To najgorsze, co możesz dodać do rosołu. Większość z nas to robi i szkodzi sobie na potęgę

To najgorsze, co możesz dodać do rosołu. Większość z nas to robi i szkodzi sobie na potęgę

Dodano: 
Rosół w talerzu
Rosół w talerzu Źródło: Freepik
Rosół to zupa, którą kocha niemal każdy Polak. Zobacz, która rada, przekazywana z pokolenia na pokolenie, tak naprawdę może się okazać szkodliwa. Sprawdź, czego nie dodawać do wywaru.

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Od pokoleń gości na naszych stołach. Ta potrawa szczególnie kojarzy się z niedzielnym obiadem. Wielu osobom przywodzi na myśl domowe ciepło, a najsmaczniejszy rosół gotują najczęściej nasze mamy i babcie. Zazwyczaj to danie przygotowuje się z dodatkiem takich warzyw jak marchew, pietruszka, seler i cebula. W kwestii tego ostatniego trzeba jednak zachować ostrożność.

Tego lepiej nie rób z cebulą do rosołu

Opalanie cebuli do rosołu lub innej zupy jest tradycyjną praktyką, która pozwala wydobyć z warzywa jeszcze więcej aromatu. Nadaje to też cudownej słodyczy, której surowa cebula nie ma. Dodatkowo poprawia kolor całego wywaru – staje się on złocisty i bardzo apetyczny. U wielu osób ten kulinarny patent przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Okazuje się jednak, że nie jest to dobry zwyczaj. Należy go unikać, ponieważ w trakcie opalania cebuli wytwarza się akrylamid – toksyczny związek kumulujący się w organizmie. W konsekwencji może on zaburzać pracę układu nerwowego oraz działać rakotwórczo. Dochodzi do tego w wyniku reakcji, które zachodzą między aminokwasami a cukrami zawartymi w tym warzywie. W konsekwencji osłabione zostaje działanie przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dotyczy to sytuacji, gdy skórka cebuli jest zwęglona, co zdarza się dość często.

Jeśli nie chcesz rezygnować z tego zabiegu – pamiętaj, aby opalać cebulę na umiarkowanym ogniu. Wystarczy naprawdę delikatnie ją przyrumienić. Ważne jest, żeby nie powstawała gruba warstwa spalonych cząstek. Musisz też usunąć zwęglone fragmenty, jeśli się pojawią. Innym sposobem jest podpieczenie cebuli w piekarniku – to również wydobędzie z niej doskonały smak bez potencjalnej szkody dla zdrowia. Ciekawym sposobem jest też dodanie odrobiny kurkumy do zupy. Podkręci jej aromat i sprawi, że będzie mieć piękną barwę.

Zasady przygotowania idealnego rosołu

Choć gotowanie rosołu nie jest niczym trudnym, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym zupa zawsze wyjdzie idealnie smaczna. Najważniejsze jest to, by gotować ją długo – przez minimum dwie godziny. W ten sposób wszystkie składniki stopniowo uwalniają swój smak. Pamiętaj też, że podstawą są dobrej jakości składniki. Używaj świeżych warzyw i dobrej jakości mięsa, najlepiej kurczaka lub wołowiny. Już na początku gotowania zbieraj powstającą pianę i szumowiny, aby bulion był klarowny i czysty. Zobacz też, jaki nietypowy składnik dodać do rosołu, żeby smakował naprawdę obłędnie.

Czytaj też:
Polacy kochają te płatki owsiane. Dietetyk ostrzega: to najgorszy wybór dla zdrowia
Czytaj też:
Czujesz się zmęczony? Te nietypowe produkty są najlepszym źródłem żelaza w diecie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl