Te pierogi z tofu zachwycą bliskich na świątecznym stole. Przepis jest prosty

Te pierogi z tofu zachwycą bliskich na świątecznym stole. Przepis jest prosty

Dodano: 
Wegańskie pierogi
Wegańskie pierogi Źródło: Shutterstock
Wegańskie pierogi to danie, które może stanowić alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami. Jak je zrobić?

Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z pierogami z kapustą i grzybami. Nie wszyscy jednak mogą lub chcą je spożywać. Jaką alternatywę można zaproponować weganom lub tym, którzy z różnych powodów nie chcą zjeść zwykłych pierogów? Dobrym pomysłem są wegańskie pierogi – równie smaczne i pyszne jak tradycyjne.

Czym są wegańskie pierogi?

Wegańskie pierogi to pierogi, które niewiele różnią się od zwykłych. Przygotowując je, należy pominąć składniki odzwierzęce, czyli np. żółtko jaja. Na szczęście można je dość łatwo zastąpić, a efekt końcowy nie różni się niemal niczym od zwykłych pierogów.

Dla osób, które z różnych powodów nie chcą jeść wzdymającej kapusty i ciężkostrawnych grzybów, można przygotować danie z tofu lub z farszem z ciecierzycy albo szpinaku.

Pierogi bezglutenowe

Ciasto na pierogi można przygotować bez mąki pszennej, dzięki czemu będą mogły je zjeść także osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię. Wystarczy sięgnąć po mąkę ryżową i ziemniaczaną – sekret tkwi w proporcjach.

Przepis na pierogi wegańskie

Poniżej znajduje się przepis na pierogi wegańskie w wersji bezglutenowej z farszem z tofu.

Przepis: Bezglutenowe pierogi wegańskie z tofu

Pierogi bez zawartości glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego to dobry pomysł na wigilijne danie dla wegan.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
60 godz.
Czas gotowania
5 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 500 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej (około 4/5 szlanki)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego drobno mielonego (albo łuski babki jajowatej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g tofu
  • 0,5 szklanki wody z kiszonych ogórków
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj suche składnikiPrzygotowując ciasto na pierogi, pomieszaj ze sobą suche składniki. Wymieszaj mąkę ryżową z ziemniaczaną, a także siemię lniane i sól.
  2. Dodaj gorącą wodęDodaj ciepłą wodę oraz olej. Stopniowo zagniataj ciasto. Przykryj folią, żeby nie wyschło.
  3. Przygotuj farszPrzygotuj farsz z tofu. Rozgnieć tofu i wymieszaj z wodą z ogórków, solą i pieprzem. Jeśli nie udaje ci się połączyć składników ręcznie, skorzystaj z blendera.
  4. Rozwałkuj ciastoRozwałkuj ciasto. Następnie powykrawaj okrągłe placki, a do każdego włóż łyżkę farszu. Zagnieć pierożki. Gdy wszystkie będą gotowe, wrzuć do garnka z gorącą wodą i gotuj aż pierogi nie wypłyną.

Czytaj też:
Co można jeść w święta w ciąży? Potrawy zalecane i odradzane