Fit ciasta to alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, które są pełne kalorii i różnych niezdrowych składników. Zdrowe domowe słodycze przygotujemy w kilka chwil, zapewnimy sobie przyjemność, a jednocześnie będziemy wiedzieli, co zjadamy. Bo domowe słodycze zawierają zdrowe produkty.
Fit ciasta czyli jakie?
Zdrowe ciasta często wykorzystują składniki, które są cenione za ich wartości odżywcze. Składają się m.in. z kaszy jaglanej, bogatej w witaminy z grupy B, cynk, kwas foliowy, kwas pantotenowy, fasoli, zawierającej dużo błonnika i żelaza czy płatków owsianych, będących skarbnica witamin B i E.
Czytaj też:
Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis
Jak ograniczyć kalorie w deserach?
Ciężko jest zrezygnować ze słodyczy. Kawałek ciasta czy czekolady do kawy to dla wielu osób czysta przyjemność. Warto jednak postarać się przygotowywać desery w domu, dzięki czemu poprawimy ich walory odżywcze. Mogą być one równie pyszne jak kupne słodycze, a czasem nawet lepsze!
Aby ograniczyć kalorie domowych ciast, warto stosować zamienniki tradycyjnych produktów. Cukier biały można zastąpić ksylitolem albo jeszcze zdrowszym erytrolem, który ma 10 razy mniej kalorii i nie powoduje próchnicy.
Mąkę pszenną można zastąpić mąką jaglaną, ryżową, kukurydzianą albo kaszą jaglaną, a masło zdrowym olejem. Dzięki temu domowe desery będą zdrowsze.
Pomysły na zdrowe ciasta
We własnej kuchni w prosty sposób przygotujemy proste i zdrowe ciasta, m.in. szarlotkę z kaszy jaglanej, brownie z fasoli czy ciasto owsiane z czekoladą.
Czytaj też:
Czym zastąpić słodycze? Zamienniki słodyczy
Brownie z fasoli
Brownie z czerwonej fasoli to ciasto, które przygotujemy bardzo szybko. Jest mięsiste, wilgotne i zdrowe, bo nie zawiera mąki. A jeśli nie wiemy, że zostało zrobione z fasoli, to nie odróżnimy go od klasycznego brownie. Jak je zrobić?
Składniki
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 4 jajka
- 1/3 szklanki (około 150 g) oleju kokosowego
- 450 g erytrolu lub 150 g zwykłego cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- Fasolę blendujemy z olejem kokosowym na gładką masę
- Dodajemy cukier, kakao i proszek do pieczenia
- Jajka ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami
- Ciasto przekładamy do tortownicy
- Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach
Ciasto owsiane z czekoladą
Ciasto z płatków owsianych jest bardzo sycące i zawiera wiele wartości odżywczych, m.in. witaminy z grupy B, błonnik, witaminę E. Przygotowuje się je szybko i świetnie smakuje zarówno jako przekąska do kawy, jak i podwieczorek dla dzieci.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 100 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 średnie jaja
- 150 g oleju kokosowego
Przygotowanie
- Płatki owsiane gotujemy w mleku, gdy przestygną dodajemy olej kokosowy
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do płatków
- Całość mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
- Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta
- Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą
- Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szarlotka z kaszy jaglanej
Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, równie pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, bo w tej wersji przepisu kasza jaglana nie wymaga gotowania.
Składniki
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 torebki kaszy jaglanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce
- Posypać cynamonem
- Jabłka wymieszać z nieugotowaną kaszą jaglaną i cukrem pudrem
- Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni
Czytaj też:
Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci. Wystarczy spełnić jeden warunek, by ciasto wyrosło