Diety wegetariańskie i wegańskie zyskują coraz więcej zwolenników. O zmianie stylu odżywiania nie decydują jednak wyłącznie argumenty etyczne, choć wiele doniesień medialnych na temat produkcji mięsa faktycznie może sprzyjać podjęciu takiej decyzji. Nasza świadomość wzrasta także w kwestii zdrowia. Fakty są bowiem niezaprzeczalne – eliminacja produktów odzwierzęcych ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Dlaczego warto odstawić mięso?
Istnieją dowody sugerujące, że dieta zawierająca mniej produktów zwierzęcych zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i prostaty. Ponadto wegetarianizm wydaje się zmniejszać ryzyko cukrzycy i kontrolować chorobę, jeśli się rozwinie. Istnieją również dowody sugerujące, że przejście na dietę wegetariańską może sprzyjać utracie zbędnych kilogramów. Naukowcy co i rusz dostarczają nam nowych argumentów, które powinny skłonić nas do rezygnacji z mięsa.
Wegetarianie i weganie nie jedzą czerwonego mięsa ani przetworzonych produktów mięsnych, które eksperci uważają za zwiększające ryzyko zachorowania na raka. Spożywanie większej ilości warzyw i owoców daje natomiast wzrost składników odżywczych, błonnika i innych potencjalnie korzystnych związków.
Osoby te mają również zazwyczaj wyższy poziom związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, które chronią przed uszkodzeniem komórek, chorobami przewlekłymi i rakiem.
Weganie są zdrowsi
Niedawno grupa naukowców z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii szczegółowo przeanalizowała zmiany metaboliczne, jakie może przynieść dieta wegetariańska.
Naukowcy chcieli zrozumieć, czy wybory żywieniowe mają znaczący wpływ na poziom markerów walki z chorobą. Aby to zbadać, zatrudniono 840 uczestników z pięciu kategorii dietetycznych (np. wegan, miłośników mięsa). Badacze przeanalizowali osocze, mocz i tkankę tłuszczową od każdego z uczestników. Przetestowali szereg markerów, w tym karotenoidy, izoflawonoidy, tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone oraz witaminy.
Zgodnie z oczekiwaniami grupa wegańska miała najwyższy poziom bioaktywnych markerów, które zapobiegają chorobom.
Badania zostały opublikowane na łamach „The Journal of Nutrition”.