-
Sąd w Niemczech: Wyciąganie jedzenia ze śmietników może być kradzieżą
Niesamowity wyrok sądu w Niemczech. Federalny Trybunał Konstytucyjny zawyrokował, podobnie jak sądy niższych instancji, że jeśli ktoś wyjmuje jedzenie ze śmietnika w supermarkecie, to kradnie.
Diety -
Herbatki detoksykujące – czy działają na odchudzanie?
Ziołowe detoksykacje to jeden z najbardziej kontrowersyjnych środków odchudzających. Wielu zwolenników medycyny naturalnej twierdzi, że oczyszczają organizm z toksyn i sprzyjają utracie wagi. Tymczasem eksperci medyczni są sceptyczni co...
Odchudzanie -
Ta dieta wyklucza lektyny zawarte w roślinach. Czy warto ją stosować?
Dieta paradoksu roślin jest oparta na popularnej książce dietetycznej. Jej głównym założeniem jest to, że należy unikać lektyn, przeciwutleniaczy występujących głównie w roślinach. Twórcy diety twierdzą, że lektyny mogą powodować...
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Włochata skórka brzoskwini – czy jest bezpieczna do spożycia?
Przygotowując owoce do jedzenia, często bez zastanowienia pozbywamy się skórki, nie zwracając uwagi na jej potencjalne korzyści zdrowotne. Tymczasem tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały.
Składniki odżywczeProdukty -
6 najpotężniejszych roślin leczniczych w naturze, za którymi stoi nauka
Co prawda żyjemy w czasach, kiedy przeważają leki i antybiotyki, ale czy to one muszą być jedynym podejściem do leczenia? Nawet mając wszystkie te zaawansowane opcje na wyciągnięcie ręki, wiele osób wraca do roślin leczniczych, od...
Składniki odżywczeProdukty -
Czy suplementy z chromem ułatwiają odchudzanie?
Chrom znany jest każdej osobie, która sięgała po suplementy diety wspomagające odchudzanie. Czy chrom rzeczywiście ma takie właściwości? Jak objawia się jego niedobór?
OdchudzanieDiety -
Czy picie sody oczyszczonej może pomóc schudnąć?
Soda oczyszczona jest znana z wielu zastosowań, od czyszczenia lodówki po wybielanie zębów. Niektórzy sugerują, że rozcieńczenie sody oczyszczonej w wodzie, occie jabłkowym lub soku z cytryny i picie jej na pusty żołądek może pomóc łatwo...
Odchudzanie -
Bezglutenowa mąka bananowa – czy warto ją stosować do wypieków?
Domowe wypieki naprawdę się rozwinęły, więc nie jest zaskoczeniem, że ludzie chętnie próbują nowych składników, aby urozmaicić swoje przepisy. Ostatnio wiele osób eksperymentuje z mąką bananową, która od wieków jest powszechna w Afryce,...
Składniki odżywczeProdukty -
3 zaskakujące zalety melona. O tym nie wiedział prawie nikt
Melon spadziowy to owoc należący do gatunku melona cucumis melo (muskmelon). Słodki miąższ spadzi jest zazwyczaj jasnozielony, a skórka ma biało-żółty odcień. Jego rozmiar i kształt są podobne do jego krewnego, kantalupy.
Składniki odżywczeProdukty -
Jak napój gazowany wpływa na twoje zęby?
Ponieważ napoje gazowane zawierają duże ilości cukru, znacznie szkodzą zdrowiu jamy ustnej. Aby zapobiec uszkodzeniom i próchnicy, należy pić napoje z umiarem, przepłukiwać usta wodą, oraz myć zęby nie wcześniej niż 30 minut po wypiciu...
-
Dieta, która ma leczyć autyzm. Co mówią o niej lekarze?
Dieta GAPS jest promowana jako naturalna metoda dla osób z chorobami wpływającymi na mózg, takimi jak autyzm. Jednak lekarze, naukowcy i specjaliści od żywienia krytykują ją za jej restrykcyjny schemat. Na czym właściwie polega dieta GAPS?
OdchudzanieSkładniki odżywcze -
Czy picie soku z marchwi może zagrażać zdrowiu?
