Ziarna ciecierzycy są bogatym źródłem białka, dlatego falafel to sycące danie. Do przyrządzania potrawy wykorzystuje się namoczone, ale wciąż surowe ziarna ciecierzycy.
Jaką ciecierzycę wybrać do przygotowania falafeli?
W Polsce można zakupić ciecierzycę w puszcze, lub w formie twardych, suchych ziaren. Te, przed przyrządzeniem z reguły namacza się w wodzie nawet dobę, a następnie długo gotuje do otrzymania pożądanej konsystencji. Namoczoną ciecierzyce należy zmielić, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa lub robot kuchenny. Zmieloną ciecierzycę można przyprawić w dowolny sposób. Najczęściej jednak dodaje się do niej świeżą kolendrę, sól, pieprz i czosnek.
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso. Jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. Ponadto ciecierzyca jest:
- niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję (ok.28 gramów)
- ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
- zawiera rozpuszczalny błonnik, który pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu
- jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, mogącymi pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów
Zobacz przepis na falafel Ani Starmach!
Przepis: Falafel
Przepis Ani Starmach na domowy falafel
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
- 3 marchewki
- 4 chlebki pita
- 0.5małej cebuli
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soku z cytryny
- 1łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1ząbek czosnku
- 1duża szczypta kuminu
- 1garść kiełków (rzeżuchy, rzodkiewki, buraka)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj marchewkęMarchewki obierz (lub dokładnie wyszoruj), przekrój na połówki, skrop oliwą z oliwek. Dodaj tymianek i sól.
- Upiecz marchewkęWłóż marchewkę do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.
- Przygotuj ciecierzycęNamoczoną ciecierzycę wrzuć do miski robota kuchennego, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz, całość zmiksuj.
- Uformuj kuleczki z ciecierzycyZ masy lep małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej, smaż na oleju na złoty kolor.
- Podgrzej chlebki pitaChlebki pita podgrzej w piekarniku lub na patelni, nafaszeruj falafelami, marchewką, dodaj kiełki, skrop oliwą!
Czytaj też:
Ciecierzyca na raka - czy leczenie raka ciecierzycą i pietruszką jest skuteczne?