Gryka to zboże, które ma wiele wartości prozdrowotnych i które cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Wspiera pracę układu krążenia i sercowo-naczyniowego, reguluje poziom glukozy we krwi i nie zawiera glutenu. Co jeszcze warto wiedzieć o gryce?
Czym jest gryka?
Gryka to zboże, które uprawia się głównie na Kaukazie, a także w Azji południowej czy w Ameryce Południowej. Należy do roślin rdestowatych i występuje w kilkunastu gatunkach. Jest rośliną jednoroczną, która kwitnie w lato – w lipcu i w sierpniu.
Do Polski została sprowadzona przez Tatarów. Obecnie uprawia się ją w północno-zachodniej i w zachodniej części kraju, gdzie gleby są odpowiednio wilgotne. Warto podkreślić, że Polska jest jednym z największych producentów gryki na świecie.
Ziele gryki
Ziele gryki wykorzystuje się w zielarstwie do łagodzenia objawów różnych chorób. Leczy się nim żylaki i hemoroidy, choroby układu krążenia, miażdżycę, a także podwyższony poziom cholesterolu. Herbatę gryczaną z kolei wykorzystuje się do łagodzenia dolegliwości układu trawiennego, przyspieszenia przemiany materii i pobudzenia perystaltyki jelit.
Wartości odżywcze
Gryka zawiera szereg witamin i minerałów, dlatego jest bardzo zdrowym zbożem. Jej dużą zaletą jest też to, że nie zawiera glutenu. Stąd taka popularność chlebów gryczanych, które mogą bezpiecznie spożywać osoby uczulone na gluten lub cierpiące na celiakię.
Gryka zawiera:
- witaminy z grupy B
- ryboflawinę
- tiaminę
- niacynę
- witaminę E
- magnez
- żelazo
- cynk
- potas
- fosfor
- miedź
- przeciwutleniacze
- białka
-
błonnik
Właściwości prozdrowotne
Gryka ceniona jest za jej właściwości prozdrowotne. Ze względu na bogactwo witamin z grupy B doskonale wspiera układ nerwowy, łagodząc skutki stresu, poprawiając koncentrację i pamięć. Dobrze wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
Dzięki dużej zawartości błonnika, wspomaga przemianę materii i przyspiesza metabolizm. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę.
Oprócz tego gryka zawiera wiele pierwiastków, które wpływają na odżywienie komórek, poprawę pracy układu immunologicznego oraz sercowo-naczyniowego.
Na zdrowe serce
Gryka wspiera pracę serca. Zawiera potas, który wspiera układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie tętnicze i zapobiega chorobom sercowym. Może także stanowić profilaktykę nadciśnienia tętniczego.
Na cholesterol
Gryka reguluje gospodarkę tłuszczową, obniżając poziom cholesterolu, zarówno całkowitego, jak i jego szkodliwych frakcji (tzw. cholesterol LDL). Dzięki temu może wspomóc walkę z podwyższonym poziomem cholesterolu, uregulować gospodarkę tłuszczową, a jednocześnie zapobiec wystąpieniu miażdżycy.
Na szczupłą sylwetkę
Gryka zawiera dużo błonnika, dzięki czemu doskonale syci i zapewnia stopniowe uwalnianie węglowodanów i glukozy we krwi. To sprawia, że skutecznie zmniejsza chęć na słodycze i na sięganie po niezdrowe przekąski między posiłkami.
Jak spożywać?
W Polsce po grykę sięgamy najczęściej w postaci kaszy gryczanej czy pieczywa gryczanego. Z gryki produkuje się także mąkę, otręby, a nawet chrupki dla dzieci. Pieczywo gryczane nie zawiera glutenu, za to dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, błonnik, pierwiastki oraz węglowodany złożone. Dzięki temu może stanowić podstawę do przygotowania dobrze zbilansowanych posiłków.
Gryka... do spania
Co ciekawe, właściwości gryki są tak szerokie, że znalazła zastosowanie nawet jako wypełniacz do materacy (zwłaszcza dziecięcych). Łuski gryki dobrze dopasowują się do kształtu ciała, zapobiegają bólom kręgosłupa, a jednocześnie hamują rozwój roztoczy i drobnoustrojów chorobotwórczych.
Czytaj też:
Czy pszenica jest szkodliwa? Fakty żywieniowe na temat pszenicy