Naukowcy z Wielkiej Brytanii na podstawie przeprowadzonego niedawno badania twierdzą, że osoby, które podczas jego trwania piły czerwone wino, miały lepszy skład bakterii w jelitach niż zwolennicy innych rodzajów alkoholu.
Czytaj też:
Chcesz mieć zdrowe jelita? Pij wino... z umiarem
Wino – tak, ale niezbyt dużo
Alkohol – w tym czerwone wino – może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, co podają amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób. Urząd twierdzi również, że długotrwałe spożywanie alkoholu może prowadzić do problemów z sercem, wątrobą, jelitami i pamięcią, a także problemów społecznych, takich jak utrata wydajności w pracy lub bycie z niej usuniętym.
Wytyczne dietetyczne Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych podają, aby spożywanie alkoholu nie przekraczało jednego napoju dziennie dla kobiet i dwóch dla mężczyzn. FDA przestrzega również, by ludzie, którzy nie piją alkoholu, nie zaczynali tego robić.
Czytaj też:
Polifenole – istotny składnik diety. Gdzie je znaleźć i dlaczego są takie ważne?
Dobrodziejstwa płynące z czerwonego wina
Z badań przeprowadzonych w zeszłym roku wynikało, że jeden lub dwa kieliszki wina dziennie wydawały się mieć dobry wpływ na zdrowie, a także na zapobieganie chorobom.
W badaniu z 2016 r. zauważono, że osoby z chorobami takimi jak nadciśnienie i wysoki poziom cukru we krwi odnotowały poprawę poziomu dobrych bakterii w jelitach po wypiciu czerwonego wina. Lepsza mikroflora jelitowa została powiązana z lepszym zdrowiem serca i metabolizmem.
W najnowszym badaniu odkryto, że osoby, które piły czerwone wino, nie tylko odnotowały poprawę mikrobiomu jelit, ale miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i niższe poziomy cholesterolu LDL, który może powodować choroby serca. Te dwa ostatnie spostrzeżenia mogą częściowo wynikać z różnorodności mikroflory jelitowej. Naukowcy widzą tutaj związek, ponieważ mikroflora jelitowa ma wpływ na przebieg chorób serca.
Potencjalny związek między czerwonym winem a zdrowiem jelit może pomóc w odkryciu nowych potencjalnych korzyści. Niektóre badania wykazały, że osoby pijące umiarkowane ilości czerwonego wina rzadziej chorują na serce i nadciśnienie.
American Heart Association podaje, że te związki mogą wynikać z innych aspektów stylu życia oprócz picia alkoholu, w tym ze zwiększonej aktywności fizycznej oraz diety bogatej w owoce i warzywa, za to ubogiej w tłuszcze nasycone.
Czytaj też:
Czy „kieliszek wina do obiadu” korzystnie wpływa na zdrowie?
Moc polifenoli
Naukowcy podają, że to polifenole prawdopodobnie wyjaśniają korzyści związane z piciem czerwonego wina. Polifenole, substancje chemiczne o właściwościach przeciwutleniających i innych równie korzystnych, znajdują się w czerwonym winie w znacznie większej ilości niż w innych rodzajach alkoholu, w tym w białym winie. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że białe wino jest zazwyczaj wytwarzane bez wykorzystania skórki winogron.
W czerwonym winie jest siedem razy więcej polifenoli niż w białym i to może wyjaśniać związek z lepszym składem bakterii jelitowych. Wiele badań wykazało, że polifenole mają wpływ na mikroflorę jelitową. Warto jednak wiedzieć, że polifenole znajdują się również w jagodach, czekoladzie, fasoli oraz różnych owocach i warzywach.
Czytaj też:
Flawonoidy ochronią cię przed rakiem i chorobami serca. Gdzie je znaleźć?