Sok z marchwi to bogate źródło beta-karotenu i witaminy A. Wydaje się zdrowy – i rzeczywiście taki jest. Ale czy picie tego specjału może w pewnych przypadkach być szkodliwe?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
7 najpopularniejszych błędów kulinarnych. Przez nie potrawy nie wychodzą smaczne
Niewiele jest rzeczy lepszych niż domowy posiłek, a obecnie wydaje się, że więcej ludzi spędza więcej czasu na gotowaniu w domu niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli jednak jesteś domowym szefem kuchni, możesz popełniać kluczowe błędy w...
ProduktySkładniki odżywcze -
Skutki uboczne przedawkowania selenu. Niektóre są szczególnie groźne
Zbyt duża ilość przyjmowanego selenu może mieć negatywne skutki. Jest pierwiastkiem śladowym, więc potrzeba go w niewielkiej ilości, aby zachować jego ważne role. Zalecana dawka to 55 mcg dziennie, w oparciu o dawkę referencyjną 0,005...
Składniki odżywczeProdukty -
Słodzik – niska kaloryczność, wysokie ryzyko? Nowe badania. Pod uwagę brana m.in. sukraloza
Z biegiem lat eksperci coraz częściej zauważali, że idea sztucznych słodzików jest zbyt dobra, aby mogła być prawdziwa. Czy naprawdę są one przepustką na niskokaloryczną ucztę? Ostatnie badanie pokazuje ten temat w całkowicie nowym świetle.
Produkty -
Prawda na temat oleju z awokado. Etykiety wprowadzają w błąd?
Awokado, reklamowane jako bardzo zdrowy owoc, jest również tłoczone, aby uzyskać olej pełen zdrowego tłuszczu zwanego kwasem oleinowym. Jest on używany jako olej kuchenny i można nim skrapiać żywność. Ze względu na właściwości...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy enzymy trawienne sprzyjają utracie wagi?
Enzymy trawienne są często stosowane w celu wspierania zdrowego trawienia i zwiększania wchłaniania składników odżywczych. Badania pokazują, że mogą one korzystnie wpływać na choroby, takie jak nietolerancja laktozy i zespół jelita...
Składniki odżywcze -
Wypiłeś za dużo kawy? W ten sposób ograniczysz szkodliwy wpływ nadmiaru kofeiny
Na początku wypite filiżanki kawy dodają ci masę energii i pomagają z łatwością przetrwać spotkania biznesowe, prezentacje, rozmowy z szefem... Ale wystarczy wypić o jedną filiżankę za dużo i wszystko może szybko się pogorszyć oraz...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dieta Bantinga – cudowny sposób leczenia otyłości?
Dieta Bantinga sięga 1862 roku i była reklamowana jako prawie cudowny sposób leczenia otyłości. Chociaż nieco zmodyfikowana, odzyskała popularność w 2013 r. jako niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy (LCHF) sposób odżywiania.
OdchudzanieŻywienie -
Jesz niedojrzałe owoce, ponieważ mają mniej kalorii? Sprawdź, dlaczego to niebezpieczne
Niedojrzałe owoce uważane są za mniej kaloryczne, dlatego chętnie sięgamy po nie, będąc na diecie. Nie jest to dobry pomysł, bo owoce, które nie osiągnęły jeszcze odpowiedniego stopnia dojrzałości, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. W...
-
Te pokarmy i napoje odwadniają – a to może poważnie ci zaszkodzić
Wszyscy wiemy, że arbuz nawadnia. Ale co z jedzeniem, które potajemnie zabiera ci wodę do ostatniej kropli? Oto, co należy wiedzieć o odwadniającej żywności.
Składniki odżywcze -
Korzyści zdrowotne jabłek. Czy jedno dziennie faktycznie uchroni przed lekarzem?
Prawdopodobnie znasz popularne angielskie wyrażenie: „An apple a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Ile jest w nim prawdy, wyjaśniają badania naukowe.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak sprawić, by pokrojone awokado dłużej pozostało świeże?
Chociaż każdy ma swój sposób na utrzymanie świeżości awokado, nie wszyscy to potrafią. Tymczasem to, co działa za każdym razem, nie wymaga niczego więcej niż cytryny, która prawdopodobnie już znajduje się w twojej lodówce.
Produkty -
5 zdrowych mąk do różnorodnych wypieków. Jakie mają właściwości odżywcze?
Mąka to podstawa spiżarni używana do wyrobu deserów, wypieków, czy makaronów. Jednak niektóre rodzaje mąki są zdrowsze niż inne. W związku z tym wiele osób jest zainteresowanych zastąpieniem zwykłej, białej mąki zdrowszymi opcjami...
ProduktySkładniki odżywcze