-
Dlaczego kolor żółtka w jajku ma znaczenie? O tym musisz wiedzieć
Zdarzało ci się rozbić jajko na patelni i zdziwić się kolorem jego żółtka? Tak, żółtka mogą się różnic, od bladożółtych po mocno pomarańczowe. Postanowiliśmy dowiedzieć się, na czym polega różnica.
Produkty -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne
Niewiele jest rzeczy lepszych niż domowy posiłek, a obecnie wydaje się, że więcej ludzi spędza więcej czasu na gotowaniu w domu niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli jednak jesteś domowym szefem kuchni, możesz popełniać kluczowe błędy w...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Skutki uboczne przedawkowania selenu. Niektóre są szczególnie groźne
Zbyt duża ilość przyjmowanego selenu może mieć negatywne skutki. Jest pierwiastkiem śladowym, więc potrzeba go w niewielkiej ilości, aby zachować jego ważne role. Zalecana dawka to 55 mcg dziennie, w oparciu o dawkę referencyjną 0,005...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
5 zdrowotnych właściwości jagód. Sięgnij po te owoce, póki trwa sezon!
Trwa sezon na jagody. Smakują świetnie w pierogach, w ciastach czy też jedzone samodzielnie. Ale warto zwrócić uwagę także na ich walory zdrowotne.
ProduktyŻywienie -
Dieta Sirt, czyli dieta Adele. Co dietetycy sądzą o tym sposobie odżywiania?
Dieta Sirt w świecie odchudzania stała się hitem dzięki wokalistce Adele. Skoro jej utwory spotyka ten sam los, dlaczego inaczej miałoby być z dietą? Na temat słynnej diety Adele wypowiedzieli się dietetycy – aby już nikt nie miał...
DietyOdchudzanieŻywienie -
Czy można używać pomidorów do pielęgnacji skóry?
Internet jest pełen naturalnych produktów do pielęgnacji skóry. Niektórzy twierdzą, że pomidory mogą być naturalnym lekarstwem na różne problemy skórne. Ale czy faktycznie działają? Przyjrzyjmy się korzyściom pomidorów dla skóry.
Produkty -
Niedobór krzemu – jakie daje objawy?
Krzem jest minerałem występującym naturalnie. Wiele produktów spożywczych, w tym woda, piwo, kawa i niektóre warzywa, zawiera naturalnie krzem. Suplementy krzemu są również stosowane jako leki.
Produkty -
5 właściwości soku z marchwi. Od dzisiaj miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
Produkty -
6 produktów, które dietetyk zawsze trzyma w swojej kuchni
Gotowanie, planowanie posiłków i robienie zdrowych zakupów dla wielu z nas stanowi problem. Są jednak uniwersalne produkty, które nawet dietetyk zawsze ma w swojej kuchni.
ProduktyDietyŻywienie -
Oznaki niedoboru selenu. Czy rozpoznajesz je u siebie?
O niedoborze selenu nie mówi się tak dużo jak o niedoborach innych witamin i minerałów. Niemniej jednak jest on równie istotny dla różnych funkcji organizmu, takich jak synteza DNA, procesy odpornościowe, endokrynologiczne, metaboliczne...
Produkty -
Olej kokosowy szkodzi zdrowiu serca? Chodzi o cholesterol
Olej kokosowy staje się coraz bardziej popularnym składnikiem, ponieważ konsumenci poszukują zdrowszych produktów roślinnych o niskiej zawartości tłuszczów nienasyconych. Ale naukowcy odkryli, że spożywanie oleju kokosowego może...
Produkty -
Prawda na temat oleju z awokado. Etykiety wprowadzają w błąd?
Awokado, reklamowane jako bardzo zdrowy owoc, jest również tłoczone, aby uzyskać olej pełen zdrowego tłuszczu zwanego kwasem oleinowym. Jest on używany jako olej kuchenny i można nim skrapiać żywność. Ze względu na właściwości...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy rozmaryn naprawdę poprawia zdrowie mózgu?
Rozmaryn to wiecznie zielone zioło znane z przyjemnie pachnących liści. Zioło pochodzi z regionu śródziemnomorskiego i należy do rodziny roślin miętowych, do której należy również oregano i bazylia.
Produkty -
Czy enzymy trawienne sprzyjają utracie wagi?
Enzymy trawienne są często stosowane w celu wspierania zdrowego trawienia i zwiększania wchłaniania składników odżywczych. Badania pokazują, że mogą one korzystnie wpływać na choroby, takie jak nietolerancja laktozy i zespół jelita...
Bezpieczeństwo żywności -
Wypiłeś za dużo kawy? W ten sposób ograniczysz szkodliwy wpływ nadmiaru kofeiny
Na początku wypite filiżanki kawy dodają ci masę energii i pomagają z łatwością przetrwać spotkania biznesowe, prezentacje, rozmowy z szefem... Ale wystarczy wypić o jedną filiżankę za dużo i wszystko może szybko się pogorszyć oraz...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Pokarmy roślinne bogate w cynk. Dobra wiadomość dla wegan!
Cynk jest powszechnie kojarzony ze skorupiakami. Ale czy wiesz, że znajduje się on również w pewnych pokarmach roślinnych?
ProduktyŻywienie -
Tauryna – właściwości i zastosowanie. Czy pomaga schudnąć?
Jak wiadomo, niektóre suplementy stanowią dobre uzupełnienie zdrowej diety. Czy do takich suplementów zalicza się także tauryna?
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Co to są suplementy DIM i jaki mają związek z kapustą?
Diindolylmethane (DIM) to związek powstający podczas trawienia warzyw krzyżowych, takich jak brokuły czy kapusta. Badania sugerują, że DIM wpływa na poziom estrogenu w organizmie. Suplementy DIM zyskują na popularności jako potencjalne...
Produkty -
Wybierasz arbuza na lekką kolację lub podwieczorek? Musisz to przeczytać
Arbuz to owoc o wysokiej zawartości likopenu. Ma wiele do zaoferowania, zwłaszcza gdy chcesz schudnąć. Ale oto dlaczego nie powinieneś go jeść, gdy zbliża się noc.
Produkty -
Te pokarmy i napoje odwadniają – a to może poważnie ci zaszkodzić
Wszyscy wiemy, że arbuz nawadnia. Ale co z jedzeniem, które potajemnie zabiera ci wodę do ostatniej kropli? Oto, co należy wiedzieć o odwadniającej żywności.
Bezpieczeństwo żywności -
Piwo po treningu – czy warto je wtedy wypić?
W pierwszy piątek sierpnia każdego roku obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Warto zastanowić się zatem właśnie w tym dniu nad korzyściami z picia piwa. A napój ten pije wielu z nas – nawet ci, którzy ćwiczą. Czy warto...
Produkty