Pasta jajeczna to prosta pasta do chleba, którą przygotowuje się w kilkanaście minut. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, dodając do niej ulubione dodatki: ogórka kiszonego, ogórka konserwowego, łososia wędzonego, rzodkiewkę czy szczypiorek.
To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną czy serem, która pozwala przemycić warzywa dzieciom. Warto ją robić szczególnie wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej zieleniny.
Wartości odżywcze pasty kanapkowej
Pasta jajeczna może zawierać wiele cennych dla organizmu składników i tylko od nas zależy ile ich będzie. W podstawowej wersji pasta jajeczna składa się z jajek, szczypiorku i odrobiny majonezu. I już wtedy jest źródłem cennych minerałów!
Jajka zawierają białko, kwasy tłuszczowe i lecytynę, która korzystnie działa na wzrok. Znajdują się w nich również witaminy z grupy B i magnez, które poprawiają pracę układu nerwowego, cynk wspierający odporność, fosfor, wapń, witamina E, niacyna.
Dodatek szczypiorku wzbogaca pastę o witaminy C, A, K i foliany. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Pomaga obniżyć cholesterol i wzmacnia wzrok.
Jak widać, już podstawowa pasta to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jeśli wzbogacimy ją o wędzonego łososia, dostarczymy kwasów tłuszczowych Omega-3 i kwasu DHA. Jeśli dodamy rzodkiewkę, zjemy więcej potasu i wzmocnimy działanie bakteriobójcze.
Czytaj też:
Jajka przepiórcze – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?
Jak zrobić pastę?
Aby przygotować pastę jajeczną, trzeba ugotować jajka, ostudzić je i drobno pokroić albo rozdrobnić widelcem. Następnie dodać ulubione składniki, a całość połączyć za pomocą majonezu. I gotowe! Pastę jajeczną można przygotować wieczorem na kolację albo schować na noc do lodówki, by rano mieć gotowe, smaczne i sycące śniadanie.
Pasta jajeczna z serem i szczypiorkiem
Składniki
- 3 jajka
- 60 g żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 pęczka szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia
- W tym czasie ścieramy na tarce żółty ser
- Drobno kroimy szczypiorek
- Jajka obieramy i siekamy w kostkę lub rozgniatamy widelcem
- Dodajemy ser, szczypiorek, sól, pieprz i majonez
- Całość mieszamy i posypujemy świeżym, zielonym szczypiorkiem
Czytaj też:
Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba
Pasta z wędzonym łososiem
Pasta jajeczna z łososiem to doskonały pomysł na pyszne kanapki albo na farsz do jajek. Takie jajka sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również na inne okazje.
Składniki
- 4 jajka
- pół paczki wędzonego łososia
- pęczek kopru
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia
- Łososia kroimy na drobne kawałki
- Koperek siekamy bardzo drobno
- Jajka obieramy i rozgniatamy widelcem. Łączymy z łososiem i koperkiem
- Dodajemy sól, pieprz i majonez
Farsz możemy przełożyć do miseczki zjeść z pieczywem albo wykorzystać jako nadzienie do jajek.
Pasta jajeczna z awokado
Składniki
- 3 jajka
- 1 awokado
- 1 łyżeczka z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- odrobinę natki pietruszki
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo
- Awokado obierz ze skórki, drobno pokrój
- Skrop je sokiem z cytryny
- Obrane ze skorupki jajka posiekaj w drobną kostkę
- Pokrój natkę pietruszki
- Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem
- Podawaj na świeżym pieczywie
Jajka z awokado to skarbnica kwasów tłuszczowych, źródło zdrowych tłuszczy. Warto taką pastę włączyć do diety dzieci – można podawać je już niemowlakom!