-
Borówki amerykańskie: małe i niepozorne, a pełne zdrowotnych właściwości
Borówki amerykańskie spożywane regularnie pomagają długo utrzymać dobry wzrok i poprawiają pamięć, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe.
ŻywienieAnna Sierant
-
7 oznak, że masz za mało potasu. Jak je rozpoznać?
Potas jest jednym z minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek, serca i mięśni. Ponadto buduje białka, rozkłada się węglowodany, reguluje wzrost ciała, obniża poziom pH i...
ŻywienieProdukty -
Kurki: właściwości. Jak przyrządzić kurki?
Kurki to bardzo wartościowe pod względem właściwości zdrowotnych grzyby. Dlaczego warto je jeść, gdzie je zbierać i jak odróżnić je od grzybów trujących?
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Jaka jest zawartość kofeiny w białej herbacie? Czy ten napój pomaga schudnąć?
Biała herbata to popularny napój pełen smaku i właściwości prozdrowotnych. W przeciwieństwie do wyrazistych herbat czarnych i zielonych, biała herbata znana jest z lekkiego, delikatnego aromatu i smaku. Dlatego wiele osób zastanawia się,...
ProduktyŻywienie -
Jak dużo wiesz o produktach, które spożywasz? Ten QUIZ nie jest łatwy!
Każdego dnia do naszych żołądków wpadają przeróżne produkty, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad ich wartościami odżywczymi lub w jaki sposób zostały wyprodukowane? Rozwiąż QUIZ i sprawdź swoją wiedzę.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Quiz -
Jak zrobić tort urodzinowy? Swoje triki zdradza Andrzej Polan
Jak zrobić tort urodzinowy? To pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy wielkimi krokami zbliża się rodzinna uroczystość. Okazuje się, że nie jest to wcale tak trudne jak mogłoby się wydawać. A teraz swoje triki zdradził Andrzej Polan.
Produkty Wideo -
Dlaczego warto jeść dynię? O tym mogłeś nie wiedzieć!
Dynia to królowa jesieni i nie bez powodu – jej właściwości odżywcze przydają się w sezonie chorobowym. Jeśli do tej pory nie przepadałeś za zupą dyniową, najwyższy czas się do niej przekonać.
Produkty QuizWideo -
Jak podawać dziecku grzyby, żeby mu smakowały?
Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie Quiz -
Jak przyrządzać grzyby, żeby nie były ciężkostrawne
Czy grzyby są ciężkostrawne? Niestety tak i właśnie dlatego po ich nadmiernym spożyciu możemy odczuwać dość nieprzyjemne dolegliwości trawienne np. ból brzucha i wzdęcia. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją skuteczne sposoby na...
Produkty -
Jak zrobić idealne leczo? Swój przepis zdradza Jakub Kasprzak
Leczo jest wyśmienitym daniem jednogarnkowym, które można przygotować zarówno z dodatkiem mięsnym (np. kiełbasa), jak i w wersji wegetariańskiej. Jest smaczne, zdrowe i... kolorowe. Jak zrobić leczo?
Produkty Wideo -
Grzyby – ile o nich wiesz? Sprawdź swoją wiedzę w tym quizie
Co warto wiedzieć o korzyściach zdrowotnych i zagrożeniach związanych z grzybami? Sprawdź swoją wiedzę w poniższym quizie i... chwytaj za koszyk!
ProduktyŻywienie Quiz -
Walczysz z kaszlem i przeziębieniem? Na pomoc rusza syrop z cebuli
Syrop z cebuli to naturalny sposób na zwalczenie przeziębienia i zwiększenie odporności organizmu. Jakie ma właściwości i jaki jest na niego przepis?
Anna Sierant
-
Nie każdy powinien jeść grzyby! Na te objawy uważaj
Jak co roku z wytęsknieniem czekasz na rozpoczęcie sezonu na grzybobranie? Właśnie się zaczął. Jeśli poza zbieraniem lubisz także dania z grzybami, sprawdź, czy nie jesteś na liście osób, które powinny ich unikać.
Produkty -
Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) - prozdrowotne właściwości i skutki uboczne
Żeń-szeń właściwy jest jednym z kilku rodzajów żeń-szenia powszechnie stosowanych w ziołolecznictwie. Według tradycyjnej medycyny chińskiej uważa się, że każdy rodzaj żeń-szenia ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Na przykład, niektóre...
Artykuł sponsorowany -
Zajadasz się wyłącznie cytrusami i bananami? To błąd! Sięgnij po te sezonowe owoce i warzywa
Zamiast zajadać się cytrusami, awokado czy bananami, warto zerknąć do kalendarza sezonowego. Wrześniowa pora to idealny czas na wizytę na bazarku. Sięgajmy po polskie papryki, marchewki czy ziemniaki. Wśród popularnych owoców o tej porze...
ProduktyŻywienie Wideo -
Dlaczego warto jeść paprykę?
Papryka to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Doskonale smakuje na surowo, jak i po upieczeniu. Zdecydowanie powinniśmy sięgać po nią każdego dnia.
Produkty Wideo -
Te produkty są dobre w walce z otyłością, cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca
Pojawia się coraz więcej dowodów naukowych, potwierdzających prozdrowotne działanie probiotyków oraz produktów mlecznych. Nabiał i probiotyki pomagają zmniejszyć ryzyko m.in. zaburzeń metabolicznych, cukrzycy oraz choroby niedokrwiennej...
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Jaki wpływ na zdrowie ma herbata?
Herbata jest jednym z najczęściej pijanych napojów. Badania wykazują, że picie herbaty zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
ProduktyMikołaj Kamiński
-
Czy dieta wegańska faktycznie jest zdrowa?
Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale jedno jest pewne – dieta wegańska jest sposobem na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska i ograniczenie cierpienia zwierząt hodowanych. Pomijając kwestie etyczne i skupiając się jedynie na naszym...
DietyProdukty -
Pomidor, papryka, ogórek – co położyć na kanapkę?
Kolorowe kanapki idealnie wpisują się w zasady zdrowego odżywiania. Możemy do ich przygotowania wykorzystać większość warzyw. Zasada jest jedna - im ich więcej, tym posiłek jest bardziej wartościowy pod względem odżywczym i mniej...
DietyOdchudzanieProdukty -
Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
Oliwa z oliwek i oleje roślinne to jedne z najpopularniejszych tłuszczów stosowanych na całym świecie, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Różnią się sposobem produkcji, zastosowaniami kulinarnymi, smakiem i składem odżywczym.
ProduktyBezpieczeństwo żywności