Zupa Pho to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Jak ją przygotować?

Zupa Pho to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Jak ją przygotować?

Dodano: 
Zupa Pho
Zupa Pho Źródło:Shutterstock
Pho to wietnamska zupa zrobiona na bazie bulionu, z makaronem ryżowym, ziołami i mięsem, tofu lub drobiem.

Chociaż zupa Pho to tradycyjne wietnamskie danie, jej popularność rozprzestrzeniła się na inne kraje, w tym Polskę. Nic dziwnego – jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przygotowanie zupy Pho różni się w całym Wietnamie i innych częściach świata. Podstawą zawsze jest bulion, który można ugotować na mięsie lub samych warzywach.

Jak przygotować zupę Pho?

Aby przygotować zupę Pho, należy zrobić bulion (na bazie wołowiny, kurczaka lub warzyw), ugotować makaron i wybrać odpowiednie dodatki – zioła, warzywa oraz przyprawy. Następnie połączyć wybrane składniki i zalać je ciepłym bulionem.

Przepis w wersji wegańskiej

Składniki:

  • 2 kawałki imbiru
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3,5 litra wody
  • 1 kg mieszanka warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka)
  • 250 g grzybów shiitake
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 25 g soli
  • gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • Olej roślinny
  • 120 g tofu
  • 200g makaronu ryżowego
  • Do dekoracji: szczypiorek, szalotka, kolendra, płatki chilli, pieprz, sezam.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, imbir i czosnek przekrój na pół. Ułóż na blasze do pieczenia i skrop olejem. Piecz ok. 20 min. w 200 stopniach.
  2. Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na kilka godzin do napęcznienia
  3. Wlej wodę do dużego garnka. Umyj resztę warzyw i dodaj je do garnka wraz z grzybami, upieczoną cebulą, czosnkiem i imbirem.
  4. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 h.
  5. Warzywa wyjmij i odłóż do miseczki. Dopraw wywar sosem sojowym i cukrem.
  6. Tofu odsącz i pokrój na kawałki. Podsmaż na gorącym oleju na złoty kolor, a następnie osusz na papierze kuchennym.
  7. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Do małych misek przełóż makaron, tofu, pokrojone w plasterki wybrane warzywa z bulionu i grzyby.
  9. Zalej gorącym bulionem. Udekoruj sezamem, kolendrą, szczypiorkiem, lub inną zieleniną.

Czytaj też:
Czym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięso

Przepis w wersji z wołowiną

Składniki:

  • 2 kg kości wołowych
  • 300 g. polędwicy wołowej
  • 2 kawałki imbiru
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3,5 litra wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g makaronu ryżowego
  • gwiazdki anyżu
  • garść świeżej kolendry
  • posiekany szczypiorek
  • 1 szklanka kiełków fasoli
  • świeża bazylia
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Cebulę, imbir i czosnek przekrój na pół i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  2. Kości włóż do dużego garnka i zalej wodą. Zagotuj i zbierz powstałą pianę. Następnie dodaj cebulę, imbir, sól, anyż, marchewkę i seler. Doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień i dopraw sosem sojowym oraz cukrem. Gotuj przez 4 godziny, zdejmując co jakiś czas pianę.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Polędwicę wołową pokrój w cieniutkie paski.
  6. Do małych misek przełóż makaron i połóż na każdym polędwicę. Zalej każdą porcję gorącym bulionem. Dodaj porcję kolendry, szczypiorku, bazylii, kiełków. Skrop limonką.
  7. Opcjonalnie można dodać połówkę ugotowanego jajka do każdej mideczki.

Czytaj też:
Ocet ryżowy – właściwości i zastosowanie

Potencjalne korzyści zdrowotne dania

  • Bulion kostny może poprawić kondycję stawów. Zawiera on glukozaminę, chondroitynę i kolagen – składniki, które mogą sprzyjają zdrowiu stawów.
  • Imbir pomaga zmniejszyć stan zapalny. Zawiera gingerol, związek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
  • Zioła i warzywa zawarte w zupie w Pho zawierają wiele składników odżywczych i silnych związków przeciwzapalnych.
  • Danie często jest bezglutenowe, jeśli zawiera makaron ryżowy zamiast pszennego i nie zawiera innych składników z dodatkiem glutenu.

Czytaj też:
Co producenci dodają do żywności i po co?