Być może słyszałeś, że jeśli chorujesz na cukrzycę, nie możesz jeść owoców. Zawierają one bowiem węglowodany i fruktozę, która może szybko podnieść poziom cukru we krwi. Jest to racja i faktycznie wielu owoców trzeba wtedy unikać. Jednak nie wszystkie są zakazane na diecie o niskim IG. W tym artykule zebraliśmy listę 10 owoców, na które warto zwrócić uwagę.
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) został opracowany jako sposób pomocy osobom z cukrzycą, który pozwoli im jeść zdrowiej i kontrolować poziom cukru we krwi. Wiele osób wybiera ten sposób odżywiania także w celach prozdrowotnych. Dieta niskoglikemiczna ma miejsce, gdy pojawiają się w niej w przeważającej ilości produkty spożywcze, które mieszczą się w 1-55 wartości indeksu glikemicznego.
Istnieje wiele różnych czynników, które mogą wpływać na IG żywności. Biorąc pod uwagę dużą zawartość błonnika, witamin i minerałów, owoce stanowią część zdrowej diety. Dzięki fitochemikaliom jedzenie owoców może również obniżyć ryzyko chorób serca, raka i udaru mózgu oraz poprawić ogólny stan zdrowia.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym
Agrest
Na pierwszej pozycji plasuje się agrest z 15 IG.
Wiśnie
Od 20 do 22 – taki wskaźnik indeksu glikemicznego wskazywany jest dla wiśni.
Grejpfruty
Ma 25 w skali indeksu glikemicznego.
Gruszki
38 to indeks glikemiczny podawany dla gruszek.
Jabłka
38-39 wartości IG mają jabłka. Suszone tylko 29.
Pomarańcze
Ok. 40 w skali IG osiągają pomarańcze.
Śliwki
Śliwki mają 40 w skali IG. Suszona wersja tylko 29.
Truskawki
Również 40 IG mają truskawki.
Brzoskiwinie
Od 30 do nawet 42 w skali IG mają brzoskwinie w zależności od gatunku.
Winogrona
46 do 53 to wynik IG dla winogron. Czytaj też:
6 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym – nie tylko dla cukrzykówCzytaj też:
Już nie deficyt kaloryczny. Jakość jedzenia, a nie ilość prowadzi do utraty wagi?