-
Czas na przetwory z pomidorów! Swoje triki zdradza Piotr Kucharski
Przetwory z pomidorów pozwalają na zachowanie smaku lata i delektowania się nim, gdy nadejdzie zima. Piotr Kucharski pokazał, jak zrobić sos pomidorowy, z którego można ugotować zupę pomidorową z grzybami i pomidorami kiszonymi. Kucharz...
Produkty Wideo -
Jedzenie o tej porze dnia powoduje przyrost masy ciała
Wszyscy wiemy, że więcej kalorii oznacza przyrost masy ciała, a mniej oznacza utratę wagi. Ważne są także rodzaje i ilości spożywanego jedzenia. Jednak nowe badanie ujawnia, że pora dnia, w której spożywasz większość kalorii, jest...
Produkty -
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Ośle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do picia
Mleko osła w rzeczywistości jest spożywane od tysięcy lat. Ostatnio ponownie stało się popularne, zwłaszcza w niektórych częściach Europy, przyciągając zarówno odważnych smakoszy, którzy chcą spróbować nowych potraw i napojów, jak i...
Produkty -
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo -
Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
Przyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
Produkty Wideo -
Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest bogata w szereg korzystnych związków, które mogą pomóc w utrzymaniu optymalnego zdrowia i chronić przed niektórymi chorobami. Uważa się również, że kawa pomaga zmniejszyć...
Produkty -
Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
ProduktyŻywienie -
Imbir – choć wygląda skromnie, jest skarbnicą zdrowia
Imbir, choć w Azji jest stosowany od tysięcy lat, w Polsce święci triumfy stosunkowo od niedawna. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
-
Popcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?
Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?
Brak wiedzy na temat tego, jak rozpoznać, kiedy jajko się zepsuło, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj. Rozbijanie jajka, wąchanie go i sprawdzanie, czy nie ma przebarwień, jest najprostszą metodą...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Kawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
ProduktyŻywienie -
Lubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowie
Jedna filiżanka kawy raczej nie powinna nikomu zaszkodzić, więc o ile nie masz przeciwwskazań do jej picia, czas porzucić wyrzuty sumienia. Okazuje się bowiem, że kofeina może służyć zdrowiu. Dlaczego więc warto być kawoszem?
ProduktyŻywienie Wideo -
Jak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj Rej
Aronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
ProduktyŻywienie Wideo -
Na co pomoże nalewka z pigwy?
Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem...
ProduktyŻywienie -
Jakich witamin może brakować przy cukrzycy?
Choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzycę, mogą powodować niedobory żywieniowe. Przekładają się one na ogólny stan zdrowia osób chorych oraz mogą sprzyjać rozwojowi dodatkowych schorzeń. Stosowana w przypadku cukrzycy zdrowa...
ProduktyDiety -
Ta mikstura na bazie miodu uchroni cię od jesiennych chorób. Pij na zdrowie!
Ocet jabłkowy z miodem obniża cholesterol, pomaga w zaparciach, eliminuje ból stawów i wzmacnia odporność. Napar przygotujesz z łatwością w domu, wykorzystując jedynie 3 składniki. Ważne jednak, by miksturę wypić przed śniadaniem.
-
Zachcianki na niezdrowe jedzenie są oznaką poważnego problemu
Wszyscy doświadczyliśmy pragnienia spożycia niezdrowego jedzenia w pewnych sytuacjach. Ale co to tak naprawdę oznacza i z czym się wiąże?
ProduktyŻywienie -
Cynamon dobry nie tylko od święta. Działa na zdrowie na co dzień
Cynamon stosuje się nie tylko w kuchni. Jego właściwości sprawiają, że jest też wykorzystywany w lecznictwie i kosmetyce.
ŻywienieProduktyAnna Sierant