Co jeść po świętach, by odciążyć układ pokarmowy i poczuć się lepiej?

Co jeść po świętach, by odciążyć układ pokarmowy i poczuć się lepiej?

Dodano: 
Jedzenie zupy
Jedzenie zupy Źródło:Shutterstock / New Africa
Boże Narodzenie stanowi prawdziwe wyzwanie dla organizmu. W tym czasie często jemy ponad miarę, a układ pokarmowy nie nadąża z trawieniem wszystkich smakołyków. Ceną, jaką płacimy za świąteczne obżarstwo, są bóle brzucha, nudności i inne dolegliwości gastryczne. Sprawdź, co jeść, by szybciej wrócić do równowagi po przejedzeniu.

Przejedzenie to częsta zmora podczas Bożego Narodzenia. Niejednokrotnie z jego skutkami borykamy się jeszcze długo po świętach. Nudności, zaparcia, wzdęcia, uczucie pełności i ciężkości nierzadko utrudniają nam funkcjonowanie oraz wykonywanie codziennych obowiązków. Jak się z tym uporać i dojść do siebie? Warto zacząć od wprowadzenia pewnych modyfikacji w diecie.

Jak odciążyć żołądek po przejedzeniu?

Zrezygnuj z obfitych posiłków. Jedz mniejsze porcje, ale częściej (średnio co trzy lub cztery godziny). Zmodyfikuj też sposób przyrządzania potraw. Zamiast smażyć i piec, gotuj posiłki na parze. Unikaj „pustych kalorii”, czyli tak zwanego śmieciowego jedzenia i dań typu fast food. Wysoce przetworzone produkty zawierają duże ilości tłuszczu i cukrów prostych, a także barwników oraz konserwantów, które obciążają układ pokarmowy. Co więcej, ich spożywanie sprzyja przybieraniu na wadze i występowaniu przykrych dolegliwości gastrycznych, na przykład zgagi, wzdęć, nudności czy zaparć. Wyeliminuj z diety następujące artykuły spożywcze:

  • kiełbasy, parówki i pasztety,
  • sery żółte, pleśniowe i topione,
  • czerwone mięso (wołowe, wieprzowe itp.),
  • margarynę,
  • wyroby cukiernicze,
  • słodycze (batoniki, cukierki etc.) oraz słone przekąski (chipsy, prażynki, prażone orzeszki),
  • śmietanę,
  • majonez,
  • ketchup,
  • pieprz,
  • ocet,
  • musztardę,
  • sól
  • paprykę (zarówno ostrą, jak i słodką).
  • kapustę,
  • cebulę,
  • szczypiorek,
  • ogórki,
  • rzodkiewki,
  • kukurydzę,
  • suszone owoce,
  • orzechy,
  • alkohol,
  • napoje gazowane,
  • grzyby.

Czym zastąpić wymienione wyżej produkty? Sięgnij po chudy twaróg, jajka na miękko, drobne kasze i makarony, ryż, świeże warzywa i owoce bez skórek i pestek (najlepiej w formie przetartej lub gotowanej, a także drobiowe wędliny i chude ryby. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, wybierz miód, naturalne kompoty i soki. Pij kefir i maślankę, a także czarną herbatę, niezbyt mocną kawę bez cukru i innych dodatków, takich jak syropy czy sztuczne słodziki. Możesz też przygotowywać różnego rodzaju napary na bazie ziół, na przykład rumianku albo melisy. Doprawiaj potrawy tymiankiem, bazylią, kminkiem, majerankiem, sokiem z cytryny. Wykorzystuj niewielkie ilości tłuszczu (masła, oliwy z oliwek i oleju roślinnego).

Czytaj też:
Napój z tymianku i cytryny wspomaga trawienie. To przepis na płaski brzuch

Ile czasu potrzebuje organizm, by wrócić do równowagi po przejedzeniu?

„Dojście do siebie” po świątecznym obżarstwie to kwestia bardzo indywidualna. Jedni potrzebują kilku dni, by wrócić do formy, a inni paru tygodni. Wszystko zależy od wieku, stanu zdrowia, kondycji fizycznej oraz tego, jak bardzo przejedliśmy się w Wigilię i Boże Narodzenie. Im więcej, dietetycznych „grzeszków” popełniliśmy we wskazanym czasie, tym dłużej będziemy odzyskiwać równowagę. Ważne, by zachować umiar, jeśli chodzi o ilość przyjmowanych kalorii i zwracać uwagę na jakość spożywanych posiłków. Należy jednocześnie podkreślić, że stosowanie poświątecznych głodówek to bardzo zły pomysł. Tego typu praktyki zaburzają funkcjonowanie organizmu i przynoszą efekt odwrotny od zamierzonego – zamiast poprawiać samopoczucie, pogarszają je. Jeśli chcesz się na nie zdecydować, najpierw skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem.

Czytaj też:
Dokucza ci poświąteczna zgaga? Zobacz, co pić, by sobie z nią poradzić
Czytaj też:
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Na liście krokiety rybne i ryba w occie

Źródło: Wprost