowa – niebezpieczne powikłanie cukrzycowe. Czym się przejawia?
Kwasica ketonowa oraz związana z nią śpiączka ketonowa stanowią jedno z zagrożeń nieleczonej lub niewłaściwie leczonej cukrzycy insulinozależnej.
-
Dlaczego warto jeść agrest i porzeczkę? Cudowne właściwości letnich owoców
Letnie owoce to nie tylko doskonałe źródło witamin i minerałów. Wiele z nich odznacza się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, które pomagają łagodzić objawy chorób lub zapobiegają wystąpieniu częstych dolegliwości zdrowotnych. Do...
Produkty -
Dlaczego warto jeść kiszone cytryny? Od dziś je pokochasz
Kiszone cytryny od jakiegoś czasu są dietetycznym hitem. Choć różnie bywa z takimi „wynalazkami”, to w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z produktem o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone cytryny...
Produkty -
5 zaskakujących właściwości zdrowotnych cytryny
Cytryna to owoc, który wspiera odporność i rewelacyjnie działa na organizm. Jakie ma właściwości?
Produkty -
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
ŻywienieMonika Piorun
-
Czy osoby z zespołem jelita drażliwego mogą jeść pieczywo pełnoziarniste?
Zespół jelita drażliwego naraża na dolegliwości takie jak wzdęcia, skurcze, zaparcia lub biegunka. Czy chleb może je wzmagać?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te owoce mają najwięcej cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie
Chociaż cukier zawarty w owocach nie jest szkodliwy dla organizmu, nadal wlicza się do dziennego spożycia kalorii.
Produkty -
6 tłustych pokarmów, które musisz uwzględnić w diecie
Tłuszcz jest ważną częścią zdrowej diety. Jego zdrowe odmiany są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście partii lodów. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące lodów spółki „FF Marka Własna”, w których pojawił się szkodliwy dla zdrowia tlenek etylenu. Jego obecność w żywności jest zabroniona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Jaki wpływ na organizm ma jedzenie papryki?
Jedzenie papryki dostarcza wielu korzyści zdrowotnych – m.in. poprawia odporność oraz może obniżyć ciśnienie krwi.
Produkty -
Jak jedzenie migdałów wpływa na organizm?
Te niepozorne orzechy mogą wpływać na organizm wielowymiarowo – od poprawy jakości cery do zmniejszania poziomu cholesterolu.
ProduktyDiety -
Czy pszenica jest szkodliwa? Fakty żywieniowe na temat pszenicy
Pszenica to zboże, wokół którego narosło wiele kontrowersji. Czy pszenica jest szkodliwa dla zdrowia?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie tylko ogórki kiszone – oto najczęstsze zachcianki kobiet w ciąży. Lista może zaskoczyć
Ciążowe zachcianki są naturalnym sygnałem organizmu informującym o potrzebie uzupełnienia ważnych składników odżywczych.
Bezpieczeństwo żywności -
5 pomysłów na nietypowe kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku!
Warzywa i owoce są zdrowe – wszyscy o tym wiemy. Ale wiemy również, że można podkręcić ich walory zdrowotne. Wystarczy je zakisić!
ProduktyŻywienie