Istnieją naukowe dowody na to, że ograniczenie żywności zawierającej wysokie poziomy aminokwasów siarkowych może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych oraz promować zdrowe starzenie się. Ponieważ te aminokwasy siarkowe występują w produktach takich jak mięso, nabiał i jaja, jemy ich średnio 2,5 razy więcej niż potrzebujemy. Szczególnie bogate w aminokwasy siarkowe jest czerwone mięso, ale występują też w rybach i mięsie drobiowym.
Alternatywa dla mięsa – białko roślinne
Już od dawna eksperci żywieniowi wskazują, że warto przejść na białko pochodzenia roślinnego. Jego spożycie mogłoby również ograniczyć poziom aminokwasów siarkowych. Ale uwaga: białko sojowe (np. tofu) również jest bogate w aminokwasy siarkowe. Dobrym źródłem roślinnego białka będzie za to fasola, soczewica i rośliny strączkowe. Warzywa, takie jak brokuły, też zawierają dużo siarki, ale nie w postaci aminokwasów.
Aminokwasy siarkowe w diecie
Długoletnie badania prowadzone na szczurach wykazały, że zmniejszenie spożycia niektórych aminokwasów siarkowych może wydłużyć ich życie o około 30 procent. Pozostało jednak zobaczyć, czy podobne skutki wystąpią u ludzi. Wstępna analiza wykorzystująca dane 11 576 osób z badania żywieniowego NHANES III, wykazała, że tak jest. Okazało się, że zmniejszone spożycie aminokwasów siarkowych było powiązane np. z niższym poziomem cholesterolu i glukozy we krwi.
Jednak aminokwasy siarki nie są jednoznaczne złe. Odgrywają one istotną rolę w osiąganiu wzrostu, dlatego powinny być przyjmowane przez dzieci. Ponieważ starzenie się i długowieczność są złożonymi procesami, naukowcom trudno wskazać jeden mechanizm, który może je powstrzymać. Zdrowe starzenie się oznacza szereg małych zmian, w tym ograniczenie czerwonego mięsa.
Czytaj też:
Naukowcy: Poziom żelaza we krwi może mieć wpływ na długość życia