Donaty z piekarnika zamiast tradycyjnych pączków. Skorzystaj z przepisu w tłusty czwartek

Donaty z piekarnika zamiast tradycyjnych pączków. Skorzystaj z przepisu w tłusty czwartek

Dodano: 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Źródło:Unsplash / Patrick Fore
Tłusty czwartek, to według tradycji dzień, w którym można się objadać słodkimi wypiekami. Należą do nich zarówno tradycyjne pączki jak i donaty, czyli pączki z dziurką. Jeśli jednak dbasz o zdrową dietę, polecamy przepis na danie o wiele mniej kaloryczne – donaty z piekarnika.

Pączek z nadzieniem owocowym waży ok. 70 g., polany lukrem ma ok. 250 – 350 kcal. Kaloryczność donatów czy pączków wiedeńskich (oponek, gniazdek) wygląda podobnie, gdyż ich skład jest zbliżony i wszystkie te słodkości smażone są zwykle w głębokim tłuszczu.

Czy donaty można upiec?

Zamiast smażyć donaty w głębokim tłuszczu, można upiec je w piekarniku. Będą o wiele delikatniejsze i mniej kaloryczne. Należy przygotować według przepisu ciasto drożdżowe i dać mu rosnąć przez ok. godzinę. Po rozwałkowaniu ciasta, jeszcze raz je odstawić, tym razem na ok.15 minut. Uformowane ciastka należy wstawić do rozgrzanego piekarnika. Dopiero po upieczeniu polukrować.

Pieczenie jest zdrowsze niż smażenie

Smażone produkty nie są zalecane chorym na żołądek, trzustkę czy wątrobę. Na słodycze powinni uważać zwłaszcza cukrzycy. Ale również osoby zdrowe nie powinny przesadzić z ilością zjedzonych donatów czy pączków. Dietetycy doradzają, że lepiej upiec je samemu niż kupić. Będą na pewno zdrowsze!

Jak spalić zjedzone kalorie?

Należy pamiętać, żeby po zjedzeniu słodkiego ciastka nie usiąść na kanapie czy przed ekranem komputera. 200 kalorii możemy spalić:

  • biegając przez 20 minut
  • ćwicząc aerobik przez 30 minut
  • jeżdżąc przez godzinę na rowerze
  • spacerując przez godzinę

Przepis: Pieczone w piekarniku donaty

Pieczone w piekarniku drożdżowe donaty

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
5

Składniki

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram drożdży świeżych (pół kostki)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko L
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoMąkę przesiewamy do miski. Do małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką przesianej mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (pół szklanki), mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie do przesianej mąki wsypujemy cukier, mieszamy, robimy dołek, wbijamy rozbełtane jajko. Wyrośnięte drożdże, olej, resztę ciepłego mleka, wyrabiamy gładkie ciasto, tak aby odchodziło od ręki lub misy miksera.
  2. Zostaw ciasto do wyrośnięciaPozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  3. Rozwałkuj cisto, wykrój donatyPo tym czasie ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 3 cm, wykrawamy szklanką koła, w których robimy małe koło kieliszkiem w środku i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do napuszenia na ok.15 min.
  4. Upiecz donatyDonaty pieczemy w temp.180 C przez 15 min.
  5. Przygotuj polewęCukier puder z kakao przesiewamy przez sitko, wlewamy śmietanę i mieszamy do połączenia.
  6. Udekoruj donatyGotowe, przestudzone donaty maczamy w lukrze i posypujemy kolorową posypką i cukiereczkami do dekoracji.

Czytaj też:
Tłusty czwartek to nie tylko pączki. Zapomniane zwyczaje i tradycje związane z końcem karnawału

Źródło: Przyślij Przepis