Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Ma specyficzny smak i zapach, dlatego jest nieodzownym elementem wielu dań.
Średnia cebula dostarcza:
- 44 kalorie
- 13 g węglowodanów
- 1 g białka
- <1 g całkowitego tłuszczu
- <1 g tłuszczów nasyconych
- 2,5 g błonnika
- 6 g cukru
- 216 mg potasu
- 15 mg magnezu
- 11 mg witaminy C
-
0,178 mg witaminy B6
Korzyści zdrowotne cebuli:
-
Może wzmocnić układ odpornościowy
Cebula to cenne źródło witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Dostarcza także fitochemikaliów, które mogą pomóc systemowi obronnemu przed zarazkami. Znajdujące się w nich przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, a siarczki wspomagają syntezę białek.
-
Może promować dobre trawienie
Cebula ma mnóstwo błonnika, który może pomóc układowi trawiennemu pozostać w doskonałej formie. Co więcej, określony rodzaj błonnika znajdującego się w cebuli może skuteczniej odżywiać mikroflorę jelitową niż błonnik z innych produktów spożywczych. Jednak nie każdy powinien jeść zbyt dużo cebuli – szczególnie uważać muszą osoby, które cierpią na choroby jelit.
-
Dostarcza składników odżywczych i smakowych
Cebula jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i manganu. Dodatkowo dostarcza błonnika pokarmowego. Warzywo to może również dodać smaku i aromatu potrawom bez znacznego zwiększania ilości kalorii. Jest świetnym substytutem słonych sosów lub marynat oraz dodatkiem do mięs.
-
Może poprawić pracę serca
Niektóre badania pokazują, że cebula może pomóc w problemach sercowo-naczyniowych. Naturalnie występujące związki w warstwach cebuli mogą pomóc zwalczać stany zapalne i obniżać poziom cholesterolu, chroniąc w ten sposób przed chorobami serca. Badania nad kwercetyną – polifenolem zawartym w cebuli, powiązały ją również z obniżaniem ciśnienia krwi.
-
Może zmniejszyć ryzyko raka
Nowe badania analizujące spożycie cebuli i czosnku wśród kobiet w Puerto Rico wykazały, że warzywa te mogą znacznie zmniejszyć ryzyko raka piersi. Cebula i czosnek są bogate w przeciwutleniacze oraz mają działanie przeciwzapalne. Dzięki temu dostarczają organicznych związków siarki, zmniejszających ryzyko niektórych nowotworów – w tym także raka prostaty.
Czytaj też:
Jak przechowywać cebulę?