Chroni przed rakiem prostaty, ale nie tylko. Korzyści zdrowotne soku z arbuza

Chroni przed rakiem prostaty, ale nie tylko. Korzyści zdrowotne soku z arbuza

Dodano: 
Sok z arbuza
Sok z arbuza Źródło:Pexels / Bruno Scramgnon
Arbuz znany jest jako „żywność funkcjonalna”, czyli taka, która wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Arbuz jest prawdziwym symbolem lata. Ten soczysty owoc daje orzeźwienie w upalny dzień i pomaga nawodnić organizm. Poza swoim wyjątkowym smakiem i właściwościach nawadniających organizm ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie. Jest także wspaniałym źródłem witamin i minerałów. Należą do nich:

  • witamina A 
  • witamina C
  • potas
  • magnez
  • witamina B-6
  • błonnik
  • żelazo
  • wapń

Korzyści picia soku z arbuza

Według badań arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny (w 100 g znajduje się 300 mg). L-cytrulina to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje także działanie antynowotworowe. Walczy z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko uszkodzeń komórkowych i spowalniając procesy starzenia się. L-cytrulina okazała się skuteczna w zmniejszaniu zaburzeń erekcji — bez farmaceutycznych skutków ubocznych. Ten aminokwas jest używany przez sportowców do promowania szybkiej regeneracji mięśni po wysiłku. Arbuz jest dobrze znany z ochrony przed rakiem prostaty.

Cechą szczególną arbuza jest jego stężenie likopenu – pigmentu, który sprawia, że jest czerwony. Stwierdzono, że likopen ma działanie ochronne przed rakiem i chorobami układu krążenia. W szczególności chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając uszkodzeniom DNA. Likopen zawarty w arbuzie jest wysoce biodostępny, co oznacza, że łatwo zmniejsza stan zapalny, umożliwia organizmowi pozbycie się toksyn i promuje zdrowie komórek. Innymi słowy, im bardziej czerwony arbuz, tym lepiej.

Pestki arbuzów są bogate w białko. Dodatkowo są naturalnym środkiem moczopędnym, wspomagającym pracę wątroby i leczącym infekcje dróg moczowych.

Czytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować

Opracowała:
Źródło: Daily Health Post