-
Kurkuma – złota odporność. Jakie ma właściwości?
Badacze od dawna poszukiwali naukowych dowodów na to, że kurkumina może skutecznie leczyć raka, choroby serca, chorobę Alzheimera i wiele innych przewlekłych chorób. Jednak na drodze do tej teorii stały trudności we wchłanianiu jej przez...
ProduktyDietyŻywienie Wideo -
Cudowne właściwości jarzębiny. Jak z nich skorzystać?
Jarząb pospolity, czyli jarzębina to drzewo, którego kwiaty i owoce mają działanie lecznicze. Choć w większości kojarzymy jarzębinę z czasów dzieciństwa, gdy stanowiła obowiązkowy element jesiennych prac plastycznych, to warto dowiedzieć...
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić kawę po turecku? Czy jest zdrowa?
Kawa po turecku to tradycyjny napój, który spożywany jest w krajach Bliskiego Wschodu. Jej parzenie to rytuał, którego trzeba się nauczyć. Wiele osób mylnie sądzi, że kawa po turecku to nasza „kawa zalewajka”, jednak nie jest to prawdą....
ProduktyŻywienie -
Jak suszyć grzyby? A może lepiej zamrozić?
Suszyć czy mrozić? Oto jest pytanie! Odpowiedź nie jest oczywista, bo niektóre gatunki grzybów nadają się przede wszystkim do suszenia, inne mogą być mrożone po wcześniejszym obgotowaniu, a jeszcze inne możemy suszyć oraz mrozić. Sezon...
ProduktyŻywienie -
Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieProduktyAnna Sierant
-
Dereń jadalny to niepozorny sposób na uzupełnienie (nie tylko) żelaza w organizmie
Dereń jadalny ma czerwone, pełne smaku owoce, które można zbierać aż do października. Dlaczego warto to robić?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Herbata z imbirem nie tylko na odporność, ale i odchudzanie
Herbata z imbirem to jeden z najpopularniejszych w okresie jesienno-zimowym napojów spożywanych przez Polaków. Warto wiedzieć, że działa też odchudzająco.
ŻywienieOdchudzanieProdukty -
5 przepisów na ekologiczne pokarmy dla niemowląt. Zrobisz je łatwo w domu
Nawet najbardziej wybredne dziecko pokocha te pyszne organiczne przepisy. Są bardzo proste, ale możesz wykazać się kreatywnością i dodawać smaki, które lubi twoje dziecko. Wszystko, czego potrzebujesz, to organiczne i świeże składniki,...
Produkty -
11 powodów, dla których dieta IF, czyli okresowa głodówka, nie jest bezpieczna
Dieta IF, nazywana też dietą intermittent fasting, przerywaną głodówką lub okresowym postem może być skuteczna, ale niektórym zaszkodzi. Komu?
OdchudzanieŻywienieDiety -
Czas na przetwory z pomidorów! Swoje triki zdradza Piotr Kucharski
Przetwory z pomidorów pozwalają na zachowanie smaku lata i delektowania się nim, gdy nadejdzie zima. Piotr Kucharski pokazał, jak zrobić sos pomidorowy, z którego można ugotować zupę pomidorową z grzybami i pomidorami kiszonymi. Kucharz...
Produkty Wideo -
Jedzenie o tej porze dnia powoduje przyrost masy ciała
Wszyscy wiemy, że więcej kalorii oznacza przyrost masy ciała, a mniej oznacza utratę wagi. Ważne są także rodzaje i ilości spożywanego jedzenia. Jednak nowe badanie ujawnia, że pora dnia, w której spożywasz większość kalorii, jest...
Produkty -
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Ośle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do picia
Mleko osła w rzeczywistości jest spożywane od tysięcy lat. Ostatnio ponownie stało się popularne, zwłaszcza w niektórych częściach Europy, przyciągając zarówno odważnych smakoszy, którzy chcą spróbować nowych potraw i napojów, jak i...
Produkty -
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo -
Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
Przyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
Produkty Wideo -
Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest bogata w szereg korzystnych związków, które mogą pomóc w utrzymaniu optymalnego zdrowia i chronić przed niektórymi chorobami. Uważa się również, że kawa pomaga zmniejszyć...
Produkty -
Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
ProduktyŻywienie -
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty