Jajka wydają się niezbędnym elementem prawie każdego ciasta, jednak można je zastąpić innymi produktami, które sprawią, że wypiek nie tylko wyjdzie, ale i będzie dobrze smakować. Dlaczego zamieniać jajka na coś innego? Z powodów zdrowotnych – gdy ktoś jest na nie uczulony, a są one silnym alergenem. Z jajek przy wypiekach nie korzystają też weganie, a od czasu do czasu i ci, którzy mają ochotę na kulinarne eksperymenty.
Czym zastąpisz jedno jajko?
Agnieszka Pocztarska, która prowadzi na Instagramie profil Czytamy Etykiety stworzyła listę zamienników jajek. A konkretnie jednego jajka, ponieważ podane wartości odpowiadają właśnie jednemu jajku. Czym więc zastąpić jajka?
1 jajko zastąpisz:
- 1/3 szklanki musu jabłkowego
- 1/4 szklanki purée z dyni
- 1/4 szklanki purée z dojrzałego banana
- 1/4 szklanki zmielonego tofu
- 1 łyżką siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody
- 1/4 szklanki jogurtu sojowego
- 3 łyżkami masła orzechowego
Obserwatorki Agnieszki Pocztarskiej pisały w komentarzach, że jajka zastępują również namoczonymi nasionami chia (w proporcji 1:3 z wodą), aquafabą z ciecierzycy.
Warto też dodać, że w wymienionych przypadkach zamienniki przydadzą się w przepisach, w których jajka pełnią funkcję nawilżacza, a nie wtedy, gdy stanowią źródło tłuszczu. Co więcej, każdy z tych zamienników ma inną kaloryczność niż jajka.
instagramCzytaj też:
Co oznaczają numerki na skorupkach jajek?