Lane kluski na mleku – pożywne zimowe śniadanie. Jak je zrobić?

Lane kluski na mleku – pożywne zimowe śniadanie. Jak je zrobić?

Dodano: 
Lane kluski na mleku
Lane kluski na mleku Źródło:Shutterstock
Lane kluski to pomysł na pyszne i sycące śniadanie nie tylko dla dzieci. Jak je przygotować?

Sycące lane kluski podane z orzechami i cynamonem to pomysł na fantastyczne zimowe śniadanie, które świetnie nasyci i rozgrzeje organizm. Można je serwować wszystkim członkom rodziny, ale ze szczególnym smakiem zjedzą je z pewnością dzieci. Jak zrobić kultowe lane kluski na mleku? To bardzo proste!

Czym są lane kluski?

Lane kluski to ciasto, które powstaje z mąki i jajek. Jest proste do wykonania i bardzo sycące. W połączeniu z mlekiem może stworzyć pożywny i smaczny posiłek.

Wartości odżywcze

Lane kluski na mleku dostarczają sporej ilości witamin i pierwiastków niezbędnych do zachowania właściwej kondycji zdrowotnej. Zawierają:

  • wapń
  • witaminę A 
  • witaminy z grupy B
  • witaminę D
  • witaminę K
  • potas
  • magnez

Czy takie śniadanie jest zdrowe?

Lane kluski mogą stanowić alternatywę dla jaglanki czy owsianki. Podane na mleku z orzechami, bakaliami, syropem owocowym, miodem czy cynamonem, świetnie rozgrzeją organizm i dostarczą mu wiele wartości odżywczych. Dodatkowo, takie śniadanie nie zawiera zbyt dużej ilości kalorii, a syci na długo i zapewnia energię na dobry początek dnia.

Jak zrobić lane kluski na śniadanie?

Przepis: Lane kluski na mleku

Lane kluski na mleku to proste i sycące danie.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 godz.
Czas gotowania
5 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
70

Składniki

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • miód do smaku
  • orzechy i owoce do smaku (np. maliny)
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania

  1. Naszykuj mąkęDo miseczki wsyp mąkę.
  2. Rozbij jajoW środku mąki rozbij jajko i wymieszaj tak, by powstało ciasto.
  3. Zagotuj mlekoNa gotujące się mleko stopniowo wylewaj ciasto i mieszaj całość.
  4. Podawaj ciepłePodawaj gorące, polane miodem, posypane orzechami czy ulubionymi owocami oraz cynamonem. Smacznego!

Czytaj też:
Kasza manna – właściwości i wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania