Anna Reguła zaznacza jednak, że przepis nie jest autorstwa jej, a Kingi Syposz, ekspertki od zdrowej żywności. Odczarowuje ona to słynne amerykańskie danie, które przestaje być już fast foodem, a staje się elementem zbilansowanej diety. Wystarczy tylko zmodyfikować pewne składniki i dodać warzywa.
Przepis na hot doga z azjatycką nutą
Składniki:
- 1 bułeczka (może być klasyczna lub inna, jednak powinna mieć podłużny kształt)
- 1 parówka sojowa (bądź zwykła)
- 1 dowolna papryka lub kilka rodzajów pomieszanych papryk
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki papryki chilli (opcjonalnie, jeśli lubisz ostre smaki)
- cebula dymka do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w półplastry, paprykę w cienkie paski i wrzuć je na rozgrzaną z oliwą patelnię. Podsmażaj przez około 3 minuty. Następnie dodaj sos sojowy i wszystkie przyprawy i smaż do momentu aż papryka zmięknie, około 5 minut – by papryka nie przestała być chrupiąca. W razie potrzeby dodaj wody, na koniec skrop wszystko sosem z cytryny.
Następnie ugotuj parówkę, a bułkę podpiecz na patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, rozetnij bułkę na pół, nie przecinając jej do końca. Włóż do niej paprykę z cebulą, a następnie parówkę i ser. Całość polej keczupem lub innym sosem i posyp dymką.
Wartość kaloryczna jednego hot doga wynosi 410 kcal.
instagramCzytaj też:
Woda po gotowaniu parówek ma cudowne właściwości? Zaskakujący eksperyment