Możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że przyprawy nie tylko podkręcają smak potraw, ale także dodają do im prozdrowotnych składników roślinnych. Wiele popularnych przypraw i ziół, takich jak goździki, kurkuma, rozmaryn, szałwia i cynamon, wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Co więcej, wczesne dowody sugerują, że częste spożywanie pokarmów z przyprawami i ziołami może zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z chorobami serca i układu oddechowego. Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem domowych potraw, czy doświadczonym szefem kuchni, prawdopodobnie wiesz, że przechowywanie dobrze zaopatrzonej szafki na przyprawy jest jednym z sekretów smaku potraw. Jednak do kiedy można ich używać?
Okres przydatności popularnych ziół i przypraw
Food and Drug Administration (FDA) definiuje przyprawy jako „aromatyczne substancje roślinne w całości, łamane lub mielone, których istotną funkcją w żywności jest raczej polepszenie smaku niż odżywianie”. W świecie kulinarnym przyprawy to substancje wytwarzane z suszonych korzeni, kory lub łodygi rośliny, podczas gdy zioła to suszone lub świeże liście rośliny.
Określając okres przydatności do spożycia suszonych ziół i przypraw, należy wziąć pod uwagę zmienne, które obejmują ich rodzaj, przetwarzanie i przechowywanie. Na przykład suszone przyprawy są zwykle trwalsze niż suszone zioła, a im mniej przetworzone, tym dłuższy okres przydatności do spożycia.
Suszone zioła są przydatne zwykle 1–3 lata. Zalicza się do nich:
- bazylia
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- liście laurowe
- koper
- pietruszka
- kolendra
- mennica
- majeranek
- szałwia
Mielone lub sproszkowane przyprawy zwykle mają okres przydatności do spożycia 2-3 lata. Typowe przykłady obejmują:
- sproszkowany imbir
- czosnek w proszku
- mielony cynamon
- chili w proszku
- mieloną kurkumę
- ziele angielskie mielone
- mielony kardamon
- mieloną paprykę
- pokruszone płatki czerwonej papryki
- mieszanki przyprawowe
Całe lub niezmielone przyprawy mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, ponieważ mniejsza ich powierzchnia jest wystawiona na działanie powietrza, światła i wilgoci. Dzięki temu zachowują dłużej swoje związki smakowe niż ich odpowiedniki w postaci zmielonej. Przy prawidłowym przechowywaniu całe przyprawy mogą przetrwać do 4 lat. Przykłady obejmują:
- całe ziarna pieprzu
- kolendra
- nasiona gorczycy
- nasiona kopru
- nasiona kminku
- nasiona kminku
- cała gałka muszkatołowa
- goździki
- laski cynamonu
- całe suszone papryczki chili
- trawa cytrynowa
Sól jest wyjątkiem od reguły, ponieważ można jej używać w nieskończoność, niezależnie od jej wielkości i kształtu, bez zepsucia lub utraty smaku. Jeśli używasz sezonowanej soli, wzbogaconej innymi składnikami, wszelkie dodatkowe przyprawy mogą z czasem stracić swoją moc.
Czytaj też:
5 najpopularniejszych leków ziołowych – przekonaj się, jakie dobrodziejstwa masz w swojej kuchni