-
Co to jest witamina B10 i czy należy ją przyjmować?
Kwas paraaminobenzoesowy (PABA), znany również jako witamina B10, jest związkiem organicznym występującym w niektórych produktach spożywczych. Kiedyś był dodawany do filtrów przeciwsłonecznych i używany jako suplement, który pomagał...
Produkty -
Najprawdopodobniej masz niedobór tej witaminy. Zwiększa ryzyko zakażenia koronawirusem
W retrospektywnym badaniu pacjentów przebadanych pod kątem COVID-19 naukowcy z University of Chicago Medicine odkryli związek między niedoborem witaminy D a prawdopodobieństwem zakażenia koronawirusem.
Produkty -
5 roślin strączkowych, które pomogą ci schudnąć bez głodowania
Niektóre popularne diety, takie jak ketogeniczna, każą unikać roślin strączkowych. Jednak są one bardzo chwalone przez dietetyków. Te małe cuda wypełnione błonnikiem i roślinnym białkiem wbrew pozorom pomagają schudnąć.
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Grypa miesiączkowa – co to jest i dlaczego spotyka niektóre kobiety?
Grypa okresowa, choć nie jest oficjalnym stanem chorobowym, może być efektem ubocznym PMS. Objawy mogą obejmować zmęczenie, bolesność i podwyższoną temperaturę ciała. Ponadto niekiedy obserwuje się nudności, biegunkę, a nawet wymioty.
-
Wyższy poziom tej witaminy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Wiele osób ma niedobór
Według badania opublikowanego online 26 sierpnia w Diabetes Care, wyższe stężenia 25-hydroksywitaminy D (25OHD) w surowicy są związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 (T2D).
Produkty -
Jak twoje BMI może wpłynąć na spontaniczne zakupy żywności? O tym nie miałeś pojęcia
Stopień, w jakim spontaniczne zakupy żywności odwracają/przyciągają uwagę, może być związany z twoją wagą i gęstością energetyczną żywności, zgodnie z niewielkim, wstępnym badaniem wykorzystującym technologię śledzenia wzroku w celu...
Produkty -
Jak zrobić idealne knedle ze śliwkami? Jan Kuroń zdradza swoje triki
Kto robił najlepsze knedle ze śliwkami? Oczywiście nasze babcie! Dziś, gdy w sklepach możemy kupić dosłownie wszystko, niewielu osobom chce się gotować w domu. A warto, ponieważ nic tak nie smakuje, jak dania domowej roboty....
Produkty Wideo -
To japońskie warzywo jest kluczowe dla wzmocnienia odporności
Spożywanie większej ilości pełnowartościowych pokarmów i roślin to świetny sposób na zwiększenie ilości składników odżywczych w diecie, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Jedno warzywo jest szczególnie dobre we wzmacnianiu układu...
Produkty -
Ile awokado można zjeść w ciągu dnia?
Jeśli uwielbiasz awokado, prawdopodobnie wykorzystujesz je na wiele sposobów: rozkładasz na tostach, używasz do robienia musu i wrzucasz do smoothie, aby było wyjątkowo gęste i sycące. Pamiętaj jednak, że spożywanie awokado to tylko...
Produkty -
Brzoskwinie kontra nektarynki – co jest lepsze?
Chociaż duży świat owoców pestkowych obejmuje szeroki wybór (w tym śliwki, wiśnie i morele), istnieją dwie szczególnie podobne odmiany, które wszyscy znamy i kochamy: nektarynki i brzoskwinie. Ale co tak naprawdę je różni?
Produkty -
Sezon na buraki w pełni! Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?
Burak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Pomagają one zachować młody wygląd, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Burak szczególnie polecany jest kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym. Dlaczego warto pić sok z buraków w...
Produkty Wideo -
Niedługo zaczniemy jeść robaki? „To obiecujące źródło pożywienia”
Ponieważ globalne zapotrzebowanie na żywność rośnie w zastraszającym tempie, badanie prowadzone przez naukowców z IUPUI przyniosło nowe dowody na to, że wcześniej przeoczony owad jest obiecującym alternatywnym źródłem białka. Mowa o...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jak zachować letnią sylwetkę na dłużej? Sprawdzone metody, które przydadzą się jesienią
Nagły powrót jesieni sprawia, że często wracają też... zbędne kilogramy. Chłodniejsze wieczory nie zachęcają do jedzenia lekkostrawnych potraw i dużej ilości ruchu. Jednak kluczem jest zachowanie dyscypliny, pilnowanie diety i aktywność...
Odchudzanie -
Te rodzaje czerwonego wina będą najlepsze do potraw. Po jaką butelkę sięgnąć w sklepie?
Popijanie kieliszka gładkiego czerwonego wina to relaksujące doświadczenie. Czy nie byłoby wspaniale wiedzieć, jak wybrać najlepszą butelkę do posiłku? Poznaj różne rodzaje czerwonego wina i przygotuj się na jeszcze lepsze doznania...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Alkohol a trening. Obalamy mity
Po ciężkim treningu warto napić się piwa, bo pomoże zwalczyć zakwasy? To tylko jeden z mitów dotyczących łączenia uprawiania sportu oraz spożywania alkoholu. Jak w rzeczywistości napoje wyskokowe wpływają na efektywność treningu oraz...
Produkty Wideo -
Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor jest najlepszy?
Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.
Produkty Wideo -
Od kiedy należy suplementować witaminę D? Czy to już?
Powszechnie wiadomo, że suplementacja witaminy D jest wskazana w okresie jesienno-zimowym, ale co dokładnie to oznacza? Czy można wskazać konkretną datę, gdy trzeba wybrać się do apteki? Czym grozi niedobór witaminy D?
ProduktyŻywienie -
Jak obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy kilka prostych zmian w menu
Kilka zmian w diecie i cholesterol będzie niższy. Mniej zaś cholesterolu we krwi to niższe ryzyko zawału czy udaru, lepsze samopoczucie oraz więcej pieniędzy – lekarz może odstawić lub zmniejszyć dawki leków.
DietyProdukty -
Czy wszystkie diety wegetariańskie są zdrowe? Mamy złe wieści
Wegetariańskie potrawy nie są równie zdrowe, wynika z badań przedstawionych na Kongresie ESC 2020.
DietyOdchudzanieProdukty -
Lubisz makaron? Naukowcy mają dla ciebie świetną wiadomość!
Dobra wiadomość dla jedzących makaron! Nowe badanie opublikowane w tym miesiącu w Frontiers in Nutrition, analizujące diety dorosłych i dzieci jedzących makaron, ujawniło ciekawe informacje. Badania wykazały, że spożycie makaronu zarówno...
ProduktyDiety -
Skończyłeś 50 lat? Bardzo potrzebujesz tej witaminy
Witamina C może być kluczem do utrzymania masy mięśniowej w późniejszym życiu – według nowych badań z University of East Anglia (UEA).
Produkty